Kulinaria Ewy

Wpisy

  • sobota, 24 marca 2012
    • Ekstrakt waniliowy

       

      Ekstrakt z wanilii jest doskonałym dodatkiem do aromatyzowania wszelkiego rodzaju ciast i kremów. Jego zapachu nie da się z niczym porównać. Niestety w Polsce nie jest łatwo go kupić. Widuję go tylko w sklepach internetowych, w bardzo wysokiej cenie. Na szczęście zrobienie ekstraktu waniliowego w domu jest banalnie proste. Wymaga tylko cierpliwości.

       

      Składniki:

      3-4 laski wanilii

      1 szklanka mocnego alkoholu (wódki, rumu lub spirytusu)

       

      Sposób przygotowania:

      Wanilię przekroić wzdłuż zostawiając złączone końcówki. Włożyć do szczelnej butelki z korkiem i zalać alkoholem. Odstawić w ciemne miejsce i co kilka dni potrząsać butelką. Ekstrakt będzie gotowy do użycia po 2 miesiącach.

      Po zużyciu połowy można dopełnić butelkę alkoholem i poczekać kilka dni aby aromat się wzmocnił.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ekstrakt waniliowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      sobota, 24 marca 2012 11:33
  • wtorek, 20 marca 2012
    • Ciasto marchewkowe

      Przyznam się od razu, że ciasto marchewkowe piekłam pierwszy raz w życiu. Na pewno jednak nie ostatni. Jest pyszne! Miękkie, bardzo wilgotne i pachnące przyprawami korzennymi. Jedyną jego wadą jest to, że przepis jest na małą tortownicę i ciasto znika zbyt szybko ;).

      W oryginale ciasto jest pokryte lukrem z serka philadelphia, którego nie miałam w lodówce, więc zastąpiłam go zwykłym lukrem z cukru pudru i wody.


      Bardzo mocno polecam!

      Przepis znaleziony u Doroty.

       

      Składniki:

      3/4 szklanki mąki

      1/2 szklanki cukru

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 łyżeczka cynamonu

      1/4 łyżeczki zmielonych goździków

      1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

      1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

      1/4 łyżeczki soli

      1 szklanka startej marchewki

      1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

      1/2 szklanki odsączonych i posiekanych ananasów z puszki

      2 jajka

      1/3 szklanki oleju

       

      Sposób przygotowania:

      Mąkę, cukier, sól, sodę, proszek i przyprawy wymieszać w misce. W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem. Składniki mokre wlać do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać marchew, orzechy i ananasa, wymieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.

      Piec w temp. 175°C przez 40-45 min. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

      Wystudzone ciasto udekorować lukrem.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto marchewkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 marca 2012 12:54
  • poniedziałek, 19 marca 2012
    • Tarteletki z kremem grysikowym

      Miałam ochotę na kulinarne eksperymenty, a że na wypróbowanie czekała kupiona ostatnio foremka do tarteletek, powstały takie właśnie babeczki. Są kruche, maślane, wypełnione kremem grysikowym i odrobiną powideł śliwkowych. Pyszne i efektowne, idealne jako dodatek do popołudniowej kawy.

      Polecam!

      Przepis własny.

       

      Składniki na ciasto:

      100 g masła (zimnego)

      200 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

      50 g cukru pudru

      1 jajko

      1 łyżka zimnej wody

      Składniki na krem:

      250 ml mleka

      2,5 łyżki kaszy manny

      1/4 szklanki cukru

      50 g masła

      Dodatkowo:

      6 łyżeczek powideł śliwkowych

      starta czekolada gorzka do dekoracji

       

      Sposób przygotowania:

      Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać jajko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.

      Schłodzone ciasto podzielić na 6 części, każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wyłożyć foremki do tarteletek. Foremki z ciastem wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć specjalnymi kulkami do pieczenia lub fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok. 10 minut. Następnie usunąć obciążenie i papier do pieczenia, dopiekać przez 5-10 min. do zezłocenia. Babeczki wyjąć z foremek, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia.

      Mleko wymieszać z kaszą manną, zagotować cały czas mieszając. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, stopniowo dodawać wystudzony grysik aż masa będzie jednolita.

      Na każdą z tarteletek nałożyć łyżeczkę powideł, a następnie wypełnić kremem grysikowym. Udekorować startą czekoladą.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tarteletki z kremem grysikowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 marca 2012 07:53
  • wtorek, 06 marca 2012
    • Zupa krem z pora

      Prosta i szybka do przygotowania zupa. Bardzo gęsta i sycąca, może z powodzeniem zastąpić cały obiad. Polecam szczególnie na chłodniejsze dni. Świetnie rozgrzewa!

       

      Składniki:

      4 duże pory (tylko biała część)

      1/2 litra bulionu warzywnego

      2 szalotki

      1 łyżka masła klarowanego

      sól

      pieprz

      1 ząbek czosnku

      zioła prowansalskie

      parmezan do posypania

       

      Sposób przygotowania:

      Szalotki i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle klarowanym. Pory dokładnie umyć, posiekać na mniejsze kawałki, wrzucić do szalotek i podsmażać przez minutę. Zalać bulionem i gotować przez ok. 15 minut, aż pory będą miękkie. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować, doprawić do smaku. Jeśli wyda się wam za gęsta, można dodać jeszcze odrobinę bulionu. Podawać z grzankami i odrobiną startego parmezanu.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 marca 2012 08:28

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa