Kulinaria Ewy

Wpisy

  • wtorek, 21 lutego 2012
    • Razowe muffiny z jabłkami

       

      Wspaniałe śniadaniowe muffiny, które równie dobrze sprawdzą się jako deser. Dzięki użyciu mąki razowej są zdecydowanie zdrowsze od tradycyjnych muffinek, a duży dodatek jabłek sprawia, że długo zachowują świeżość.

      Bardzo polecam!

      przepis własny.

       

      Składniki (na ok. 16 sztuk):

      1/2 szklanki cukru brązowego (jasnego)

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub orkiszowej pełnoziarnistej)

      2 duże jajka

      1 szklanka mleka

      2 łyżki melasy z trzciny cukrowej

      1/3 szklanki oleju

      2 duże jabłka

      2 łyżeczki cynamonu

       

      Sposób przygotowania:

      Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na niewielkie kawałki, posypać cynamonem. Cukier, proszek i mąkę wymieszać w dużej misce. W drugiej misce wymieszać mleko, olej, melasę i jajka. Składniki mokre wlać do suchych, dodać jabłka i szybko wymieszać tylko do połączenia składników. Nie mieszać zbyt długo, bo babeczki będą zbite i gumowate. Masę przełożyć do foremek na muffinki, piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20-25 minut, do delikatnego zezłocenia przy brzegach.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Razowe muffiny z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 lutego 2012 07:25
  • środa, 15 lutego 2012
    • Batony śniadaniowe z mlekiem

       

      Pyszne, pożywne batoniki, idealne na szybkie śniadanie. Pełne ziaren, płatków i mleka. Nawet jeśli zjecie kilka sztuk, nie powinniście mieć wyrzutów sumienia, w końcu to samo zdrowie ;). Autorka przepisu twierdzi, że można je przechowywać w puszce przez kilka dni. Ja niestety nie mogłam tego sprawdzić, bo batoniki tak wszystkim smakowały, że zniknęły w kilka godzin.

      Polecam!

      Przepis pochodzi z książki "Nigella Ekspresowo" Nigelli Lawson.

       

      Składniki:

      1 puszka słodkiego mleka skondensowanego

      250 g płatków owsianych górskich

      75 g wiórków kokosowych

      100 g suszonej żurawiny (u mnie pół na pół z rodzynkami)

      125 g mieszanki ziaren sezamu, pestek dyni i słonecznika

      125 g niesolonych orzeszków ziemnych (zastąpiłam migdałami i orzechami włoskimi)

       

      Sposób przygotowania:

      Mleko podgrzać na dużej patelni. Pozostałe składniki wymieszać w dużej misce, zalać ciepłym mlekiem, dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną olejem. Piec przez ok. godzinę w temp. 130°C. Po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika pokroić na batoniki.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Batony śniadaniowe z mlekiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      środa, 15 lutego 2012 08:16
  • poniedziałek, 13 lutego 2012
    • Krówkowy sernik na zimno

       

       

      Musiałam wykorzystać do czegoś resztki sera, masy krówkowej i śmietany kremówki, bo kończyła im się data ważności. Po domu poniewierała się też paczka pogniecionych herbatników. A że potrzeba jest matką wynalazków, powstał ekspresowy sernik na zimno. Bardzo kremowy z karmelową nutą. Po prostu rozpływa się w ustach. Przy obecnych mrozach będziecie mogli się nim delektować w mniej niż pół godziny :).

       

      Składniki:

      500 g twarogu zmielonego dwukrotnie

      250 ml śmietany kremówki

      100 g masy krówkowej

      2 łyżki żelatyny

      100 g herbatników

      50 g masła roztopionego

       

      Sposób przygotowania:

      Herbatniki rozgnieść na proszek, wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na dno tortownicy (średnica 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać delikatnie ugniatając łyżką. Wstawić do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

      Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Delikatnie przestudzić. Ser zmiksować z masą krówkową. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy serowej, wymieszać. Na końcu dodać przestudzoną żelatynę, szybko zmiksować aby nie było grudek. Jeśli masa wyda się Wam za mało słodka można ją dosłodzić cukrem pudrem. Ja swojej nie słodziłam, masa krówkowa nadała jej wystarczającej słodyczy.

      Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Sernik wstawić do lodówki na całą noc lub przy obecnych mrozach, na ok. 15 minut na balkon ;). Gotowy deser można udekorować czekoladą lub kleksami bitej śmietany.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Krówkowy sernik na zimno”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 lutego 2012 07:44
  • niedziela, 12 lutego 2012
    • Klasyczne brownies z migdałami

       

      Proste do przygotowania brownies z dużym dodatkiem siekanych migdałów. Mocno czekoladowe, lekko zakalcowate, dokładnie takie, jakie powinno być. Tylko ostrzegam, bardzo szybko uzależnia ;)!

      Polecam!

      Przepis własny.

       

      Składniki:

      150 g masła

      150 g gorzkiej czekolady

      1/2 szklanki cukru

      3 jajka

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 szklanka mąki

      150 g posiekanych migdałów

       

      Sposób przygotowania:

      Masło rozpuścić w garnku. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kostki czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Dodać cukier wymieszać. Masę delikatnie przestudzić. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Ciasto rozprowadzić na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 24x24 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 25-35 minut. Ciasto powinno być ścięte z wierzchu, ale wciąż półpłynne w środku. Ostudzić, pokroić na 16 kwadratów. 

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 lutego 2012 12:51
  • środa, 08 lutego 2012
    • Najlepsze risotto z papryką

       

      Jedno z moich ulubionych dań. Takie comfort food. Zawsze poprawia mi humor. Nie jest trudne do przygotowania, choć wymaga nieco czasu, bo przez około 20 minut trzeba mieszać ryż aby osiągnął idealną, kremową konsystencję, ale nie był rozgotowany.

      Trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach. Do risotto używamy wyłącznie ryżu o krótkich i okrągłych ziarnach (zwykły ryż długoziarnisty się nie nadaje, próbowałam...). Bulion powinien być bardzo aromatyczny, domowy. Co prawda risotto z bulionem z kostki też wyjdzie, ale nie będzie aż tak smaczne, naprawdę!

      Bardzo polecam!

      Przepis pochodzi z książki "Risotto-Nowa kuchnia włoska" wyd. Gazety Wyborczej.

       

      Składniki:

      350 g ryży do risotto (najlepsza jest odmiana arborio)

      700 g bulionu z kurczaka lub warzywnego wrzącego

      1/3 szklanki białego wina wytrawnego

      1 cebula

      1 ząbek czosnku

      2 papryki

      pietruszka zielona

      kolendra zielona

      sól

      pieprz

      tarty parmezan (opcjonalnie)

       

      Sposób przygotowania:

      Cebulę posiekać z czosnkiem, zeszklić na dużej patelni. Dodać pokrojoną w paseczki paprykę i podsmażać przez ok. 2 minuty. Dodać ryż i ciągle mieszając poczekać aż stanie się nieco bardziej przezroczysty. Zalać winem i mieszać aż wyparuje. Następnie dodawać po łyżce wazowej bulionu i gotować mieszając, aż cały płyn się wchłonie. Czynność powtarzać aż do wyczerpania bulionu. Całość powinna zająć ok. 15-18 minut. Zestawić z ognia, doprawić solą, pierzem, posiekaną natką pietruszki i kolendry. Nałożyć na talerze, posypać parmezanem (opcjonalnie), natychmiast podawać.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      środa, 08 lutego 2012 09:06
  • wtorek, 07 lutego 2012
    • Chrupiące ciasteczka owsiane

      Lubicie płatki owsiane? Ja uwielbiam!

      Ciasteczka z dużą ilością płatków należą do moich ulubionych przegryzek do kubka kawy czy filiżanki herbaty. Te są bardzo chrupiące i maślane. Po protu doskonałe!

      Bardzo polecam!

      Z przepisu znalezionego u Doroty, nieco zmodyfikowane.

       

      Składniki:

      200 g miękkiego masła

      1 jajko

      1/2 szklanki białego cukru

      1/2 szklanki brązowego cukru

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

      1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

      szczypta soli

      1 szklanka mąki

      2,5 szklanki płatków owsianych (najlepiej "górskich")

       

      Sposób przygotowania:

      Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i nadal ucierać. Dodać pozostałe składniki, ponownie zmiksować (ja wymieszałam ręką, bo masa była za gęsta dla mojego miksera). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C przez 15-17 min. Upieczone ciasteczka zostawić na chwilę na blasze by nieco stwardniały. Następnie studzić na kratce. 

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Chrupiące ciasteczka owsiane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 lutego 2012 07:32
  • niedziela, 05 lutego 2012
    • Pączki na jednym jajku

       

      Moje pierwsze samodzielnie usmażone pączki. Nie wiem czemu wcześniej nie odważyłam się ich zrobić. Chyba zawsze trochę mnie przerażało smażenie ciasta drożdżowego. Na szczęście moje obawy były bezpodstawne. Pączki okazały się całkiem prostym wypiekiem. Trzeba im tylko poświęcić nieco czasu i pilnować by tłuszcz, w którym smażymy, nie był zbyt gorący.

      Przepis znalazłam na forum cincin. Nie chciałam ryzykować zepsucia dużej ilości ciasta gdyby mi coś nie wyszło, więc zrobiłam z połowy porcji i taką zmniejszoną wersję Wam podaję. Mi wyszło 16 dużych pączków.

       

      Składniki:

      450g mąki pszennej

      1 duże jajko

      155 ml letniego mleka

      75 ml letniej wody

      50 g masła roztopionego i ostudzonego

      50 g cukru

      1 płaska łyżeczka soli

      1 łyżeczka drożdży instant

      Dodatkowo:

      dżem do nadziania pączków

      olej do smażenia

      cukier puder

       

      Sposób przygotowania:

      Mąkę przesiać z solą, dodać drożdże i cukier, wymieszać. Następnie dodać mleko, wodę i roztrzepane jajko, wyrabiać ciasto (najlepiej mikserem z hakami gdyż masa będzie dość kleista). Na końcu dodać roztopione masło i dokładnie wyrobić. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Następnie przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać pączki (ja wykrawałam specjalną foremką do pączków o średnicy 8 cm, ale można też użyć większej szklanki). Odstawić na blachę wysmarowaną olejem, na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy pączki wyraźnie urosną, smażyć na oleju rozgrzanym do 180°C przez ok. 1-2 minut z każdej strony. Układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, a kiedy lekko przestygną nadziewać dżemem za pomocą worka dekoratorskiego z odpowiednią końcówką. Następnie każdy pączek pokryć lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody. 

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pączki na jednym jajku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 lutego 2012 11:44
  • piątek, 03 lutego 2012
    • Tradycyjna szarlotka na kruchym spodzie

      Najbardziej klasyczna szarlotka jaką znam. Kruche, maślane ciasto i pyszne, kwaskowate, jabłkowe nadzienie. Taką szarlotkę pamiętam z dzieciństwa. Taką robiła moja Babcia. Niestety nie znam proporcji na jej szarlotkę, a już nie mogę zapytać, więc tylko wierzę, że zrobiłam ją tak jak Ona.

      Ważne jest tutaj użycie dobrej jakości masła. Absolutnie nie używajcie margaryny, bo zepsujecie smak ciasta.

      Polecam!

       

      Składniki:

      200 g masła

      400 g mąki

      60 g cukru

      10 g cukru waniliowego

      2 jajka

      2 kg kwaśnych jabłek

      1/2 szklanki cukru (lub więcej do smaku)

      1 łyżka cynamonu

       

      Sposób przygotowania:

      Masło posiekać z mąką i cukrami, dodać jajka, szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

      Jabłka umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do dużego garnka (ja smażyłam na wok'u, bo inne naczynia okazały się za małe ;)), zasypać cukrem i smażyć aż jabłka puszczą sok i nieco zgęstnieją. Dodać cynamon, wymieszać. Jeśli masa jabłkowa jest zbyt kwaśna, można ją nieco dosłodzić do smaku.

      Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę o średnicy 28 cm (lub nieco mniejszą, jeśli chcecie wysokie ciasto) wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy, ponakłuwać widelcem. Nałożyć masę jabłkową. Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć w formie kratki na masie jabłkowej. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. godzinę, do zezłocenia.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tradycyjna szarlotka na kruchym spodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      piątek, 03 lutego 2012 09:15
  • czwartek, 02 lutego 2012
    • Muffiny krówkowe z migdałami

      Słodkie, karmelowe muffinki z dodatkiem migdałów. Idealne na deser lub na słodkie śniadanie. Tylko ostrzegam, znikają w ekspresowym tempie.

      Polecam!

      Przepis własny.

       

      Składniki:

      2 szklanki mąki pszennej

      1/2 szklanki cukru

      2 łyżki melasy z trzciny cukrowej

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 szklanka jogurtu naturalnego

      1/2 szklanki oleju lub 100 g roztopionego i ostudzonego masła

      2 jajka

      200 g masy krówkowej

      50 g posiekanych migdałów

       

      Sposób przygotowania:

      Cukier dokładnie połączyć z melasą za pomocą widelca, dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Składniki mokre wymieszać w drugiej misce, wlać do suchych i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Do foremki na muffiny nakładać łyżkę ciasta, łyżkę masy krówkowej i ponownie łyżkę ciasta. Babeczki piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

      Ostudzone babeczki posmarować z wierzchu masą krówkową i posypać siekanymi migdałami.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny krówkowe z migdałami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 lutego 2012 08:53

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa