Kulinaria Ewy

Wpisy

  • wtorek, 27 maja 2014
    • Tarteletki potrójnie truskawkowe.

      Wspaniałe, kruche i rozpływające się w ustach tarteletki potrójnie truskawkowe.

      Na dole kruche ciasto, w środku warstwa ekstremalnie truskawkowej galaretki, puszysty truskawkowy krem na bazie serka mascarpone, a na wierzchu świeże i aromatyczne truskawki. Spróbujcie koniecznie, na pewno będą Wam smakować!

       

      Składniki:

      Ciasto:

      100 g masła

      50 g cukru

      200 g mąki pszennej

      1 żóltko

      Galaretka ekstremalnie truskawkowa:

      1 opakowanie galaretki truskawkowej Winiary

      250 g truskawek

      250 ml wrzącej wody

      Krem:

      250 g serka mascarpone

      200 ml śmietany kremówki

      3 łyżki cukru pudru

      100 g truskawek

      Do dekoracji:

      świeże truskawki, pokrojone na połówki

       

      Sposób przygotowania:

      Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schować do lodówki na co najmniej godzinę.
      Schłodzone ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować i wyłożyć nim 4 foremki do tarteletek o średnicy 12 cm (najlepsze są takie z ruchomym dnem). Ciasto w foremkach przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Piec w temp. 180oC przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i dopiekać jeszcze przez ok. 10 minut, do zezłocenia. Upieczone spody ostudzić.

      Galaretkę truskawkową Winiary rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Truskawki zblendować na płynną masę, dodać do rozpuszczonej galaretki i dokładnie wymieszać.  Odstawić do wystygnięcia.

      Mascarpone, cukier i kremówkę zmiksować razem na gęsty krem, dodać 100 g zblendowanych na płyn truskawek, dokładnie wymieszać. Jeśli mamy kwaśne truskawki można dodać odrobinę więcej cukru.

      Na upieczone kruche spody wylewamy lekko tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
      Na schłodzone tarteletki wykładamy krem truskawkowy i dekorujemy świeżymi truskawkami.

      Podajemy mocno schłodzone.

      Smacznego!

       

       

      Wpis bierze udział w konkursie Winiary:

      Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Tarteletki potrójnie truskawkowe.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 maja 2014 12:21
  • czwartek, 04 kwietnia 2013
    • Babka z bakaliami

      Dopadła mnie niemoc twórcza. Prawie nic ostatnio nie gotuje, ani nie piekę. Dojadam resztki po świętach i czekam z utęsknieniem na wiosnę, której na razie nie widać z pod śniegowych zasp :(.

      Babka, którą Wam dzisiaj przedstawiam, powstała na święta. Jest wilgotna wewnątrz, z chrupiącymi brzegami, a środek aż ugina się od bakalii.

      Polecam na późno-zimową chandrę ;).

       

       

      Składniki:

      4 jajka

      1 szklanka cukru

      1 szklanka mąki pszennej

      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

      200 g masła

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      3 łyżeczki cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu

      garść bakalii (u mnie skórka pomarańczowa, rodzynki, posiekane daktyle)

       

       

      Sposób przygotowania:

      Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki, zmiksować. Masło roztopić, lekko przestudzić i powoli łączyć z masą. Na końcu dodać proszek do pieczenia i bakalie, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do formy na babkę, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 50-60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

      Przestudzoną babkę udekorować lukrem przygotowanym z kilku łyżek cukru pudru wymieszanego z sokiem pomarańczowym, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

      Smacznego!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Babka z bakaliami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 kwietnia 2013 09:54
  • niedziela, 17 marca 2013
    • Biszkopt z jabłkami

      Pyszny i szybki do przygotowania biszkopt z jabłkami. Idealny do popołudniowej kawy. Wilgotny dzięki dodatkowi jabłek. Najlepiej przygotować go z kwaśnych i twardych odmian, aby nie rozmiękły za bardzo w czasie pieczenia.

      Spróbujcie koniecznie jak dobre ciasto można zrobić z zaledwie 4 składników!

      Polecam!

       

      Składniki:

      5 jajek

      1 szklanka mąki pszennej

      3/4 szklanki cukru

      3 kwaskowate jabłka

       

      Sposób przygotowania:

      Jabłka umyć, obrać, pokroić na cienkie plasterki.

      Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier i nadal ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Dodać żółtka, ponownie ubić. Mąkę przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Gotową masę przelać do tortownicy (spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia), na wierzchu delikatnie ułożyć plasterki jabłek. Piec przez 35-45 minut w temp. 180ºC. 
      Ciasto rewelacyjnie smakuje jeszcze lekko ciepłe.

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Biszkopt z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 marca 2013 00:01
  • piątek, 08 marca 2013
    • Tarteletki z kremem czekoladowym

      Pyszne, nieco wytrawne tarteletki z kremem czekoladowym na bazie serka mascarpone. Tarty są proste do przygotowania, a jeśli macie w lodówce wcześniej zrobione kruche ciasto, to będą również ekspresowe.

      Do masy czekoladowej dodałam nieco cynamonu, a całość udekorowałam skórką startą z cytryny. Takie połączenie smaków bardzo mi odpowiada i na pewno powtórzę przepis jeszcze nie raz.

      Polecam!

       

      Składniki:

      100 g masła

      200 g mąki pszennej

      50 g drobnego cukru (lub cukru pudru)

      2-3 łyżki zimnej wody

      Krem:

      250 g sera mascarpone

      100 g czekolady gorzkiej

      1/2 łyżeczki cynamonu

      Do dekoracji:

      skórka starta z cytryny (ekologicznej)

       

      Sposób przygotowania:

      Mąkę posiekać z masłem i cukrem, dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez min. 30 minut w lodówce.

      Ciasto podzielić na 4 równe części, rozwałkować na okrągłe placki i wyłożyć formy do tarteletek o średnicy 12 cm. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kaszą/ryżem/kulkami ceramicznymi i piec w temp. 200ºC przez 15 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniem i dopiec spody przez ok. 10 minut, do zezłocenia. Ostudzić.

      Ser ogrzać do temperatury pokojowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, delikatnie przestudzić. Powoli, po łyżce dodawać ser, energicznie mieszając (łyżką), aż krem stanie się gładki. Dodać cynamon, wymieszać. Spody do tart wypełnić kremem, udekorować skórką cytrynową.

      Przed podaniem schłodzić, aby krem nieco stężał.

      Smacznego!

      P.S. Jeśli krem wydaje się Wam mało słodki, można dodać do niego nieco cukru pudru.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Tarteletki z kremem czekoladowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      piątek, 08 marca 2013 08:20
  • wtorek, 05 marca 2013
    • Top 3 książek o pieczeniu + bonus

       

      Dzisiaj chciałam Wam przedstawić moje top 3 książek o pieczeniu i deserach. A może powinnam napisać top 4, bo niedawno do ulubionych dołączyła kolejna pozycja. Ale zacznijmy od początku.

      Moim absolutnym numerem jeden jest "Home Bake" Eric'a Lanlard. Jest cudowna pod każdym względem!

      Książka została podzielona na rozdziały: Sponge cakes, Tarts, Meringues, Muffins & cupcakes, Tray bakes, Festive recipes, Cheesecakes, Puddings oraz Pastries & biscuits. Każdy z nich zawiera kilkanaście przepisów. Niestety nie przy każdym znajdziemy zdjęcie, a szkoda, bo zdjęcia są olbrzymim atutem tej publikacji. Są po prostu przepiękne!


      Wszystkie przepisy, które do tej pory wypróbowałam, a było ich już kilkanaście, okazały się strzałem w dziesiątkę. Nie zdarzyło się jeszcze, żeby deser zrobiony z przepisu pana Lanlard, nie wyszedł. Myślę, że jego receptury można stosować w ciemno. Na pewno wszystko będzie pyszne!

      Książka nie jest zbyt tania, bo jej cena okładkowa to 20£, ale na amazonie można ją kupić nieco taniej. Moją udało się upolować rok temu w Tk Maxx za 30 zł :). Teraz niestety już jej nie widziałam. 

      Wydana jest w języku angielskim, wersja polska na razie nie istnieje.

       

      Numer dwa, to "Moje wypieki" Doroty Świątkowskiej, autorki bloga moje wypieki.
      Pani Doroty, chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Chyba każdy polski amator domowego ciasta, przynajmniej raz korzystał z jej przepisów i zachwycał się przepięknymi zdjęciami.

      Książka jest właściwie papierową wersją bloga, ale ja lubię mieć ulubione przepisy pod ręką, w kuchni, a nie tylko w komputerze ;).

      Moje wypieki to najczęściej eksploatowana książka w mojej biblioteczce. Przepisy są proste, przejrzyste, sprawdzone (!) i opatrzone cudownymi zdjęciami.

      Cena okładkowa: 64,05 zł. Niestety, według informacji ze strony autorki, obecnie cały nakład jest wyczerpany. Być może książkę można jeszcze kupić w jakichś mniejszych księgarniach, ale nie mam pewności.

       

       

      Numer trzy w mojej biblioteczce, to absolutny "must have" każdego cukiernika-amatora czyli "Desery. Od najprostszych po wykwintne" Pierre Hermé. 

      Książka zawiera przepisy na różnorodne desery i ciasta z całego świata. Zebrano w niej tak rozległą wiedzę, że mimo najszczerszych chęci, nie udało mi się wypróbować nawet połowy receptur, a mam ją już od ponad dwóch lat.

      Znajdziecie w niej przepisy podstawowe na wszelkiego rodzaju ciasta (np. francuskie, kruche, ptysiowe), słodkie sosy i kremy, a także rozbudowane opisy przygotowania małych cukierniczych cudeniek. Nie zawaham się powiedzieć, że jest to cukiernicza biblia.

      Jedynym minusem jest brak zdjęć przy większości przepisów, ale i tak uważam, że warto ją mieć w swojej biblioteczce.

      Cena książki to 99 zł, ale nie jest już dostępna w regularnej sprzedaży. Mi udało się ją kupić w taniej książce za powalającą cenę 19 zł :). Jeśli tylko będziecie mieli okazję aby ją nabyć, nie wahajcie się ani chwili. Nie będziecie żałować!

       

       

      Ostatnią pozycją, choć nieco poza listą, bo wypróbowałam dopiero dwa przepisy, jest "Słodkie" Elizy Mórawskiej.

      Na razie książkę traktuję jako album. Mogę ją przeglądać bez końca i niezmiennie zachwycają mnie przepiękne fotografie. Są nieco inne niż te znane z bloga White Plate, ale według mnie tak samo piękne.

      Książka kosztuje 69 zł i jest to jej największa wada ;).

       

      A jakie są Wasze ulubione książki o pieczeniu?

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Top 3 książek o pieczeniu + bonus”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 marca 2013 11:05
  • poniedziałek, 25 lutego 2013
    • Tort migdałowy z jagodami

       

      Tak jak obiecałam wczoraj, wrzucam przepis na mój urodzinowy tort migdałowy z borówkami leśnymi. Połączenie nieco cierpkich jagód, kremowej śmietanki i słodkich migdałów okazało się doskonałe! 

      Tort nieco się rozciapał przy krojeniu, więc jeśli będziecie chcieli go robić, radzę usztywnić kremówkę żelatyną lub fixem.

      Niestety do zdjęć uchował się zaledwie jeden mizerny kawałek, ale możecie mi wierzyć na słowo, że w całości prezentował się okazale i wywołał efekt "wow" u gości ;).

      Bardzo mocno polecam!

      przepis własny

       

      Składniki:

      5 jajek

      150 g migdałów (zmielonych na mąkę)

      6 łyżek mąki pszennej

      100 g cukru

      500 ml śmietany kremówki (+ ew. fix do śmietany lub 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody)

      60 g cukru pudru

      500 g jagód (borówek leśnych, mogą być mrożone)

      150 g płatków migdałowych do dekoracji

      kakao do oprószenia

      1/2 szklanki soku ananasowego do nasączenia biszkoptu

       

      Sposób przygotowania:

      Białka ubijać na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier, do czasu aż masa będzie bardzo sztywna i lśniąca. Pojedynczo dodawać żółtka, cały czas miksując. Migdały wymieszać z mąką i ostrożnie (łyżką) wmieszać do masy. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm (dno należy wyłożyć papierem do pieczenia) i piec przez ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Gotowy biszkopt ostudzić na kratce.

      Jagody wrzucić do garnka i gotować, często mieszając, do czasu aż się rozpadną i odparują, tworząc gęsty dżem. Ostudzić.

      Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno (ewentualnie dodać zagęstnik).

      Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni, ostudzić.

      Biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny ułożyć na paterze i nasączyć połową soku (jeśli tort mają jeść również dzieci) lub sokiem wymieszanym ze spirytusem/wódką/białym rumem (w wersji dla dorosłych). Nałożyć przygotowane wcześniej jagody oraz połowę ubitej śmietany. Przykryć drugim blatem, nasączyć i pokryć całość ciasta pozostałą kremówką. Boki i górny brzeg tortu udekorować płatkami migdałowymi, środek oprószyć kakao. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tort migdałowy z jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 lutego 2013 20:09
  • niedziela, 24 lutego 2013
  • wtorek, 19 lutego 2013
    • Prosty tort z truskawkami

       

      Mam już dość tegorocznej zimy. Brakuje mi słońca, ptaków, kwiatów i przede wszystkim aromatycznych owoców i warzyw. Tęsknię za latem, jego smakami i kolorami. Dlatego postanowiłam przywołać lato do swojej kuchni. Prosty tort z truskawkami przypomina lato przynajmniej kolorami, bo niestety zimowe truskawki nie umywają się nawet do tych z sezonu. Ale to nic, z takim torcikiem mogę czekać do czerwca ;).

       

      Składniki na biszkopt:

      3 jajka

      9 łyżek mąki pszennej

      9 łyżek cukru

      Składniki na krem:

      500 ml śmietany kremówki

      2 łyżeczki żelatyny

      5 łyżek cukru pudru

      Dodatkowo:

      250 g truskawek

      1 galaretka truskawkowa

      sok lub alkohol do nasączenia biszkoptu

       

      Sposób przygotowania:

      Białka ubić na średnio sztywną pianę. Cały czas miksując powoli dodawać cukier aż masa stanie się sztywna i lśniąca. Pojedynczo dodawać żółtka. Na końcu do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę (łyżką). Biszkopt wylać do tortownicy o średnicy 22 cm (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w temp. 180ºC przez 20-30 min., do zrumienienia. Ostudzić. Ponownie włożyć do tortownicy.

      Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać ostudzoną żelatynę i szybko zmiksować aby nie zrobiły się grudki.

      Biszkopt hojnie nasączyć sokiem w wersji dla dzieci lub alkoholem (np. likierem pomarańczowym, nalewką truskawkową) w wersji dla dorosłych. Ułożyć pokrojone w plastry truskawki, przykryć kremem (1/4 odstawić do dekoracji). Odstawić do lodówki na ok. godzinę.
      Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody. Tężejącą zalać torcik. Odstawić do lodówki.

      Pozostałym kremem tort dowolnie udekorować.

      Podawać mocno schłodzony.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Prosty tort z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 lutego 2013 09:21
  • czwartek, 14 lutego 2013
  • wtorek, 12 lutego 2013
    • Serniko - brownies o smaku kawowym

       

      Brownies pod każdym względem doskonałe! Niesamowicie kremowe, smakuje jak kawowa trufla. Dodatek serka nadaje ciastu delikatności i przełamuje intensywność kawowo - czekoladowej podstawy.

      Bardzo mocno polecam!

      Przepis pochodzi z książki "Home Bake" Eric'a Lanlrard

       

      Składniki:

      200 g gorzkiej czekolady

      150 g masła

      100 ml świeżo zaparzonego, mocnego espresso

      250 g cukru

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      szczypta soli

      3 jajka

      100 g mąki pszennej

      Masa serowa:

      150 g kremowego serka (powinien być lekko słony np. Philadelphia albo Twój Smak z Piątnicy)

      60 g cukru

      1 jajko

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

       

      Sposób przygotowania:

      Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej, delikatnie przestudzić. Dodać cukier, sól i ekstrakt waniliowy, wymieszać. Następnie zmiksować z jajkami aż mieszanina stanie się gładka. Wlać kawę, wymieszać. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wmieszać łyżką, do czasu aż w masie nie będzie żadnych grudek. Wylać do formy (kwadratowa o boku 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.

      Serek ubić z cukrem, dodać jajko i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać.
      Masę serową wylać na czekoladowy spód, tworząc wzorki, delikatnie przemieszać wykałaczką, aby utworzyły się dekoracyjne smugi.

      Piec przez 30-40 minut w temp. 180ºC, do czasu aż wierzch ciasta będzie ścięty (środek nadal powinien być kremowy, nie może się upiec "do sucha").

      Ciasto wystudzić, podawać mocno schłodzone.

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Serniko - brownies o smaku kawowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 lutego 2013 10:49

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa