Kulinaria Ewy

Wpis

wtorek, 11 września 2012

Zupa krem z jarmużu

Znacie jarmuż? Ja nie znałam, ale kiedy zobaczyłam go na stoisku warzywnym w jednym z marketów, postanowiłam spróbować. Dopiero w domu zaczęłam się zastanawiać co z niego zrobić. Tym sposobem cały tydzień przeleżał w lodówce, bo zupełnie o nim zapomniałam ;) (nawiasem mówiąc, wytrzymały jest, bo nic nie stracił ze swojej świeżości). Dopiero wczoraj doczekał się premiery, w prostej, warzywnej zupie - krem. Wyszła bardzo smaczna. Nawet dzieciaki się zajadały, mimo, że na początku narzekały na jej bagienny kolorek :).

Polecam!

 

Składniki:

2 marchewki

1/2 selera

1 pietruszka

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

1/2 białej części pora

300 g jarmużu

liść laurowy

3 kulki ziela angielskiego

sól

pieprz

ser z zieloną pleśnią do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Warzywa (poza jarmużem) obrać, zalać 1,5 l zimnej wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy, gotować na wolnym ogniu przez 25 minut. Warzywa i przyprawy usunąć z wywaru, zostawiając w nim czosnek i pora. Jarmuż umyć, usunąć twarde łodyżki i posiekać. Dodać do wywaru i gotować ok. 15 minut. Zmiksować na krem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z pokruszonym serem z zieloną pleśnią.

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
bebak21
Czas publikacji:
wtorek, 11 września 2012 06:55

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/11 09:53:41:

    ale ma piękny kolorek ;)))

  • bebak21 napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/11 10:04:00:

    izaa_a, moje dzieci powiedziały, że wygląda jak bagno u Shreck'a ;) Na szczęście smak ma zdecydowanie lepszy niż kolorek :D

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa