Kulinaria Ewy

Wpis

niedziela, 13 listopada 2011

Jabłecznik królewski

 

Od przyjaciela dostałam chyba z 10 kg przepysznych jabłek. Z działki jego babci, bez chemii, nawozów i tym podobnych ulepszaczy. Prawdziwe wiejskie jabłka. Absolutnie nieidealne i absolutnie pyszne! Szczególnie szara reneta, która świetnie sprawdza się w szarlotkach. A że jabłek było na tyle dużo, że nie bylibyśmy w stanie ich zjeść, przerobiłam je częściowo na dżem. A może konfiturę? Sama nie wiem jak to nazwać. Po prostu przesmażyłam obrane i wypestkowane jabłka z niewielką ilością cukru i cynamonu i zapakowałam do słoików. Będą cierpliwie czekać aż w końcu trafią do ciasta albo do ryżu.

 

Wracając do ciasta, to nie wiem czemu jabłecznik, a nie szarlotka, nie wiem też dlaczego królewski. Taki tytuł miał ten przepis w książce ("Kuchnia polska - menu wielokrotne" E. Aszkiewicz), a że nic w nim nie zmieniałam, więc tytuł też podaję oryginalny ;). Ciasto jest słodkie, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Trochę nietypowe i mało szarlotkowe, ale bardzo smaczne. Takie ciasto do kawy.

Polecam!

 

Składniki:

250g miękkiego masła

1 szklanka cukru pudru (ja dałam zwykły cukier i też wyszło)

4 jajka

2 szklanki mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

dobrze wysmażona konfitura jabłkowa (u mnie ok. 2kg szarej renety + 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka cynamonu, przesmażone przez ok. 15 minut, do czasu aż jabłka zrobiły się miękkie i nieco odparowały)

 

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijać po 1 jajku cały czas miksując. Następnie przesiać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Połowę ciasta wyłożyć na blachę (u mnie tortownica o średnicy 24cm) dokładnie wyrównać. Nałożyć jabłka, wyrównać. Następnie dodać drugą połowę ciasta i również dokładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piec ok. godzinę. Pod koniec sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
bebak21
Czas publikacji:
niedziela, 13 listopada 2011 12:34

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa