Kulinaria Ewy

Wpisy

  • wtorek, 31 lipca 2012
    • Konfitura morelowa z wanilią i moja wpadka

       

      Uwielbiam konfiturę morelową! W niedzielę udało mi się kupić ładne owoce i postanowiłam je przerobić. Na moje nieszczęście był już wieczór i byłam koszmarnie zmęczona po ciężkim, sześciodniowym tygodniu pracy. Wsypałam owoce do garnka, dodałam cukier waniliowy i laskę wanilii i gotowałam całość przez 1,5 godziny. Po całym domu roznosił się smakowity zapach. A kiedy wreszcie przyszła pora na spróbowanie konfitury, okazało się że pomyliłam cukier waniliowy z solą! Zmarnowałam kilogram moreli :(.

      Następnego dnia zrobiłam powtórkę i tym razem wyszło już dobrze.

      Polecam wersję z cukrem ;).

       

      Składniki:

      1 kg moreli

      250 g cukru lub cukru waniliowego (domowego)

      1 laska wanilii

       

      Sposób przygotowania:

      Morele umyć, usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka z grubym dnem, dodać nasionka wydrążone z laski wanilii oraz pustą laskę, zasypać cukrem. Wlać 1/4 szklanki zimnej wody i gotować na małym ogniu aż morele się rozpadną, a całość stanie się szklista. Usunąć pustą laskę wanilii. Konfiturę przelać do wyparzonych słoików, pasteryzować przez ok. 30 minut.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Konfitura morelowa z wanilią i moja wpadka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 lipca 2012 08:39
  • niedziela, 29 lipca 2012
    • Proste ciasto ze śliwkami

       

      Dostałam od cioci kilka kilogramów pysznych śliwek, prosto z jej ogródka. Postanowiłam zrobić ciasto, ale nie chciało mi się szukać odpowiedniego przepisu, więc wymyśliłam własny. Wyszło bardzo puszyste, pachnące wanilią i lekko kwaskowate od śliwek, po prostu pyszne! Takie typowe ciasto ucierane, do przygotowania w 10 minut.

      Polecam!

       

      Składniki:

      200 g masła

      170 g cukru

      200 g mąki

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      4 jajka

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      500 g śliwek

      Kruszonka:

      2 łyżki masła

      2 łyżki cukru

      2 łyżki otrębów owsianych

      1 łyżka melasy z trzciny cukrowej

      1 łyżeczka cynamonu

       

      Sposób przygotowania:

      Przygotować kruszonkę: masło roztopić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Odstawić na czas przygotowania ciasta.

      Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Wlać ekstrakt waniliowy, zmiksować. Na końcu wmieszać do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (można mikserem). Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (kwadratową o boku 24 cm). Ułożyć połówki wydrylowanych śliwek, skórką do dołu. Posypać kruszonką.

      Piec przez 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Proste ciasto ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 lipca 2012 13:52
  • czwartek, 19 lipca 2012
  • wtorek, 17 lipca 2012
    • Pleśniak z porzeczkami

       

      Kiedy dostałam od przyjaciół półlitrowy słoik czerwonych porzeczek, od razu wiedziałam, że zrobię pleśniaka. Mimo mało zachęcającej nazwy jest pyszny! Chrupiące warstwy ciasta kruchego świetnie się komponują z kwaśnymi owocami i słodką pianą z białek. Jeśli nie macie czerwonych porzeczek, możecie użyć dowolnych kwaśnych owoców lub kwaśnego dżemu. Im więcej ich dacie, tym lepiej.

      Polecam!

      Przepis z zeszytu Mamy.

       

      Składniki:

      3 szklanki mąki

      200 g masła

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      4 duże jajka lub 5 małych

      2/3 szklanki cukru + 4 łyżki

      szczypta soli

      2 łyżki kakao

      min. 1/2 l kwaśnych owoców (polecam jednak dać więcej, będzie jeszcze smaczniejsze!) lub duży słoik dżemu

       

      Sposób przygotowania:

      Zimne masło posiekać z mąką, solą, 4 łyżkami cukru, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Szybko zagnieść (ciasto będzie bardzo sypkie, ale takie ma być) i podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Ciasto uformować w 3 kule, zawinąć w folię i schować do zamrażarki na min. 30 minut.

      Pianę z białek ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając 3/4 szklanki cukru.

      Blachę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia.

      Jasne ciasto zetrzeć na tarce, na dno formy. Ułożyć owoce lub dżem. Zetrzeć ciemne ciasto, posmarować ubitą pianą i zetrzeć ostatnią część jasnego ciasta.

      Piec przez 40-50 minut w temp. 180ºC.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pleśniak z porzeczkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 lipca 2012 13:21
  • niedziela, 15 lipca 2012
  • poniedziałek, 09 lipca 2012
    • Lody waniliowe

       

      Mamooooo, kup nam lody! Słyszę codziennie od kilkunastu dni. Zazwyczaj ulegam moim małym "szkodnikom" i idziemy razem do sklepu. Tym razem jednak postanowiłam zrobić lody sama, mimo, że nie posiadam specjalnej maszynki.

      Wyszły pyszne i na pewno będę je robić częściej. Nie ma w ogóle porównania z lodami, jakie można dostać w sklepach. To były zdecydowanie najlepsze lody waniliowe w moim życiu!

      Bardzo mocno polecam!

      Przepis znaleziony na kotlet.tv.

       

      Składniki:

      250 ml mleka

      3 żółtka

      70 g cukru

      laska wanilii

      100 ml śmietany kremówki

       

      Sposób przygotowania:

      Mleko wlać do garnka, wsypać połowę cukru. Wanilię przekroić wzdłuż, czubkiem noża wyjąć ziarenka i dodać do mleka. Pustą laskę wanilii również można umieścić w garnku (należy tylko pamiętać aby po zagotowaniu ją wyjąć). Zagotować.

      W misce ubić żółtka z pozostałym cukrem. Zalać gorącym mlekiem, cały czas miksując aby żółtka się nie ścięły. Mieszaninę przelać z powrotem do garnka i podgrzewać do momentu, aż zgęstnieje. Masy nie można zagotować! Ostudzić. Do zimnego kremu dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Co godzinę wyjąć i zmiksować, aby rozbić tworzące się kryształki lodu. Jeśli macie maszynkę do lodów, schłodzoną masę wystarczy przelać do działającego urządzenia i postępować według jego instrukcji.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Lody waniliowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 lipca 2012 00:01
  • niedziela, 08 lipca 2012
    • Pancakes z malinami

       

      Tradycyjna amerykańska potrawa śniadaniowa. Miękkie, puszyste, niewielkie placuszki. W mojej wersji z domowym dżemem malinowym i kwaśną śmietaną, ale równie dobrze można je podać ze słonymi dodatkami. W filmach często "pancakes" tłumaczone jest jako naleśniki, mimo, że placuszki te, z naleśnikami mają niewiele wspólnego.

      Przepis pochodzi z książki "Nigella gryzie" Nigelli Lawson.

      Polecam!

       

      Składniki:

      225 g mąki pszennej

      2 jajka

      300 ml mleka

      2 łyżki masła

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

       

      Sposób przygotowania:

      Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce roztrzepać jajka, a następnie połączyć z mlekiem i roztopionym masłem. Składniki mokre wlać do suchych, dokładnie wymieszać (można mikserem). Na suchą patelnię nakładać po łyżce ciasta. Przewracać na drugą stronę, kiedy na wierzchu zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pancakes z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 lipca 2012 09:18
  • sobota, 07 lipca 2012
    • Pikantna zupa tajska

       

      Lubicie ostre potrawy? Ja bardzo lubię! Właśnie dlatego, kiedy tylko zobaczyłam papryczkę chili obok trawy cytrynowej, na półce w sklepiku ekologicznym, od razu wiedziałam, że przygotuje "rosół" w tajskim stylu. Zupa jest pyszna i sycąca. Mocno pikantna, kokosowa, z dużą ilością makaronu ryżowego i kurczaka. Na dodatek jej przygotowanie zajmie Wam mniej niż pół godziny!

      Polecam!

       

      Składniki:

      2 łodygi trawy cytrynowej

      1 papryka chili

      3 cm kawałek świeżego imbiru

      3 łyżki oliwy z oliwek

      300 g piersi z kurczaka

      400 ml mleka kokosowego

      7 łyżek sosu sojowego dobrej jakości

      1 limonka

      1 litr wrzącej wody

      1 opakowanie makaronu ryżowego

      świeża kolendra

       

      Sposób przygotowania:

      Trawę cytrynową obrać z wierzchnich, brzydkich liści, a następnie bardzo drobno posiekać, razem z papryką chili. Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przyprawy wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą i podsmażać przez kilka minut.
      Kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z przyprawami i podsmażać przez ok. 5 minut. Następnie zalać wodą, dodać mleko kokosowe i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Doprawić do smaku sosem sojowym i sokiem wyciśniętym z limonki.

      Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu. Nałożyć do misek, zalać zupą z kawałkami kurczaka, posypać posiekaną kolendrą.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pikantna zupa tajska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      sobota, 07 lipca 2012 09:37
  • poniedziałek, 02 lipca 2012
    • Muffiny czereśnowe z popękaną bezą

       

      Miękkie, aromatyczne, wilgotne od owoców muffiny, przykryte chrupiącą i słodką czapeczką z bezy. Właściwie to był to muffinkowy eksperyment, ale wyszedł udany, więc polecam i Wam :).

       

      Składniki:

      2 szklanki mąki pszennej

      3/4 szklanki jasno-brązowego cukru

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      2 jaja

      1/2 szklanki kwaśnej śmietany

      1/2 szklanki wody

      1/2 szklanki oleju

      2 łyżki wiśniówki

      300 g wydrylowanych czereśni lub wiśni

      Na bezę:

      1 duże białko

      60 g cukru kryształu

       

      Sposób przygotowania:

      Beza: białko ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier. Ubijać aż masa będzie bardzo sztywna i lśniąca, a cukier się rozpuści. Odstawić na czas przygotowania muffinek.

      Suche składniki wymieszać w misce. W drugiej połączyć składniki mokre. Mokre wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać wiśnie i wmieszać je ostrożnie do masy.

      Ciasto nakładać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości dołków. Na każdą muffinkę nałożyć dodatkowo dużą łyżeczkę ubitego białka.

      Piec przez 20-25 minut w temp. 200ºC.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny czereśnowe z popękaną bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 lipca 2012 08:51
  • niedziela, 01 lipca 2012
    • Lemoniada z miętą

       

      Kolejne wspomnienie dzieciństwa. Pamiętam jak w wakacje mama przygotowywała nam lemoniadę, przelewała ją do butelek i zabierała na wycieczki. Przez całe lato był to nasz ulubiony napój, o ile zdrowszy od dzisiejszych gazowanych ulepków, pełnych konserwantów i polepszaczy smaku. Postanowiłam kontynuować tradycję i teraz ja przygotowuję pyszną lemoniadę dla swoich dzieci. Od siebie dodałam miętę , którą uwielbiam, a cukier zastąpiłam miodem, żeby było jeszcze zdrowiej.

       

      Składniki:

      1 litr zimnej wody

      3 cytryny

      3 łyżki miodu (lub więcej, do smaku, my lubimy dość kwaśną lemoniadę)

      garść listków mięty

      lód

      Sposób przygotowania:

      Z cytryn wycisnąć sok, dodać miód, miętę i wodę, wymieszać. Podawać z dużą ilością lodu.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Lemoniada z miętą”
      Tagi:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 lipca 2012 09:35

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa