Kulinaria Ewy

Wpis

wtorek, 27 maja 2014

Tarteletki potrójnie truskawkowe.

Wspaniałe, kruche i rozpływające się w ustach tarteletki potrójnie truskawkowe.

Na dole kruche ciasto, w środku warstwa ekstremalnie truskawkowej galaretki, puszysty truskawkowy krem na bazie serka mascarpone, a na wierzchu świeże i aromatyczne truskawki. Spróbujcie koniecznie, na pewno będą Wam smakować!

 

Składniki:

Ciasto:

100 g masła

50 g cukru

200 g mąki pszennej

1 żóltko

Galaretka ekstremalnie truskawkowa:

1 opakowanie galaretki truskawkowej Winiary

250 g truskawek

250 ml wrzącej wody

Krem:

250 g serka mascarpone

200 ml śmietany kremówki

3 łyżki cukru pudru

100 g truskawek

Do dekoracji:

świeże truskawki, pokrojone na połówki

 

Sposób przygotowania:

Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schować do lodówki na co najmniej godzinę.
Schłodzone ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować i wyłożyć nim 4 foremki do tarteletek o średnicy 12 cm (najlepsze są takie z ruchomym dnem). Ciasto w foremkach przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Piec w temp. 180oC przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i dopiekać jeszcze przez ok. 10 minut, do zezłocenia. Upieczone spody ostudzić.

Galaretkę truskawkową Winiary rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Truskawki zblendować na płynną masę, dodać do rozpuszczonej galaretki i dokładnie wymieszać.  Odstawić do wystygnięcia.

Mascarpone, cukier i kremówkę zmiksować razem na gęsty krem, dodać 100 g zblendowanych na płyn truskawek, dokładnie wymieszać. Jeśli mamy kwaśne truskawki można dodać odrobinę więcej cukru.

Na upieczone kruche spody wylewamy lekko tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Na schłodzone tarteletki wykładamy krem truskawkowy i dekorujemy świeżymi truskawkami.

Podajemy mocno schłodzone.

Smacznego!

 

 

Wpis bierze udział w konkursie Winiary:

Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
bebak21
Czas publikacji:
wtorek, 27 maja 2014 12:21

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość istria napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/05/27 13:07:10:

    Wspaniale wyglądają, chyba sama zrobię taką tartę;)

  • kozakowna napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/27 13:18:57:

    Pysznie się zapowiadają!Chętnie porwałabym jedną :)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/28 21:20:48:

    oj, uwielbiam takie truskawkowe rarytasy!

  • Gość Mark napisał(a) z 78.10.87.* komentarz datowany na 2014/09/23 11:06:56:

    Mniam mniam! Wyglądają super :)

  • caffe.galeria napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/31 12:19:35:

    przepysznie to wygląda :)

  • Gość Horeca napisał(a) z *.webino.pl komentarz datowany na 2015/01/23 12:20:17:

    Wygląda naprawdę dobrze. Myślę, że warto samemu spróbować tkaie zrobić.

  • horecaservice napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/20 08:56:14:

    coś wspaniałego....uwielbiam desery z bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa