Kulinaria Ewy

Wpis

niedziela, 29 stycznia 2012

Brownie bez m±ki

 

 

Pyszne czekoladowe ciasto bez grama m±ki. W przekroju wygl±da jak straszliwy zakalec, nie przypomina go jednak smakiem. Jest bardzo intensywnie czekoladowe, chrupi±ce od orzechów z lekkim migdałowym posmakiem. Porcje wydaj± się niewielkie, ale zapewniam, że nawet dla takiego łasucha jak ja, dwa kawałki to zbyt wiele.

Bardzo polecam!

Przepis Nigelli Lawson z "Nigella Ekspresowo".

 

Składniki:

225 g masła

225 g ciemnej czekolady (im większa zawarto¶ć kakao tym lepiej)

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

200 g drobnego cukru (dałam 100g, ciasto jest wystarczaj±co słodkie)

3 jajka roztrzepane

150 g zmielonych migdałów

100 g posiekanych orzechów włoskich

 

Sposób przygotowania:

Masło z czekolad± rozpu¶cić w garnku z grubym dnem lub moim sposobem najpierw roztopić masło, a następnie dodać połaman± czekoladę i mieszać do jej roztopienia. Mamy wtedy pewno¶ć, że czekolada nam się nie przypali i nie zmieni w nieapetyczn± bryłę. Dodać ekstrakt waniliowy i cukier, wymieszać, delikatnie ostudzić. Następnie mieszaj±c dodawać po jednym jajku, wsypać migdały i orzechy. Masę wylać do kwadratowej formy o boku 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25-30 minut w temp. 170°C. ¦rodek ciasta powinien być nadal kleisty. Ostudzić, pokroić na 16 kwadratów. Je¶ć :)

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
bebak21
Czas publikacji:
niedziela, 29 stycznia 2012 13:29

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa