Kulinaria Ewy

Wpisy

  • środa, 21 grudnia 2011
    • Ja pierniczę ;)

      Pyszne pierniczki z przepisu mojej wieloletniej, internetowej koleżanki-Aniołka :). Zaraz po upieczeniu są mięciutkie, potem twardnieją i ponownie miękną gdy trochę poleżą. Idealne do powieszenia na choince.

      Moje dodatkowo zostały udekorowane lukrem białkowym. Jest z tym sporo zachodu, ale zachęcam, to świetna zabawa! Dekorowanie ciasteczek działa terapeutycznie, można zapomnieć o wszystkich problemach i dać się ponieść wyobraźni :D.

       

      Składniki:

      1/2 kostki masła

      1 szklanka cukru (dałam 3/4, pierniczki były wystarczająco słodkie)

      20 dag miodu

      3 szklanki mąki

      2 łyżeczki sody

      20 g przyprawy do piernika (ja robiłam sama, ale można dać gotową mieszankę)

      1 jajko

       

      Sposób przygotowania:

      Miód, cukier i masło rozpuścić w garnku, a następnie ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wykrawać pierniczki. Piec przez 10-15 min. w temp. 180°C.

      Po ostudzeniu polukrować.

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      środa, 21 grudnia 2011 09:25
  • poniedziałek, 19 grudnia 2011
    • Sernik nowojorski z piernikową nutą

      Pyszny, niesamowicie kremowy sernik w nowojorskim stylu. Delikatnie rozpływa się na języku, uwalniając aromat wanilii i cytryny. Jest wręcz aksamitny. W mojej wersji na spodzie z kruchych, korzennych ciasteczek, które nadały mu świątecznego smaku.

      Bardzo polecam!

      Przepis ze strony WhitePlate, lekko zmodyfikowany.

       

      Składniki:

      800 g sera białego półtłustego, 3 krotnie zmielonego

      4 jajka

      3 żółtka

      190 g cukru pudru

      2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

      30 ml soku z cytryny

      200 g kruchych ciasteczek korzennych

      75 g roztopionego masła

       

      Sposób przygotowania:

      Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować aż będą przypominać mokry piasek. Wsypać do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej na spodzie folią aluminiową, wyrównać łyżką. Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę, wylać na ciasteczkowy spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. godzinę. Sernik nie powinien być sztywny, tylko nieco galaretowaty na środku. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Schłodzić w lodówce przez noc.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 grudnia 2011 11:08
  • piątek, 16 grudnia 2011
    • Nieco koślawy bałwanek

      Ciasto kakaowe, a właściwie wielka muffinka, pokryta masą cukrową, w kształcie sympatycznego bałwana. Zrobiona dla dzieciaków, nieco koślawa i niedoskonała, ale wywołująca niesamowitą radość na twarzach maluchów.

      Polecam jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości!

       

      Składniki:

      2 szklanki mąki

      2 łyżki ciemnego kakao

      3/4 szklanki cukru

      1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 szklanka mleka

      1/2 szklanki oleju

      2 jajka

      Do dekoracji:

      2 łyżki masła

      2 łyżki cukru pudru

      ok. 300 g białej masy cukrowej

      barwniki spożywcze w żelu lub proszku

       

      Sposób przygotowania:

      Mąkę, cukier, proszek i kakao wymieszać. W drugiej misce połączyć mleko, jajka i olej, wlać do suchych składników. Wymieszać krótko do połączenia składników. Przelać do formy w kształcie bałwana (ja swoją kupiłam w jednym z marketów za ok. 7 zł) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec ok. 25-30 min (do suchego patyczka) w temp. 200°C. Wyjąć z foremki, ostudzić, ściąć "górkę" ze spodu ciasta, tak by było równe. 

      Masło utrzeć z cukrem pudrem na krem. Posmarować nim cienko całego bałwana. Krem sprawi, że masa cukrowa będzie lepiej przylegać do ciasta.

      Masę cukrową rozwałkować na blacie wysmarowanym olejem i delikatnie przenieść na ciasto, pomagając sobie wałkiem. Wyrównać. Ciasto pomalować barwikami spożywczymi.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Nieco koślawy bałwanek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      piątek, 16 grudnia 2011 14:15
  • niedziela, 11 grudnia 2011
    • Ciasto biedronka (bez pieczenia)

       

      Miało być ciasto świerszcz z przepisu Nigelli. Niestety nie udało mi się nigdzie kupić likieru miętowego. Miałam za to likier różany przywieziony z Bułgarii. Powstało więc pyszne, mocno alkoholowe, pachnące kwiatowo ciasto.

      Bardzo polecam, choć absolutnie nie dla dzieci i nie dla kierowców ;).

       

      Składniki:

      300 g ciastek czekoladowych

      50 g masła w temp. pokojowej

      50 g czekolady gorzkiej

      375 ml śmietany kremówki

      150 g białych pianek marshmallow

      100 ml likieru różanego

      125 ml mleka

      ew. kilka kropel czerwonego barwnika

       

      Sposób przygotowania:

      Ciastka, masło i czekoladę wrzucić do malaksera, zmiksować aż mieszanina będzie przypominała mokry piasek. Formę do flanu o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Wrzucić zmiksowane ciasta i ugnieść łyżką, tworzyć gładki spód ciasta. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania nadzienia.

      Mleko i pianki włożyć do garnka, delikatnie podgrzewać do czasu rozpuszczenia pianek. Nie dopuścić do wrzenia! Mieszaninę przełożyć do miski, wlać likier, wymieszać i ostudzić. Śmietanę kremówkę delikatnie ubić (nie na sztywno), dolać wystudzone pianki z likierem, dokładnie wymieszać. Można dodać kilka kropel czerwonego barwnika, aby ciasto miało intensywniejszy kolor, nie jest to jednak konieczne (ja nie dodałam).

      Masę wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez noc. Udekorować pokruszonym ciastkiem czekoladowym.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto biedronka (bez pieczenia)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 grudnia 2011 13:04
  • sobota, 10 grudnia 2011
    • Grillowany łosoś z sosem cytrynowo-musztardowym

       

      Uwielbiam łososia pod każdą postacią, więc jak tylko zobaczyłam go na stoisku rybnym w dość atrakcyjnej cenie, to po prostu nie mogłam się powstrzymać i musiałam go kupić. W głowie miałam już gotowy pomysł na obiad.

      Pół godziny przygotowań i powstało pyszne, sycące danie. Wszystkim bardzo smakowało i domagali się dokładki, mogę więc z czystym sumieniem polecić :).

       

      Łosoś z sosem cytrynowo-musztardowym i pieczonymi ziemniakami.

      Składniki na 4 porcje:

      ok. 600g świeżego fileta z łososia

      sok i skórka z 1/2 cytryny

      2 łyżki oliwy z oliwek

      zioła prowansalskie

      Na sos:

      1 łyżka mąki pszennej

      1 łyżka masła

      1 szklanka mleka

      1 łyżeczka ostrej musztardy

      sok z połowy cytryny

      pieprz

      sól

      Pieczone ziemniaki:

      8 średniej wielkości ziemniaków

      pieprz

      sól

      zioła prowansalskie

      rozmaryn

       

      Sposób przygotowania:

      Łososia dokładnie umyć, osuszyć pokroić na 4 porcje. Jeśli w rybie są ości, należy je usunąć za pomocą pęsety. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, skórę cytrynową i przyprawy. Włożyć rybę, dokładnie wymieszać z marynatą, przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

      Ziemniaki dokładnie wyszorować, pokroić na połówki, dokładnie osuszyć. Ułożyć na blasze do pieczenia, polać oliwą i posypać przyprawami. Piec przez ok. godzinę w temp. 180ºC, kilkakrotnie odwracając. 

      Przygotować sos. Mąkę wsypać do rondelka, delikatnie zrumienić, cały czas mieszając. dodać masło i jeszcze chwilę podgrzewać. Wlać mleko i podgrzewać cały czas mieszając. Doprawić musztardą, sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

      Rybę wyjąć z marynaty, smażyć na patelni grillowej (bez tłuszczu, wystarczy oliwa, która była w marynacie) przez ok. 4-5 minut z każdej strony. Łososia nie można smażyć zbyt długo, bo będzie suchy i nie smaczny.

      Podawać z sosem, pieczonymi ziemniakami i gotowanymi brokułami lub sałatką z rukoli.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Grillowany łosoś z sosem cytrynowo-musztardowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      sobota, 10 grudnia 2011 19:35
  • wtorek, 06 grudnia 2011
    • Ciasteczka imbirowe

       

      Niezwykle aromatyczne, lekko piekące w język ciasteczka. Zaraz po upieczeniu są miękkie i ciągnące w środku, z czasem nieco twardnieją. Świetnie smakują ze szklanką mleka lub kubkiem herbaty.

      Polecam!

      Przepis znaleziony u Doroty.

       

      Składniki:

      2 szklanki mąki pszennej

      170 g miękkiego masła

      3/4 szklanki białego cukru

      1/2 szklanki cukru dark muscovado

      3 łyżki mielonego imbiru

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      1/4 łyżeczki mielonych goździków

      1 łyżeczka cynamonu

      1/4 łyżeczki soli

      1 duże jajko

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

       

      Sposób przygotowania:

      Mąkę, sodę, sól i przyprawy wymieszać i odstawić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier, a następnie jajko i ekstrakt waniliowy cały czas ucierając. Na końcu dodać mąkę z przyprawami i zmiksować na wolnych obrotach miksera.

      Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kłaść  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach (ciasta mocno rosną na boki, moje się nieco posklejały). Piec w temp. 175ºC przez 12-18 min.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 grudnia 2011 08:32

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa