Kulinaria Ewy

Wpisy

  • wtorek, 20 listopada 2012
    • Lasagne - wersja wegetariańska

       

      Bezmięsna wersja jednego z najpopularniejszych włoskich dań. Z aromatycznym sosem pomidorowym, szpinakiem i odrobiną sosu beszamelowego. Lasagne wegetariańska jest oczywiście moją dość luźną interpretacją tego dania, ale wyszła tak pyszna, że z czystym sumieniem mogę ją Wam polecić.

       

      Składniki:

      10 płatów makaronu lasagne

      Sos pomidorowy:

      2 puszki pomidorów pelatti (ok. 800g)

      1 ząbek czosnku

      2 łyżki oliwy z oliwek

      pół łyżeczki soli

      garść posiekanych listków bazylii

      pieprz do smaku

      Warstwa szpinakowa:

      100 g młodego szpinaku (baby)

      1 ząbek szpinaku

      1 łyżka oliwy z oliwek

      sól i pieprz do smaku

      Sos beszamelowy:

      2 łyżki masła

      2 łyżki mąki pszennej

      1 szklanka mleka

      sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

      Dodatkowo:

      ok. 250g łatwo topiącego się sera

       

      Sposób przygotowania:

      Sos pomidorowy: na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać przez chwilę. Dodać pomidory i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż do lekkiego zgęstnienia. Doprawić do smaku bazylią, oregano, solą i pieprzem.

      Sos beszamelowy: na głębokiej patelni lub w garnku lekko podgrzać mąkę (nie rumienić!). Dodać masło i mieszać do połączenia składników. Powoli wlewać mleko, cały czas mieszając i gotować do momentu zgęstnienia. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.

      Szpinak dokładnie umyć i podsmażyć na oliwie, razem z czosnkiem. Doprawić.

      Na dno naczynia do zapiekania (u mnie 24x24 cm) wylać ok. 2 łyżki beszamelu, ułożyć 2 płaty makaronu (suchego). Polać 1/3 sosu pomidorowego, posypać serem. Następnie ponownie ułożyć 2 płaty makaronu i powtórzyć wszystkie czynności. Powinniśmy mieć 3 warstwy z sosem pomidorowym. Czwartą warstwę makaronu polać połową sosu beszamelowego, ułożyć warstwę szpinaku i posypać serem. Ułożyć ostatnią warstwę makaronu, polać pozostałym sosem beszamelowym i obficie posypać serem.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiekać przez 35 minut. Po upieczeniu lasagne odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej (pozwoli to na łatwiejsze porcjowanie), a następnie podzielić na porcje.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne - wersja wegetariańska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 listopada 2012 09:18
  • czwartek, 15 listopada 2012
    • Liebster blog award

      Kilka dni temu zostałam zaproszona do łańcuszkowej zabawy przez: Magdę z bloga coolinarne eksperymenty.

      Celem tej zabawy jest wyróżnienie i zareklamowanie Waszych ulubionych blogów. Wystarczy odpowiedzieć na 11 pytań zadanych przez osobę, która Was zaprosiła do zabawy. Następnie należy przedstawić listę Waszych jedenastu ulubionych blogów, powiadomić o tym ich autorów i przedstawić im Wasza listę 11 pytań. Nie wolno nominować blogera, który Was nominował.

      Pytania Magdy:

      1. Nowy Jork czy Nowa Zelandia?

      Nowy Jork, zawsze chciałam tam polecieć.

      2. Na piechote czy samochodem?

      Samochodem, zdecydowanie.

      3. Ksiazki czy kino?

      Jedno i drugie.

      4. Na slodko czy na slono?

      Słodkości to moja słabość, jak z resztą widać po blogu ;)

      5. Wies czy miasto?

      Miasto. Jestem okropnym mieszczuchem.

      6. Ulubione danie?

      Długo by wymieniać...ale jak ma być jedno to chyba calzone ze szpinakiem i serem feta.

      7. Kulinarne eksperymenty czy wyprobowane przepisy?

      Lubię eksperymentować.

      8. Kuchnia wloska czy francuska?

      Włoska, francuzi jedzą zbyt dużo masła.

      9. Zimne piwko czy wytrawne wino?

      Wino do obiadu lub na randce, a piwo wieczorem, przed telewizorem.

      10. Sauna czy hammam?

      Sauna.

      11. Ekonomia czy ekologia?

      Ekonomia.

       

      Teraz powinnam nominować kolejne jedenaście osób, ale jest zdecydowanie więcej blogów, na które wchodzę regularnie i czekam na nowe wpisy, więc musicie mi wybaczyć, ale przerwę łańcuszek. Po prostu nie mogę się zdecydować ;).

      Pozdrawiam Was serdecznie,

      Ewa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 listopada 2012 11:33
  • środa, 14 listopada 2012
    • Sernik Piña Colada

       

      Nie będę skromna ani obiektywna. To był najlepszy sernik jaki kiedykolwiek upiekłam! Przepyszny, puszysty jak pianka i wilgotny. Z dodatkiem ananasa i wiórków kokosowych, które doskonale ze sobą współgrały i stworzyły kompozycję idealną.

      Spróbujcie koniecznie! Warto!

      Przepis własny.

       

      Składniki:

      1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie lub dobrej jakości ser wiaderkowy

      10 jajek

      200 g masła

      75 g mąki pszennej

      3 łyżki mąki ziemniaczanej

      1 łyżka ekstraktu waniliowego

      1 szklanka cukru

      1 puszka ananasa

      50 g wiórków kokosowych

       

      Sposób przygotowania:

      Żółtka ubić z masłem i cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać ekstrakt waniliowy i obie mąki, wymieszać. Powoli dodawać ser cały czas miksując. Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie, łyżką, wmieszać ją do masy.

      Masę serową wyłożyć na blachę (u mnie miała wymiary 25x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia, ułożyć na niej posiekanego w kostkę ananasa i posypać kokosem.

      Sernik wstawić do nagrzanego do 170ºC piekarnika i piec przez ok. 70 min.*

      Środek sernika powinien być ścięty, ale może być jeszcze lekko galaretowaty. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.

      Smacznego!

       

      * czas pieczenia należy dostosować do własnego piekarnika. Mój jest stary, nieszczelny, na gaz i wszystko muszę piec dłużej niż w przepisie, więc u mnie piekł się 90 min. Wam podaję czas jaki powinien wystarczyć przy piekarniku elektrycznym (grzanie góra i dół).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Piña Colada”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      środa, 14 listopada 2012 09:23
  • wtorek, 13 listopada 2012
    • Gulasz z szynki wersja de lux

       

      Muszę się do czegoś przyznać. Nie lubię jeść mięsa. Nie ze względów ideologicznych. Po prostu odkąd pamiętam, mięso lekko mnie obrzydzało i raczej się to nie zmieni. Nie dla mnie schabowe, mielone, karkówka czy golonka. Smakują mi jedynie ryby, niektóre owoce morza i kurczak, jeśli jest dobrze zrobiony. Niestety cała moja rodzina jest typowo mięsożerna, więc od czasu do czasu muszę im coś "konkretnego" ugotować. Tym razem padło na gulasz. Wyszedł tak pyszny, że nawet mi smakował! Małż pochłonął połowę i prawie siłą musiałam odciągać od garnka, żeby zostawił coś dla dzieci ;).

      Gulasz jest z dodatkiem wina, ale nie musicie się martwić, że zawiera procenty. Cały alkohol w trakcie gotowania wyparowuje, więc kierowcy i dzieci także mogą go jeść.

      Spróbujcie koniecznie!

       

      Składniki:

      0,5 kg niezbyt tłustej szynki bez kości

      2 łyżki oleju lub masła klarowanego

      3 duże cebule

      1 szklanka białego wina wytrawnego

      2 listki laurowe

      5 kulek ziela angielskiego

      1 duży ząbek czosnku

      1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

      3-4 gałązki świeżego tymianku

      2 łyżki przecieru pomidorowego

      2 łyżki śmietany (12 lub 18%-kwaśnej)

      sól

       

      Sposób przygotowania:

      Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę i zeszklić na oleju lub maśle. Dodać pokrojone w kostkę mięso i zrumienić je na dość dużym ogniu. Gaz zwiększyć do maksimum, dodać wino i dusić mieszając, aż alkohol odparuje. Dodać liście laurowe, rozmaryn, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy i na bardzo małym ogniu dusić pod przykryciem, przez ok. 90 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli mięso zaczyna przywierać do garnka, należy dolać do niego ok 3/4 szklanki wody i dokładnie wymieszać.
      Na koniec dodać śmietanę, listki tymianku i sól do smaku.

      Podawać gorący.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz z szynki wersja de lux”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 listopada 2012 08:40
  • środa, 07 listopada 2012

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa