Kulinaria Ewy

Wpis

czwartek, 04 kwietnia 2013

Babka z bakaliami

Dopadła mnie niemoc twórcza. Prawie nic ostatnio nie gotuje, ani nie piekę. Dojadam resztki po świętach i czekam z utęsknieniem na wiosnę, której na razie nie widać z pod śniegowych zasp :(.

Babka, którą Wam dzisiaj przedstawiam, powstała na święta. Jest wilgotna wewnątrz, z chrupiącymi brzegami, a środek aż ugina się od bakalii.

Polecam na późno-zimową chandrę ;).

 

 

Składniki:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

200 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżeczki cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu

garść bakalii (u mnie skórka pomarańczowa, rodzynki, posiekane daktyle)

 

 

Sposób przygotowania:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki, zmiksować. Masło roztopić, lekko przestudzić i powoli łączyć z masą. Na końcu dodać proszek do pieczenia i bakalie, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do formy na babkę, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 50-60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Przestudzoną babkę udekorować lukrem przygotowanym z kilku łyżek cukru pudru wymieszanego z sokiem pomarańczowym, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego!



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
bebak21
Czas publikacji:
czwartek, 04 kwietnia 2013 09:54

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/04 10:09:50:

    pysznie bakaliowo to lubię :) Miłego dnia :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa