Kulinaria Ewy

Wpisy

  • sobota, 28 maja 2011
    • Chleb polski z ziarnami, na zakwasie

      Od lutego piekę chleb na zakwasie. Tego z piekarni już praktycznie nie kupuję, bo przestał mi smakować.

      Mimo, że na początku zakwas mnie trochę przerażał, w końcu go oswoiłam i teraz służy mi bardzo oddanie ;).

      Ten chleb wypatrzyłam na blogu dorotus i odkąd go upiekłam, stał się moim ulubionym. Przepis  nieco zmodyfikowałam i podaję ze swoimi zmianami.

       

       

      Chleb polski z ziarnami, na zakwasie

      Składniki:

      200 g zakwasu żytniego

      550 g mąki pszennej (typ 650)

      50 g mąki pszennej pełnoziarnistej

      1 łyżeczka cukru lub miodu

      1 płaska łyżka soli

      ok. 300 g wody w temp. pokojowej

      1 łyżka kminku

      garść siemienia lnianego wymieszanego z uprażonym słonecznikiem lub pestkami dyni.

       

      Sposób przygotowania:

      Wszystkie składniki wymieszać w misce, następnie wyrobić na stolnicy gładkie i elastyczne ciasto (jeśli wyrabiamy ręcznie zajmie to ok. 5-7 minut). Z ciasta uformować kulę i włożyć do miski do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godzin.

      Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, rozpłaszczyć i uformować bochenek. Włożyć do koszyczka i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny lub do czasu aż chleb podwoi swoją objętość.

      Chleb naciąć i piec w naparowanym piekarniku przez 10 minut w temp. 260 stopni. Następnie zmniejszyć temp. do 230 stopni i piec jeszcze ok. 25 minut.

      Upieczony chleb studzić na kratce.

      POLECAM!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      sobota, 28 maja 2011 19:10

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa