Kulinaria Ewy

Wpis

wtorek, 12 lutego 2013

Serniko - brownies o smaku kawowym

 

Brownies pod każdym względem doskonałe! Niesamowicie kremowe, smakuje jak kawowa trufla. Dodatek serka nadaje ciastu delikatności i przełamuje intensywność kawowo - czekoladowej podstawy.

Bardzo mocno polecam!

Przepis pochodzi z książki "Home Bake" Eric'a Lanlrard

 

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady

150 g masła

100 ml świeżo zaparzonego, mocnego espresso

250 g cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

3 jajka

100 g mąki pszennej

Masa serowa:

150 g kremowego serka (powinien być lekko słony np. Philadelphia albo Twój Smak z Piątnicy)

60 g cukru

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej, delikatnie przestudzić. Dodać cukier, sól i ekstrakt waniliowy, wymieszać. Następnie zmiksować z jajkami aż mieszanina stanie się gładka. Wlać kawę, wymieszać. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wmieszać łyżką, do czasu aż w masie nie będzie żadnych grudek. Wylać do formy (kwadratowa o boku 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.

Serek ubić z cukrem, dodać jajko i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać.
Masę serową wylać na czekoladowy spód, tworząc wzorki, delikatnie przemieszać wykałaczką, aby utworzyły się dekoracyjne smugi.

Piec przez 30-40 minut w temp. 180ºC, do czasu aż wierzch ciasta będzie ścięty (środek nadal powinien być kremowy, nie może się upiec "do sucha").

Ciasto wystudzić, podawać mocno schłodzone.

Smacznego!

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
bebak21
Czas publikacji:
wtorek, 12 lutego 2013 10:49

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość lori78 napisał(a) z *.opole.hypnet.pl komentarz datowany na 2013/02/12 14:10:42:

    fenomenalne !!!

  • dogsonx napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/12 14:40:03:

    extremely pycha !! :)

  • Gość Canette napisał(a) z *.zicom.pl komentarz datowany na 2013/02/12 22:36:06:

    Zapisuję do zrobienia ! :D

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/13 10:16:00:

    Podoba mi się dodatek kawowy!

  • Gość gedeon napisał(a) z 195.254.138.* komentarz datowany na 2013/03/03 22:56:18:

    Fantastyczne. Bardzo łatwe do zrobienia. Faktycznie najlepsze po schłodzeniu. Wchodzi na stałe do naszego weekendowego repertuaru.

  • bebak21 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/05 08:58:03:

    Cieszę się, że smakowało. Przepisy Eric'a Lanlard są według mnie świetne i na pewno jeszcze niejeden pojawi się na blogu :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa