Kulinaria Ewy

Wpis

niedziela, 17 marca 2013

Biszkopt z jabłkami

Pyszny i szybki do przygotowania biszkopt z jabłkami. Idealny do popołudniowej kawy. Wilgotny dzięki dodatkowi jabłek. Najlepiej przygotować go z kwaśnych i twardych odmian, aby nie rozmiękły za bardzo w czasie pieczenia.

Spróbujcie koniecznie jak dobre ciasto można zrobić z zaledwie 4 składników!

Polecam!

 

Składniki:

5 jajek

1 szklanka mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

3 kwaskowate jabłka

 

Sposób przygotowania:

Jabłka umyć, obrać, pokroić na cienkie plasterki.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier i nadal ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Dodać żółtka, ponownie ubić. Mąkę przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Gotową masę przelać do tortownicy (spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia), na wierzchu delikatnie ułożyć plasterki jabłek. Piec przez 35-45 minut w temp. 180ºC. 
Ciasto rewelacyjnie smakuje jeszcze lekko ciepłe.

Smacznego!

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
bebak21
Czas publikacji:
niedziela, 17 marca 2013 00:01

Komentarze

Dodaj komentarz

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/17 03:02:30:

    wygląda pięknie!

  • kuchennefascynacje napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/18 14:28:32:

    Przepysznie się prezentuje :)

  • bebak21 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/19 14:33:58:

    Dziękuję :)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/19 17:09:04:

    Wygląda fantastycznie :)

  • Gość Olinka napisał(a) z hch214.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/03/20 15:38:48:

    wyszedł prześliczny! smaka mi narobiłas niesamowitego :)))
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie wpisu do mojej akcji "Zimowe Jabłuszka" :))
    Olinka - Smakowy Raj

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa