Kulinaria Ewy

Wpisy

  • czwartek, 04 kwietnia 2013
    • Babka z bakaliami

      Dopadła mnie niemoc twórcza. Prawie nic ostatnio nie gotuje, ani nie piekę. Dojadam resztki po świętach i czekam z utęsknieniem na wiosnę, której na razie nie widać z pod śniegowych zasp :(.

      Babka, którą Wam dzisiaj przedstawiam, powstała na święta. Jest wilgotna wewnątrz, z chrupiącymi brzegami, a środek aż ugina się od bakalii.

      Polecam na późno-zimową chandrę ;).

       

       

      Składniki:

      4 jajka

      1 szklanka cukru

      1 szklanka mąki pszennej

      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

      200 g masła

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      3 łyżeczki cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu

      garść bakalii (u mnie skórka pomarańczowa, rodzynki, posiekane daktyle)

       

       

      Sposób przygotowania:

      Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki, zmiksować. Masło roztopić, lekko przestudzić i powoli łączyć z masą. Na końcu dodać proszek do pieczenia i bakalie, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do formy na babkę, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 50-60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

      Przestudzoną babkę udekorować lukrem przygotowanym z kilku łyżek cukru pudru wymieszanego z sokiem pomarańczowym, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

      Smacznego!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Babka z bakaliami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 kwietnia 2013 09:54

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa