Kulinaria Ewy

Wpisy

  • poniedziałek, 31 grudnia 2012
    • Red velevet cake

       

      Wyjątkowe ciasto, a właściwie tort w amerykańskim stylu, na bardzo specjalną okazję, bo na kolejne urodziny mojego ukochanego męża. Red velvet cake jest zupełnie innym tortem, niż tradycyjne polskie wypieki na biszkopcie. Zdecydowanie cięższy, można się nawet pokusić o stwierdzenie, że nieco gliniasty, z ciężkim kremem na bazie słonawego serka. Dość ciekawy w smaku, choć mnie nie powalił na kolana. Na szczęście mężowi bardzo smakował :).

      Z pewnością warto spróbować choć raz!

       

      Źródło.

       

      Składniki:

      2 1/2 szklanki mąki pszennej

      1 1/4 szklanki cukru

      1 łyżka kakao

      1 łyżeczka soli

      1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku

      2 duże jajka

      1 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

      1 szklanka maślanki lub kefiru

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      1 łyżka octu

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      Krem:

      200 g miękkiego masła

      600 g kremowego serka Philadelphia

      1 1/2 szklanki cukru pudru

      2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

       

      Sposób przygotowania:

      Składniki ciasta powinny mieć temp. pokojową. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, barwnik i sól. W drugiej misce wymieszać widelcem jaka, kefir, ekstrakt i olej. Składniki mokre wlać do suchych, szybko wymieszać widelcem na jednorodną masę. Do szklanki wlać ocet, wsypać sodę, wymieszać. Powstałą pianę dodać szybko do ciasta i wymieszać. Ciasto wylać do 2 tortownic o średnicy 24 cm, wyłożonych na dnie papierem do pieczenia i piec przez ok. 30 cm w temp. 180ºC (do suchego patyczka). Mi zależało aby blaty były wyższe, więc piekłam w tortownicach o średnicy 20 cm przez ok. 45 minut.

      Masło zmiksować z cukrem na puszysty krem, dodać ekstrakt waniliowy i dokładnie utrzeć . Kremem przekładać wystudzone blaty, dowolnie udekorować (jeśli chcecie czerwone okruszki, z jednego blatu należy ściąć kilka mm ciasta i dokładnie pokruszyć).

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Red velevet cake”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 grudnia 2012 11:26
  • czwartek, 27 grudnia 2012
    • Sałatka z łososiem i awokado

       

      Jeśli macie już dość świątecznego przejedzenia polecam Wam dla odmiany coś zdrowego.

      Sałatka z wędzonym łososiem i awokado nie jest może niskokaloyczna, ale zawiera mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Na dodatek jest pyszna!

      Polecam!

      przepis własny.

       

      Składniki na 2 porcje:

      1/2 opakowania mieszanki sałat

      100 g łososia

      1 dojrzałe awokado

      1/4 czerwonej cebuli

      1/2 ogórka

      Sos:

      6 łyżek oleju sezamowego

      2 łyżki soku z limonki

      1/4 czerwonej cebuli

      1/4 łyżeczki chili w proszku

      sól

      pieprz

       

      Sposób przygotowania:

      Ogórka pokroić w plasterki, cebulę w piórka, łososia na cienkie paski. Awokado przekroić na pół i ostrożnie oddzielić od pestki. Pokroić na długie cząstki, oddzielając je jednocześnie od skórki. Składniki sałatki układać warstwowo na talerzach.

      Przygotować dressing. Cebulę posiekać na bardzo drobną kostkę, wsypać do miseczki. Wlać olej sezamowy, sok z limonki i wsypać przyprawy. Wymieszać rózgą, aż do powstania kremowego, jasnego sosu. Polać sałatkę.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z łososiem i awokado”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 grudnia 2012 10:08
  • środa, 26 grudnia 2012
    • Ciasto krówka

       

      Jeśli lubicie miodowe placki, ciasto krówka będzie idealne dla Was. Dwa kruche blaty, masa budyniowa, kajmak i orzechy tworzą tu całkiem udaną kompozycję. Dla mnie jest nieco za słodkie, ale rodzince bardzo smakowało. Musicie się jednak uzbroić w cierpliwość. Ciasto należy przygotować 3-4 dni wcześniej, aby blaty zdążyły zmięknąć.

      Polecam!

      Przepis podaję z moimi modyfikacjami, oryginał znajdziecie tutaj.

       

      Składniki:

      500 g mąki pszennej

      250 g masła

      1/2 szklanki cukru

      2 jajka

      2 łyżeczki sody oczyszczonej

      2 łyżki miodu

      2 łyżki wody

      Masa:

      550 ml mleka

      3/4 szklanki cukru

      3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej

      2 kopiate łyżki mąki pszennej

      ziarenka z 1 laski wanilii

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      1 żółtko

      250 g masła

      Dodatkowo:

      400 g kajmaku (gotowej masy krówkowej)

      300 g posiekanych orzechów włoskich

       

      Sposób przygotowania:

      Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Rozwałkować na 2 prostokątne placki o grubości ok. 0,5 cm i piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 15-20 min w temp. 180ºC. Ostudzić.

      Przygotować masę: z mleka odlać 3/4 szklanki, pozostałą część doprowadzić do wrzenia razem z cukrem i ziarenkami wanilii.

      Odłożone mleko wlać do miski, dodać obie mąki i żółtko, dokładnie wymieszać. Masę wlać do gotującego się mleka, bardzo energicznie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gotować przez ok. 2 minuty, ciągle mieszając. Gotowy budyń przykryć szczelnie folią spożywczą, aby nie utworzył się na nim kożuch i odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Miękkie masło ubić na puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń, aż do uzyskania puszystego kremu.

      Na wystudzonym placku rozsmarować połowę masy krówkowej, posypać połową orzechów i nałożyć mas budyniową. Przykryć drugim plackiem, posmarować masą krówkową i udekorować pozostałymi orzechami. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni, aby placki zmiękły.

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto krówka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      środa, 26 grudnia 2012 10:49
  • sobota, 15 grudnia 2012
    • Makaroniki z kremem truskawowym

       

      Makaroniki. Podobno trudne do zrobienia, wymagają zachowania aptekarskiej dokładności przy odmierzaniu składników i bacznego pilnowania w trakcie pieczenia. Podobno, bo prawdę mówiąc nie zauważyłam żeby tak było. Ot zwykłe małe beziki z migdałami. Piekłam je pierwszy raz i na pewno nie ostatni, bo bardzo nam wszystkim smakowały.

      Polecam!

      Źródło przepisu na ciasteczka. Krem własnego pomysłu.

       

      Składniki:

      70 g białek (wysuszonych przez 12 godzin w temperaturze pokojowej)

      35g + 135g cukru pudru

      100 g mąki migdałowej

      czerwony barwnik w proszku

      Krem*:

      100 g truskawek (u mnie mrożone, ale ze świeżymi będzie jeszcze lepsze)

      3 łyżki cukru pudru

      250 g sera mascarpone

       

      Sposób przygotowania:

      Białka ubić na sztywno, dodać 35 g cukru pudru i ubić maksymalnie, na bardzo gęstą i lśniącą masę. Migdały, wymieszać z cukrem i barwnikiem, przesiać i ostrożnie wmieszać do białek. Masę (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany) przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać równej wielkości ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Makaroniki odstawić na 30 minut, aż ich powierzchnia podeschnie. Piec w temp. 140ºC przez 12-15 min. Studzić na kratce.

      Przygotować krem. Truskawki zmiksować, wymieszać z cukrem i serem. Na makaronik nałożyć porcję kremu, przykryć drugim. Podawać natychmiast (po dłuższym czasie krem może rozmoczyć ciasteczka i nie będą już takie apetyczne).

      * Kremu wychodzi bardzo dużo, więc możecie spokojnie zrobić z połowy porcji.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Makaroniki z kremem truskawowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      sobota, 15 grudnia 2012 08:32
  • wtorek, 11 grudnia 2012
    • Piernik staropolski

       

      To chyba najbardziej wychwalany piernik jaki znam. Pojawił się na prawie wszystkich blogach kulinarnych, które czytam. Wstyd się przyznać, ale sama jeszcze nigdy go nie próbowałam i w tym roku postanowiłam to zmienić.
      Ciasto na ten piernik powinno dojrzewać w chłodzie przez 4-6 tygodni, choć niektóre źródła podają, że wystarczą zaledwie 2 tygodnie. Piecze się je 20 grudnia i przekłada powidłami śliwkowymi, a w Wigilię dekoruje polewą czekoladową.
      Jeśli wyjdzie, po Świętach dodam zdjęcia gotowego wyrobu. Trzymajcie kciuki :)!

      Źródło.

       

      Składniki:

      500 g miodu (dałam wielokwiatowy)

      1 kg mąki pszennej

      2 szklanki cukru (dałam 1,5)

      250 g masła

      3 jajka

      3 łyżeczki sody oczyszczonej

      0,5 łyżeczki soli

      0,5 szklanki mleka

      2-3 torebki przyprawy do piernika

       

      Sposób przygotowania:

      Masło, miód i cukier podgrzać prawie do wrzenia, ostudzić. W mleku rozpuścić sodę oczyszczoną, dodać do masy miodowej razem z mąką i pozostałymi składnikami. Dokładnie wyrobić ciasto za pomocą miksera. Przełożyć do kamionkowej lub szklanej misy, przykryć szczelnie ściereczką lub ponakłuwaną folią spożywczą i odstawić do lodówki na 4-6 tygodni.

      Dojrzałe ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na blaty o grubości ok. 0,5 cm. Piec na dużej (największej jaką mamy) blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w temp. 170ºC przez ok. 20 minut. Ostudzone blaty przełożyć powidłami śliwkowymi (i marcepanem, jeśli lubicie), obciążyć i odstawić na 3-4 dni do skruszenia. Przed podaniem udekorować polewą czekoladową.

      Smacznego!

       

       

      Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik staropolski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 grudnia 2012 10:01

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa