Kulinaria Ewy

Wpisy

  • czwartek, 31 maja 2012
    • Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

       

      Pachnące, mięciutkie i aromatyczne drożdżówki z truskawkami i słodką kruszonką. Bardzo proste do zrobienia, choć ciasto lepiej wyrobić mikserem z hakami niż ręcznie. Nie będzie was kusiło, żeby dosypywać mąki ;).

       

      Przepis pochodzi z bloga Doroty.

       

      Składniki:

      2 i 1/4 szklanki mąki

      3 czubate łyżki cukru

      1 jajko

      1 żółtko

      60 g stopionego masła

      3/4 szklanki letniego mleka

      7 g drożdży instant lub 12 g świeżych

      1/4 łyżeczki soli

      ok. 400 g truskawek

      Kruszonka:

      1/2 szklanki mąki pszennej

      5 łyżek cukru

      60 g roztopionego masła

       

      Sposób przygotowania:

      Składniki kruszonki wymieszać, odstawić.

      Mokre składniki wymieszać i wlać do mąki z drożdżami (przy świeżych należy je najpierw rozpuścić w mleku). Wyrobić miękkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

      Podzielić na 9 części, uformować okrągłe bułeczki i odstawić pod przykryciem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, do podwojenia objętości. Kiedy urosną, dnem szklanki zrobić w każdej bułeczce wgłębienie, mocno dociskając. Ułożyć truskawki, posmarować boki roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką.

      Piec przez ok. 22 minuty w piekarniku nagrzanym do 190ºC.

      Smacznego!

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z truskawkami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      czwartek, 31 maja 2012 09:30
  • sobota, 26 maja 2012
  • piątek, 25 maja 2012
  • piątek, 18 maja 2012
    • Szpinakowe Love - pizza

       

      Szpinak to zdecydowanie moje ulubione warzywo. Mogę go jeść w każdej postaci i jeśli jest dobrze doprawiony, to zawsze mi smakuje. Tym razem wystąpił na pizzy.

       

      Polecam!

       

      Składniki:

      Na ciasto:

      600 g mąki pszennej

      ok. 250-300 ml wody

      2 łyżeczki drożdży instant

      5 łyżek oliwy z oliwek

       

      Wszystkie składniki wymieszać i starannie zagnieść ciasto (przez około 5 minut). Powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę lub dłużej, do podwojenia objętości.

       

      Na sos:

      1 puszka pomidorów

      1 ząbek czosnku

      1 łyżeczka oregano

      1 łyżeczka bazylii

      1 łyżeczka octu balsamicznego

      sól

      pieprz

       

      Pomidory położyć na sitku i dokładnie odcisnąć z soku. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę, razem z przyprawami dodać do pomidorów, zmiksować na gładką masę. Nie gotować!

       

      Na wierzch pizzy:

      400 g mrożonego szpinaku (lub 2 pęczki świeżego)

      2 ząbki czosnku

      gałka muszkatołowa

      sól

      pieprz

      łyżka oliwy z oliwek

      kostka sera feta

      300 g sera zółtego (u mnie gouda)

       

      Sposób przygotowania:

      Piekarnik rozgrzać do 250ºC razem z największą "piekarnikową" blaszką do pieczenia.

      Szpinak podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek, doprawić do smaku czosnkiem, gałką, pieprzem i solą.

      Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozciągnąć na cienki okrągły placek. Ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować sosem, posypać startym serem żółtym, ułożyć dodatki.

      Gotową pizzę zsunąć delikatnie, razem z papierem na nagrzaną blachę piekarnika i piec przez ok. 7-9 minut, do zezłocenia brzegów. Podawać gorącą z sosem czosnkowym.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Szpinakowe Love - pizza”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      piątek, 18 maja 2012 07:52
  • środa, 16 maja 2012
    • Łosoś marynowany

       

      Jeśli lubicie łososia i orientalne smaki z pewnością zachwycicie się tą prostą przekąską. Tylko kilka dodatków, a ze zwykłej ryby powstaje przepyszne danie idealne na kolację we dwoje. Nie musicie się obawiać smaku surowizny, ocet sprawia, że łosoś zostaje "ugotowany".

      Polecam!

       

      Składniki:

      300 g świeżego łososia

      60 ml octu ryżowego

      60 ml sosu sojowego

      3 cm kawałek świeżego imbiru

      1 łyżka oleju sezamowego

      pęczek cebulki dymki


      Sposób przygotowania:

      Łososia pokroić na bardzo cienkie kawałki i ułożyć na półmisku. Polecam użyć do tego ostrego noża, znacznie ułatwia sprawę ;). Imbir obrać i zetrzeć do miseczki. Dodać ocet, sos sojowy i olej sezamowy wymieszać. Sosem polać łososia, odstawić na ok. 30 minut. Przed podaniem posypać posiekaną dymką. Świetnie smakuje ze świeżą, chrupiącą bagietką.

      Smacznego!

       

      Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Łosoś marynowany”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      środa, 16 maja 2012 08:46
  • wtorek, 15 maja 2012
    • Ciasto z rabarbarem i kruszonką

       

      Sezon na rabarbar w pełni, więc grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Zapraszam więc na doskonałe ciasto ucierane z dużą ilością rabarbaru i pyszną cynamonową kruszonką.

      Ciasto jest pyszne! Tak pyszne, że piekę je już trzeci raz z rzędu. Jeśli macie w domu wielu amatorów słodkości, radzę od razu przygotować podwójną porcję. Na pewno się nie zmarnuje ;).

      Polecam!

       

      Składniki:

      500 g rabarbaru pociętego na niewielkie kawałki

      170 g masła

      1 szklanka cukru

      3 jajka

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      pół łyżeczki soli

      3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 i 1/2 szklanki mąki

      2 łyżki brązowego cukru

      Na kruszonkę:

      115 g masła roztopionego

      3/4 szklanki jasno brązowego cukru

      szczypta soli

      1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

      1/2 łyżeczki cynamonu

       

      Sposób przygotowania:

      Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki wymieszać widelcem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.

      Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku nie przerywając ucierania. Wlać ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować. 1 i 1/4 szklanki mąki wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Przesiać. delikatnie wmieszać do masy maślano-jajecznej.

      Rabarbar wymieszać w miseczce z 1/4 szklanki mąki i 2 łyżkami brązowego cukru.

      Kwadratową formę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać, równomiernie rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką. Piec przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. U mnie ciasto piekło się ok. 10 minut dłużej, najlepiej pod koniec sprawdzić środek patyczkiem. 

      Smacznego!

       

      Przepis Marthy Stewart znaleziony u Doroty z moimi małymi modyfikacjami.

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z rabarbarem i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 maja 2012 09:07
  • poniedziałek, 14 maja 2012
    • Zupa z botwinki

       

      Wracałam z pracy. Byłam potwornie głodna, ale musiałam iść jeszcze z dzieciakami na zebranie przyszłorocznych pierwszaków. Po drodze była budka z warzywami, a w niej pyszna, młodziutka botwinka z mnóstwem małych, słodkich buraczków. Nie mogłam się powstrzymać i po prostu musiałam ją kupić. A późnym wieczorem, kiedy dzieci już dawno spały, ja stałam w kuchni i gotowałam zupę. Pyszną, lekką zupę idealną na cieplejsze dni.

      Polecam!

       

      Składniki:

      1 pęczek botwinki wraz z buraczkami

      1,5 l wody

      1 marchewka

      1 pietruszka

      1/2 małego selera

      1 cebula

      1 ząbek czosnku

      1/2 małego pora

      4 skrzydełka z kurczaka (można pominąć jeśli chcemy zupę w wersji wegetariańskiej)

      1 liść laurowy

      2 kulki ziela angielskiego

      sok z cytryny

      sól

      pieprz

      pęczek koperku do dekoracji

       

      Sposób przygotowania:

      Marchew, pora, pietruszkę i seler umyć, obrać, zalać zimną wodą. Dodać skrzydełka z kurczaka, ziele angielskie, czosnek i liść laurowy. Gotować przez około 30-40 minut na wolnym ogniu. Warzywa i mięso wyłowić z wywaru.

      Botwinkę umyć, buraczki obrać, całość drobno posiekać. Wrzucić do bulionu i gotować do miękkości (ok. 20 minut). Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać ze śmietaną i posiekanym koperkiem.

      Smacznego!

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z botwinki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 maja 2012 08:00
  • czwartek, 03 maja 2012
    • Oszukany sernik na zimno

       

      Szybki "oszukany" sernik na zimno, a właściwie torcik jogurtowy z galaretką idealny na upały. Najprostszy z możliwych. Wystarczy tylko wymieszać składniki i wylać do tortownicy. Na dodatek, jeśli użyjecie gotowych biszkoptów, nie będziecie musieli nawet piec.

      Polecam!

       

      Składniki (na tortownicę o średnicy 20 cm):

      2 galaretki o dowolnym smaku

      400 ml jogurtu naturalnego

      1 paczka okrągłych biszkoptów

      lub biszkopt pieczony:

      2 jajka

      3 łyżki cukru

      3 łyżki mąki pszennej

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

       

      Sposób przygotowania:

      Każdą z galaretek rozpuścić w szklance wody. Ostudzić do temperatury pokojowej.

      Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Na końcu dodać wymieszane i przesiane, oba rodzaje mąki, delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy o średnicy 20 cm i piec przez ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowy biszkopt ostudzić.

      W wersji leniwej: wyjąć biszkopty z paczki i wyłożyć nimi dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.

      Jedną z galaretek wymieszać z jogurtem, wstawić do lodówki i kiedy zacznie tężeć, wylać na biszkoptowy spód. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Na schłodzony deser wylać drugą, tężejącą galaretkę. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia.

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Oszukany sernik na zimno”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 maja 2012 00:18
  • wtorek, 01 maja 2012
    • Odchudzona panna cotta z sosem malinowym

       

      O deserze panna cotta już kiedyś pisałam, więc nie będę się powtarzać. Tą wersję nieco odchudziłam, bo część śmietanki zastąpiłam mlekiem i zmniejszyłam ilość cukru. Smak pozostał prawie ten sam, ale kalorii jakby nieco mniej ;). Nie zmienia to faktu, że deser do dietetycznych nie należy, ale jest tak pyszny, że raz na jakiś czas można sobie na niego pozwolić.

      Polecam!

       

      Składniki:

      500 ml śmietany kremówki

      250 ml mleka

      3 łyżki cukru

      1 łyżka żelatyny

      1 laska wanilii

      300 g malin (mogą być mrożone) + cukier do smaku

       

      Sposób przygotowania:

      Mleko i śmietankę wlać do garnka, wsypać cukier. Wanilię przeciąć wzdłuż, wyskrobać nasionka i razem z pustą laską dodać do mleka. Całość mocno podgrzać, aż do rozpuszczenia cukru, ale nie dopuścić do zagotowania. Wyjąć laskę wanilii, wsypać żelatynę i mieszać aż do jej dokładnego rozpuszczenia. Schłodzić do temperatury pokojowej, przelać do kokilek lub foremek, wstawić do lodówki na min. 4 godziny.

      Przygotować sos. Maliny włożyć do garnka o grubym dnie i gotować przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Przetrzeć przez sito, tak aby pozbyć się wszystkich pestek, ewentualnie dosłodzić do smaku. Schłodzić.

      Zastygnięty deser wyjąć z foremek (można ułatwić sobie zadanie wstawiając go w foremce na klika sekund do gorącej wody) i udekorować sosem.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Odchudzona panna cotta z sosem malinowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 maja 2012 09:25

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa