Kulinaria Ewy

Wpis

poniedziałek, 25 lutego 2013

Tort migdałowy z jagodami

 

Tak jak obiecałam wczoraj, wrzucam przepis na mój urodzinowy tort migdałowy z borówkami leśnymi. Połączenie nieco cierpkich jagód, kremowej śmietanki i słodkich migdałów okazało się doskonałe! 

Tort nieco się rozciapał przy krojeniu, więc jeśli będziecie chcieli go robić, radzę usztywnić kremówkę żelatyną lub fixem.

Niestety do zdjęć uchował się zaledwie jeden mizerny kawałek, ale możecie mi wierzyć na słowo, że w całości prezentował się okazale i wywołał efekt "wow" u gości ;).

Bardzo mocno polecam!

przepis własny

 

Składniki:

5 jajek

150 g migdałów (zmielonych na mąkę)

6 łyżek mąki pszennej

100 g cukru

500 ml śmietany kremówki (+ ew. fix do śmietany lub 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody)

60 g cukru pudru

500 g jagód (borówek leśnych, mogą być mrożone)

150 g płatków migdałowych do dekoracji

kakao do oprószenia

1/2 szklanki soku ananasowego do nasączenia biszkoptu

 

Sposób przygotowania:

Białka ubijać na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier, do czasu aż masa będzie bardzo sztywna i lśniąca. Pojedynczo dodawać żółtka, cały czas miksując. Migdały wymieszać z mąką i ostrożnie (łyżką) wmieszać do masy. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm (dno należy wyłożyć papierem do pieczenia) i piec przez ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Gotowy biszkopt ostudzić na kratce.

Jagody wrzucić do garnka i gotować, często mieszając, do czasu aż się rozpadną i odparują, tworząc gęsty dżem. Ostudzić.

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno (ewentualnie dodać zagęstnik).

Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni, ostudzić.

Biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny ułożyć na paterze i nasączyć połową soku (jeśli tort mają jeść również dzieci) lub sokiem wymieszanym ze spirytusem/wódką/białym rumem (w wersji dla dorosłych). Nałożyć przygotowane wcześniej jagody oraz połowę ubitej śmietany. Przykryć drugim blatem, nasączyć i pokryć całość ciasta pozostałą kremówką. Boki i górny brzeg tortu udekorować płatkami migdałowymi, środek oprószyć kakao. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
bebak21
Czas publikacji:
poniedziałek, 25 lutego 2013 20:09

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość magma napisał(a) z *.ip4.artcom.pl komentarz datowany na 2013/02/25 20:47:04:

    pięknie Ci wyszedł tort, bardzo ciekawy przepis na pewno wykorzystam:) Świetne masz talerze:)

  • bebak21 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/25 20:49:31:

    Dziękuję :)
    A tort polecam, naprawdę jest, a właściwie był przepyszny ;)

  • Gość Agnieszka napisał(a) z *.limes.com.pl komentarz datowany na 2013/02/25 23:50:18:

    Pychota! :)

  • Gość gin napisał(a) z *.flatrate.dk komentarz datowany na 2013/03/01 20:07:10:

    Nawet taki "rozciapany" wygląda fantastycznie :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa