Kulinaria Ewy

Wpisy

  • wtorek, 31 stycznia 2012
    • Chleb pszenno orkiszowy z kminkiem

       

      Wspaniały, aromatyczny chleb o miękkim, sprężystym miąższu z mnóstwem małych, regularnych dziurek i pysznej, chrupiącej skórce. Bardzo prosty do przygotowania. Dość długo zachowuje świeżość i nawet 3 dnia jest tak samo smaczny jak po upieczeniu, choć skórka już tak nie chrupie.

      Polecam!

      Przepis własny.

       

      Składniki:

      200 g zakwasu żytniego dokarmionego 8 godzin wcześniej (powinien mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego)

      500 g mąki pszennej chlebowej

      100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

      10 g soli

      350 ml wody w temp. pokojowej

      1/2 łyżeczki drożdży instant

      1 łyżka kminku

      3 łyżki słonecznika (do posypania chleba)

       

      Sposób przygotowania:

      Suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać zakwas i wodę, wyrabiać przez kilka minut mikserem z hakami, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Dokładnie przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Następnie przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Posypać słonecznikiem, lekko docisnąć. Odstawić do podwojenia objętości (u mnie zazwyczaj zajmuje to ok. 1,5 godziny). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250°C i piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec kolejne 25-30 minut. Chleb będzie gotowy kiedy pukając w jego spód usłyszymy pusty odgłos.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 stycznia 2012 07:35
  • niedziela, 29 stycznia 2012
    • Brownie bez mąki

       

       

      Pyszne czekoladowe ciasto bez grama mąki. W przekroju wygląda jak straszliwy zakalec, nie przypomina go jednak smakiem. Jest bardzo intensywnie czekoladowe, chrupiące od orzechów z lekkim migdałowym posmakiem. Porcje wydają się niewielkie, ale zapewniam, że nawet dla takiego łasucha jak ja, dwa kawałki to zbyt wiele.

      Bardzo polecam!

      Przepis Nigelli Lawson z "Nigella Ekspresowo".

       

      Składniki:

      225 g masła

      225 g ciemnej czekolady (im większa zawartość kakao tym lepiej)

      2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

      200 g drobnego cukru (dałam 100g, ciasto jest wystarczająco słodkie)

      3 jajka roztrzepane

      150 g zmielonych migdałów

      100 g posiekanych orzechów włoskich

       

      Sposób przygotowania:

      Masło z czekoladą rozpuścić w garnku z grubym dnem lub moim sposobem najpierw roztopić masło, a następnie dodać połamaną czekoladę i mieszać do jej roztopienia. Mamy wtedy pewność, że czekolada nam się nie przypali i nie zmieni w nieapetyczną bryłę. Dodać ekstrakt waniliowy i cukier, wymieszać, delikatnie ostudzić. Następnie mieszając dodawać po jednym jajku, wsypać migdały i orzechy. Masę wylać do kwadratowej formy o boku 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25-30 minut w temp. 170°C. Środek ciasta powinien być nadal kleisty. Ostudzić, pokroić na 16 kwadratów. Jeść :)

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 stycznia 2012 13:29
  • piątek, 27 stycznia 2012
    • Szarlotka sypana

       

      Całkiem smaczna szarlotka. Bardzo szybka w przygotowaniu, wręcz ekspresowa. Nie jest może tak pyszna, jak szarlotki na kruchym cieście, ale z pewnością wystarczy jeśli dopadnie nas ochota na coś słodkiego.

      Polecam!

      Przepis znaleziony tu.

       

      Składniki:

      1 szklanka mąki pszennej

      1 szklanka cukru (lub mniej jeśli nie lubicie zbyt słodkich ciast)

      1 szklanka kaszy manny

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      170 g zimnego masła

      2 łyżki cynamonu

      1,5 kg jabłek

       

      Sposób przygotowania:

      Mąkę, cukier, proszek i kaszę wymieszać w misce. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dno tortownicy (ok. 24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia wysypać 1/3 suchych składników. Ułożyć połowę jabłek, posypać cynamonem, wyrównać. Przykryć kolejną częścią suchych składników a następnie jabłkami i cynamonem. Wsypać ostatnią część suchych składników, a na wierzch równomiernie zetrzeć zimne masło. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez około godzinę.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka sypana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      piątek, 27 stycznia 2012 08:14
  • środa, 25 stycznia 2012
    • Ciastka francuskie z kaki i bitą śmietaną

       

      Pomysł na szybki deser, do przygotowania kiedy goście już pukają do drzwi. Potrzebne będą tylko trzy składniki: ciasto francuskie, bita śmietana i dowolne owoce sezonowe. U mnie tym razem egzotyczne kaki, ale świetnie sprawdził by się tutaj ananas, pomarańcza, kiwi albo truskawki.

       

      Składniki:

      1 opakowanie ciasta francuskiego

      200 ml śmietany kremówki

      2 owoce kaki

       

      Sposób przygotowania:

      Ciasto podzielić na 16 równej wielkości kwadratów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 10-15 min., do lekkiego zezłocenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając cukier puder do smaku. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Połowę ciastek pokryć sporą porcją kremu, ułożyć cząstki pokrojonych owoców, przykryć drugim ciastkiem. Udekorować cukrem pudrem i rozetką z bitej śmietany.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      środa, 25 stycznia 2012 09:21
  • poniedziałek, 16 stycznia 2012
    • Sernik czekoladowy z morelami

      Pyszny, intensywnie czekoladowy sernik o bardzo ciekawej konsystencji. Jest jednocześnie kremowy i puszysty. Wykorzystałam w nim morele, które zostały mi po ugotowaniu kompotu z suszonych owoców. Według mnie dobrze się komponują z czekoladą i serem.

      Polecam!

      Przepis własny.

       

      Składniki na ciasto:

      50 g masła

      100 g mąki pszennej

      2 łyżki cukru

      Składniki na masę serową:

      1 kg zmielonego dwukrotnie twarogu

      5 jajek

      150 g masła

      150 g gorzkiej czekolady, roztopionej

      3/4 szklanki cukru

      4 łyżki mąki pszennej

      4 łyżki mąki ziemniaczanej

      ok. 15 szt. moreli suszonych, gotowanych

       

      Sposób przygotowania:

      Przygotować spód: masło posiekać z mąką i cukrem, szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Rozwałkować i wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm. Podpiec przez ok. 10 minut w temp. 180°C.

      Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. W drugiej misce ubić żółtka z masłem i cukrem na puszystą masę. Dodać czekoladę, zmiksować. Mąki wymieszać, przesiać i wmiksować do masy. Cały czas miksując, dodawać powoli ser. Na końcu do masy wmieszać ubitą pianę z białek. Masę serową wylać na podpieczony spód. Delikatnie wcisnąć do środka morele, wyrównać. Piec w temp. 170°C przez ok. 1h lub dłużej, aż środek sernika będzie ścięty. Wystudzić w piekarniku, schłodzić w lodówce przynajmniej 4 godziny przed podaniem.

      Smacznego!

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 stycznia 2012 09:27
  • wtorek, 10 stycznia 2012
    • Karpatka

      W ostatni weekend naszła mnie ogromna ochota na jakieś ciasto z kremem. Od razu pomyślałam o karpatce. Co prawda nigdy wcześniej nie robiłam jej sama (wersja z proszku, pieczona jakieś osiem lat temu, nie liczy się, prawda ;)?), ale od czego mam całą biblioteczkę książek kucharskich! Przewertowałam przepisy, wybrałam najbardziej zachęcający i zabrałam się do pieczenia.
      Ciasto wyszło pyszne! Chrupiące z wierzchu z bardzo kremową, budyniową masą, dające się idealnie kroić. Z pewnością będę je piekła częściej.

      Polecam!

      Przepis pochodzi z książki "Moje Wypieki" Doroty Świątkowskiej.

      P.S. Przepraszam za koszmarną jakość zdjęcia, ale ciasto zniknęło tak szybko, że nie zdążyłam naładować baterii do aparatu i robiłam fotkę komórką. Jak upiekę karpatkę ponownie, zrobię lepsze fotki, tak żeby było coś na nich widać ;).

       

      Składniki:

      Na ciasto:

      125 g masła

      1 szklanka wody

      1 szklanka mąki

      5 jajek

      1 łyżeczka proszku do pieczenia (nie dodałam, według mnie jest tu niepotrzebny)

      Na krem:

      3 szklanki mleka

      4 jajka

      4 łyżki mąki pszennej

      5 łyżek mąki ziemniaczanej

      125 g masła

      3/4 szklanki cukru

      16 g cukru waniliowego

      Sposób przygotowania:

      Masło z wodą zagotować, do wrzącego wsypać mąkę i mieszając podgrzewać aż zbije się w gładką masę. Lekko przestudzić. Wbijać po jednym jajku, (ewentualnie dodać proszek do pieczenia) i miksować do czasu powstania jednolitego ciasta. Masę wyłożyć na dużą blachę "piekarnikową" (można też podzielić ciasto na 2 części i piec 2 oddzielne placki, mi się nie chciało) wyłożoną papierem do pieczenia (autorka przepisu tego nie poleca, bo u niej papier ciężko oderwać od ciasta, u mnie jednak nic się nie przykleiło, więc śmiało mogę polecić, przynajmniej z takim papierem jakiego sama używam), równomiernie rozprowadzić ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25-30 min. Po upieczeniu przekroić na pół.
      Przygotować krem: 2 szklanki mleka, masło i cukier zagotować. Pozostałe składniki zmiksować i wlać do gotującej się mieszaniny. Gotować cały czas mieszając przez 1-2 minuty, aż zgęstnieje. Gorący budyń wylać na jeden z placków, dokładnie rozprowadzić, przykryć drugim plackiem. Schłodzić. Jeść!

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 stycznia 2012 07:36

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa