Kulinaria Ewy

Wpisy

  • wtorek, 27 maja 2014
    • Tarteletki potrójnie truskawkowe.

      Wspaniałe, kruche i rozpływające się w ustach tarteletki potrójnie truskawkowe.

      Na dole kruche ciasto, w środku warstwa ekstremalnie truskawkowej galaretki, puszysty truskawkowy krem na bazie serka mascarpone, a na wierzchu świeże i aromatyczne truskawki. Spróbujcie koniecznie, na pewno będą Wam smakować!

       

      Składniki:

      Ciasto:

      100 g masła

      50 g cukru

      200 g mąki pszennej

      1 żóltko

      Galaretka ekstremalnie truskawkowa:

      1 opakowanie galaretki truskawkowej Winiary

      250 g truskawek

      250 ml wrzącej wody

      Krem:

      250 g serka mascarpone

      200 ml śmietany kremówki

      3 łyżki cukru pudru

      100 g truskawek

      Do dekoracji:

      świeże truskawki, pokrojone na połówki

       

      Sposób przygotowania:

      Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schować do lodówki na co najmniej godzinę.
      Schłodzone ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować i wyłożyć nim 4 foremki do tarteletek o średnicy 12 cm (najlepsze są takie z ruchomym dnem). Ciasto w foremkach przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Piec w temp. 180oC przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i dopiekać jeszcze przez ok. 10 minut, do zezłocenia. Upieczone spody ostudzić.

      Galaretkę truskawkową Winiary rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Truskawki zblendować na płynną masę, dodać do rozpuszczonej galaretki i dokładnie wymieszać.  Odstawić do wystygnięcia.

      Mascarpone, cukier i kremówkę zmiksować razem na gęsty krem, dodać 100 g zblendowanych na płyn truskawek, dokładnie wymieszać. Jeśli mamy kwaśne truskawki można dodać odrobinę więcej cukru.

      Na upieczone kruche spody wylewamy lekko tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
      Na schłodzone tarteletki wykładamy krem truskawkowy i dekorujemy świeżymi truskawkami.

      Podajemy mocno schłodzone.

      Smacznego!

       

       

      Wpis bierze udział w konkursie Winiary:

      Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Tarteletki potrójnie truskawkowe.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 maja 2014 12:21

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa