Kulinaria Ewy

Wpisy

  • niedziela, 17 marca 2013
    • Biszkopt z jabłkami

      Pyszny i szybki do przygotowania biszkopt z jabłkami. Idealny do popołudniowej kawy. Wilgotny dzięki dodatkowi jabłek. Najlepiej przygotować go z kwaśnych i twardych odmian, aby nie rozmiękły za bardzo w czasie pieczenia.

      Spróbujcie koniecznie jak dobre ciasto można zrobić z zaledwie 4 składników!

      Polecam!

       

      Składniki:

      5 jajek

      1 szklanka mąki pszennej

      3/4 szklanki cukru

      3 kwaskowate jabłka

       

      Sposób przygotowania:

      Jabłka umyć, obrać, pokroić na cienkie plasterki.

      Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier i nadal ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Dodać żółtka, ponownie ubić. Mąkę przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Gotową masę przelać do tortownicy (spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia), na wierzchu delikatnie ułożyć plasterki jabłek. Piec przez 35-45 minut w temp. 180ºC. 
      Ciasto rewelacyjnie smakuje jeszcze lekko ciepłe.

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Biszkopt z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 marca 2013 00:01
  • piątek, 08 marca 2013
    • Tarteletki z kremem czekoladowym

      Pyszne, nieco wytrawne tarteletki z kremem czekoladowym na bazie serka mascarpone. Tarty są proste do przygotowania, a jeśli macie w lodówce wcześniej zrobione kruche ciasto, to będą również ekspresowe.

      Do masy czekoladowej dodałam nieco cynamonu, a całość udekorowałam skórką startą z cytryny. Takie połączenie smaków bardzo mi odpowiada i na pewno powtórzę przepis jeszcze nie raz.

      Polecam!

       

      Składniki:

      100 g masła

      200 g mąki pszennej

      50 g drobnego cukru (lub cukru pudru)

      2-3 łyżki zimnej wody

      Krem:

      250 g sera mascarpone

      100 g czekolady gorzkiej

      1/2 łyżeczki cynamonu

      Do dekoracji:

      skórka starta z cytryny (ekologicznej)

       

      Sposób przygotowania:

      Mąkę posiekać z masłem i cukrem, dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez min. 30 minut w lodówce.

      Ciasto podzielić na 4 równe części, rozwałkować na okrągłe placki i wyłożyć formy do tarteletek o średnicy 12 cm. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kaszą/ryżem/kulkami ceramicznymi i piec w temp. 200ºC przez 15 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniem i dopiec spody przez ok. 10 minut, do zezłocenia. Ostudzić.

      Ser ogrzać do temperatury pokojowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, delikatnie przestudzić. Powoli, po łyżce dodawać ser, energicznie mieszając (łyżką), aż krem stanie się gładki. Dodać cynamon, wymieszać. Spody do tart wypełnić kremem, udekorować skórką cytrynową.

      Przed podaniem schłodzić, aby krem nieco stężał.

      Smacznego!

      P.S. Jeśli krem wydaje się Wam mało słodki, można dodać do niego nieco cukru pudru.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Tarteletki z kremem czekoladowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      piątek, 08 marca 2013 08:20
  • wtorek, 05 marca 2013
    • Top 3 książek o pieczeniu + bonus

       

      Dzisiaj chciałam Wam przedstawić moje top 3 książek o pieczeniu i deserach. A może powinnam napisać top 4, bo niedawno do ulubionych dołączyła kolejna pozycja. Ale zacznijmy od początku.

      Moim absolutnym numerem jeden jest "Home Bake" Eric'a Lanlard. Jest cudowna pod każdym względem!

      Książka została podzielona na rozdziały: Sponge cakes, Tarts, Meringues, Muffins & cupcakes, Tray bakes, Festive recipes, Cheesecakes, Puddings oraz Pastries & biscuits. Każdy z nich zawiera kilkanaście przepisów. Niestety nie przy każdym znajdziemy zdjęcie, a szkoda, bo zdjęcia są olbrzymim atutem tej publikacji. Są po prostu przepiękne!


      Wszystkie przepisy, które do tej pory wypróbowałam, a było ich już kilkanaście, okazały się strzałem w dziesiątkę. Nie zdarzyło się jeszcze, żeby deser zrobiony z przepisu pana Lanlard, nie wyszedł. Myślę, że jego receptury można stosować w ciemno. Na pewno wszystko będzie pyszne!

      Książka nie jest zbyt tania, bo jej cena okładkowa to 20£, ale na amazonie można ją kupić nieco taniej. Moją udało się upolować rok temu w Tk Maxx za 30 zł :). Teraz niestety już jej nie widziałam. 

      Wydana jest w języku angielskim, wersja polska na razie nie istnieje.

       

      Numer dwa, to "Moje wypieki" Doroty Świątkowskiej, autorki bloga moje wypieki.
      Pani Doroty, chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Chyba każdy polski amator domowego ciasta, przynajmniej raz korzystał z jej przepisów i zachwycał się przepięknymi zdjęciami.

      Książka jest właściwie papierową wersją bloga, ale ja lubię mieć ulubione przepisy pod ręką, w kuchni, a nie tylko w komputerze ;).

      Moje wypieki to najczęściej eksploatowana książka w mojej biblioteczce. Przepisy są proste, przejrzyste, sprawdzone (!) i opatrzone cudownymi zdjęciami.

      Cena okładkowa: 64,05 zł. Niestety, według informacji ze strony autorki, obecnie cały nakład jest wyczerpany. Być może książkę można jeszcze kupić w jakichś mniejszych księgarniach, ale nie mam pewności.

       

       

      Numer trzy w mojej biblioteczce, to absolutny "must have" każdego cukiernika-amatora czyli "Desery. Od najprostszych po wykwintne" Pierre Hermé. 

      Książka zawiera przepisy na różnorodne desery i ciasta z całego świata. Zebrano w niej tak rozległą wiedzę, że mimo najszczerszych chęci, nie udało mi się wypróbować nawet połowy receptur, a mam ją już od ponad dwóch lat.

      Znajdziecie w niej przepisy podstawowe na wszelkiego rodzaju ciasta (np. francuskie, kruche, ptysiowe), słodkie sosy i kremy, a także rozbudowane opisy przygotowania małych cukierniczych cudeniek. Nie zawaham się powiedzieć, że jest to cukiernicza biblia.

      Jedynym minusem jest brak zdjęć przy większości przepisów, ale i tak uważam, że warto ją mieć w swojej biblioteczce.

      Cena książki to 99 zł, ale nie jest już dostępna w regularnej sprzedaży. Mi udało się ją kupić w taniej książce za powalającą cenę 19 zł :). Jeśli tylko będziecie mieli okazję aby ją nabyć, nie wahajcie się ani chwili. Nie będziecie żałować!

       

       

      Ostatnią pozycją, choć nieco poza listą, bo wypróbowałam dopiero dwa przepisy, jest "Słodkie" Elizy Mórawskiej.

      Na razie książkę traktuję jako album. Mogę ją przeglądać bez końca i niezmiennie zachwycają mnie przepiękne fotografie. Są nieco inne niż te znane z bloga White Plate, ale według mnie tak samo piękne.

      Książka kosztuje 69 zł i jest to jej największa wada ;).

       

      A jakie są Wasze ulubione książki o pieczeniu?

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Top 3 książek o pieczeniu + bonus”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 marca 2013 11:05

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa