Kulinaria Ewy

Wpisy

  • poniedziałek, 28 stycznia 2013
    • Prosty chleb z oliwą i tymiankiem

      Któregoś niedzielnego wieczora skończyło się nam pieczywo. Na szczęście miałam w domu mąkę i drożdże, więc postanowiłam poeksperymentować i upiec chleb z ciasta podobnego do mojej pizzy. Eksperyment okazał się nadzwyczaj udany. Chleb wyszedł tak pyszny, że zniknął prawie w całości, jeszcze na ciepło!

      Ostrzegam, ten chleb uzależnia ;)


      Składniki:

      600 g mąki pszennej (typ 650)

      5 łyżek oliwy z oliwek

      1 łyżka suszonego tymianku

      20 g świeżych drożdży

      2 łyżeczki soli

      ok. 300 ml wody (należy dolewać stopniowo)

       

      Sposób przygotowania:

      Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody, wlać do mąki wymieszanej z solą i tymiankiem. Dodać oliwę. Następnie stopniowo dolewać wodę cały czas wyrabiając (najłatwiej zrobić to mikserem z hakami), aż osiągnie odpowiednią konsystencję. Ciasto powinno przypominać miękką plastelinę, ale nie powinno się kleić. Odstawić pod przykryciem, na około godzinę, do wyrośnięcia.
      Wyrośnięty chleb krótko wyrobić, uformować bochenek, włożyć do koszyczka do wyrastania i odstawić na ok. 30-40 minut.

      Wyrośnięty chleb przełożyć na rozgrzaną blachę piekarnika, szybko naciąć i piec przez ok. 40 minut, w temp. 200ºC. Upieczony chleb postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Prosty chleb z oliwą i tymiankiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 stycznia 2013 09:06
  • czwartek, 17 stycznia 2013
    • Babeczki z kremem czekoladowym

       

      Babeczki powstały na bazie przepisu na ciasto red velvet. Udekorowałam je kremem z mascarpone z dodatkiem ciemnej czekolady. Bardzo nam wszystkim smakowały, a właściwie smakują, bo z przepisu powstało ich aż 25 i jeszcze kilka sztuk uchowało się w lodówce :). 

      Spróbujcie koniecznie!

       

      Składniki:

      2 1/2 szklanki mąki pszennej

      1 1/4 szklanki cukru

      3 łyżki kakao

      1 łyżeczka soli

      2 duże jajka

      1 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

      1 szklanka maślanki lub kefiru

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      1 łyżka octu

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      Krem:

      250 g sera mascarpone

      500 ml śmietanki kremówki

      3-4 łyżki cukru pudru

      100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości

       

      Sposób przygotowania:

      Składniki ciasta powinny mieć temp. pokojową.

      W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać widelcem jaka, kefir, ekstrakt, ocet i olej. Składniki mokre wlać do suchych, szybko wymieszać widelcem na jednorodną masę. Ciasto wylać do 25 foremek na babeczki, wypełniając je do połowy wysokości. Piec przez ok. 30 cm w temp. 180ºC (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.

      Kremówkę zmiksować z cukrem pudrem, prawie na sztywno. Czekoladę roztopić i delikatnie przestudzić. Zmiksować z mascarpone i połączyć z ubitą kremówką, miksując na niskich obrotach, aby krem się nie zważył.

      Krem przełożyć do worka dekoratorskiego z końcówką w kształcie gwiazdki, wycisnąć spiralnie na babeczki.

      Smacznego!

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Babeczki z kremem czekoladowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 stycznia 2013 10:05
  • wtorek, 15 stycznia 2013
    • Prosty chleb pszenny na zakwasie

       

      Bardzo prosty chleb pszenny na zakwasie, z niewielkim dodatkiem drożdży. Jest to najmniej kłopotliwy chleb jaki do tej pory robiłam i nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności, więc nawet początkujące w kuchni osoby bez problemu sobie z nim poradzą.

      Na dodatek chleb ma bardzo chrupiącą skórkę, miękkie wnętrze i zachowuje świeżość nawet przez kilka dni.

      Polecam!

      Radzę tylko wziąć większą keksówkę (moja miała 25x10cm), bo mój bochenek wyrósł sporo ponad nią i ukształtował się w "eleganckiego" grzybka ;).

       

      Źródło.

       

      Składniki:

      150 g zakwasu żytniego

      500 g mąki pszennej

      300 g wody

      1 łyżeczka soli (dałam 1,5)

      8 g świeżych drożdży (przy silnym zakwasie można je ewentualnie pominąć)

      ew. ziarna do posypania

       

      Sposób przygotowania:

      Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto (najłatwiej mikserem z hakami). Przykryć i dostawić do wyrośnięcia na na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 40 minut).
      Chleb piec przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 210ºC. Upieczony chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Prosty chleb pszenny na zakwasie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 stycznia 2013 14:00
  • środa, 02 stycznia 2013
    • Roladka kokosowa mojej mamy

       

      Pyszna i ekstremalnie słodka roladka kokosowa bez pieczenia. Tym razem przygotowana przez moją mamę, a nie przeze mnie, ale ten przepis jest w naszej rodzinie od lat, więc postanowiłam się z Wami podzielić. Naprawdę wart jest wypróbowania!

      Jeśli nie lubicie kokosa, można go zastąpić zmielonymi orzechami włoskimi lub laskowymi, a likier kokosowy, orzechowym lub nawet zwykłą wódką. W tej wersji jest równie pyszna.

       

      Składniki:

      Masa I:

      1 szklanka wody

      15 dag cukru

      5 dag kakao

      1 łyżka cukru waniliowego

      40 dag herbatników

      15 dag masła

      1 łyżka rumu (opcjonalnie)

      Masa II:

      15 dag masła

      15 dag cukru pudru

      15 dag wiórków kokosowych

      garść rodzynek

      likier kokosowy do smaku (ok. 50 ml)

       

      Sposób przygotowania:

      Wodę, cukier, kakao, cukier waniliowy i masło zagotować, a następnie przestudzić. Do masy dodać zmielone na proszek herbatniki oraz rum (jeśli mamy ochotę), zagnieść. Całość uformować w prostokąt i rozprowadzić równomiernie na papierze do pieczenia, tak aby ciasto miało ok. 0,3 cm grubości.

      Przygotować masę kokosową. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać wiórki kokosowe, rodzynki i alkohol, wymieszać. Masę kokosową rozprowadzić na kakaowej, całość zwinąć jak roladę. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Roladka kokosowa mojej mamy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      środa, 02 stycznia 2013 09:43

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa