Kulinaria Ewy

Wpisy

  • środa, 31 sierpnia 2011
    • Muffiny czekoladowe z gruszkami

       

       

      Smaczne, długo zachowujące świeżość i bardzo sycące muffiny. Jak każde tego typu wypieki przygotujecie je w kilka minut, więc nadają się idealnie dla niespodziewanych gości.

       

      Składniki:

      2 szkl. mąki

      3/4 szkl. cukru

      2 jajka

      1/3 szkl. oleju

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 szkl. mleka

      2 gruszki

      2 łyżki kakao

      2 łyżki melassy z trzciny cukrowej

      50 g gorzkiej czekolady

       

      Sposób przygotowania:

      Mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia wymieszać w dużej misce. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałki. Czekoladę posiekać.

      Mleko, olej, jajka, melassę dokładnie wymieszać i wlać do mieszaniny mąki z cukrem. Dodać gruszki i czekoladę, szybko wymieszać, tylko do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie spowoduje, że muffiny będą twarde i zbite.

      Gotową masę przełożyć do foremki na muffiny, piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez ok. 20-25 minut (pod koniec sprawdzić patyczkiem czy są upieczone).

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      środa, 31 sierpnia 2011 08:18
  • poniedziałek, 29 sierpnia 2011
    • Tarta ze szpinakiem i serem feta

      Uwielbiam klasyczne połączenie szpinaku i sera feta. Bardzo lubię też wszelkiego rodzaju tarty, dlatego tarta ze szpinakiem jest jedną z moich ulubionych. Można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie sprawdza się jako przystawka na spotkaniach z przyjaciółmi, a także jako danie obiadowe dla mniejszej ilości osób.


      Polecam!

       

      Składniki:

      Ciasto:

      200 g mąki pszennej

      100 g masła

      1 łyżeczka soli

      Farsz:

      duży pęczek świeżego szpinaku

      1 ząbek czosnku

      100 g sera feta

      1 jajko

      150 ml śmietany kremówki

      20 g mąki

      pieprz i sól do smaku

       

      Sposób przygotowania:

      Masło posiekać z mąką i solą. Następnie szybko zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt suche można dodać 1 łyżkę zimnej wody), wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 25 cm, przykryć folią i wstawić do lodówki na min. 30 min.

      Szpinak dokładnie umyć, posiekać i podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę podsmażać.

      Jajko, śmietankę, mąkę i przyprawy wymieszać aby nie było grudek.

      Na schłodzonym cieście ułożyć szpinak i pokrojony ser feta, zalać masą śmietanowo-jajeczną. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez ok. 35 min., aż ciasto stanie się złociste. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu. 

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 sierpnia 2011 19:14
  • sobota, 13 sierpnia 2011
    • Makaron z krewetkami

       

      Smaczny i szybki obiad do przygotowania w 15 minut. Wystarczy makaron, paczka gotowanych krewetek i kilka przypraw.

       

      Składniki: (na 4 małe lub 2 duże porcje)

      250 g makaronu (u mnie rurki, ale może być inny)

      250 g gotowanych krewetek

      1 duży ząbek czosnku

      2 łyżki oliwy z oliwek

      1 łyżka sosu ostrygowego

      1 łyżka sosu sojowego

      pęczek kolendry lub pietruszki

      pieprz

       

      Sposób przygotowania:

      Makaron ugotować. Na oliwie podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek uważając by go nie spalić. Dolać sos ostrygowy i podsmażać przez kilka sekund. Dodać ugotowany makaron, sos sojowy i krewetki, wymieszać i krótko podsmażyć. Na końcu doprawić do smaku pieprzem i posiekaną kolendrą.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      sobota, 13 sierpnia 2011 13:39
  • czwartek, 11 sierpnia 2011
    • Light Silesian Rye

       

      Wczoraj wieczorem piekłam ten chleb po raz pierwszy i od razu się w nim zakochałam. Ma mięciuteńki miąższ, baaardzo chrupiącą skórkę i smak na tyle neutralny, że pasują do niego wszelkie dodatki. Idealny jako chleb codzienny. Już teraz mogę powiedzieć, że stał się jednym z moich ulubionych. Smakował nam do tego stopnia, że do zdjęcia zachowała się jedynie piętka, reszta została pożarta jeszcze na ciepło ;).

      Chleb można go przygotować na samym zakwasie, jednak wtedy trzeba będzie nieco dłużej poczekać na wyrośnięcie. 

      Przepis Daniela Leader'a, znaleziony na forum cincin.

       

      Składniki na zaczyn:

      50 g aktywnego zakwasu żytniego

      75 g mąki żytniej jasnej

      75 g wody

      Składniki wymieszać, przykryć szczelnie folią i odstawić na 8-12 godzin.

       

      Składniki na ciasto chlebowe:

      cały zaczyn

      500 g mąki pszennej chlebowej

      300 g wody

      10 g soli morskiej

      1 łyżeczka suchych drożdży (opcjonalnie)

      w moim chlebie znalazły się jeszcze 2 łyżki siemienia lnianego, bo lubię jak coś chrupie ;)

       

      Sposób przygotowania:

      Zaczyn wymieszać, dodać do niego pozostałe składniki i wyrobić mikserem z hakami na gładkie i elastyczne, ale luźne i kleiste ciasto (ok. 7 minut). Odstawić pod przykryciem do czasu aż podwoi objętość. Następnie uformować bochenek (moje ciasto było prawie lejące, więc nawet nie próbowałam), lub przelać do foremki, przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia.

      Piec w piekarniku nagrzanym do 230ºC przez 15 minut, następnie zmniejszyć temp. do 200ºC i piec jeszcze ok. 20-25 minut. Upieczony chleb postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.

      Smacznego!

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Light Silesian Rye”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 sierpnia 2011 16:40
  • wtorek, 09 sierpnia 2011
    • Sernik na zimno z galaretką

       

      Nie mam dziś weny na pisanie wstępów, więc będzie krótko ;). Sernik jest bardzo delikatny i lekki. Przygotowuje się go zaledwie kilka minut, a smakuje naprawdę wspaniale.

      Przepis znalazłam w książce "Moje Wypieki" Doroty Świątkowskiej i nieco go zmodyfikowałam, podaję ze swoimi zmianami.

       

      Składniki:

      1 paczka ciastek Digestive

      70 g masła

      250 g śmietany kremówki

      750 g zmielonego twarogu (u mnie President z wiaderka)

      8 łyżek cukru pudru

      1 łyżka esencji waniliowej

      2 czubate łyżki żelatyny

      galaretka owocowa

      owoce do dekoracji

       

      Sposób przygotowania:

      Ciastka zmiksować z masłem przy pomocy blendera, aż masa będzie przypominać mokry piasek. Wysypać do wyłożonej folią aluminiową tortownicy o średnicy 24 cm i ugnieść łyżką formując równy spód sernika. Wstawić do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

      Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Następnie wmiksować ser i ekstrakt waniliowy (na tym etapie można też skorygować ilość cukru, jeśli masa wydaje się Wam za mało słodka, można dosypać nieco cukru i dokładnie wymieszać). Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzącej wody, delikatnie przestudzić i wymieszać mikserem z pozostałymi składnikami, miksując na najwyższych obrotach.

      Masę wylać na schłodzony spód ciasteczkowy, wstawić do lodówki do stężenia. Gotowy sernik udekorować owocami i galaretką.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na zimno z galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 sierpnia 2011 20:38
  • wtorek, 02 sierpnia 2011
    • Chleb z San Francisco

       

      Dzisiaj będzie przepis na pyszny chleb na zakwasie, który gości na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. Bardzo prosty do wykonania, a dzięki dodatkowi drożdży rośnie w ekspresowym tempie, więc nie będziecie musieli długo na niego czekać. Chleb ma bardzo apetczną, cienką skórkę i miękki miąższ z regularnymi dziurkami. Długo zachowuje świeżość. Przepis znaleziony na blogu Liski.

       

      Składniki:

      400 g mąki pszennej chlebowej

      200 g mąki pszennej pełnoziarnistej

      2 łyżeczki drożdży instant

      1/2 łyżki cukru

      2 łyżki octu balsamicznego

      250 g zakwasu żytniego

      1 i 1/4 łyżeczki soli

      375 g wody

       

      Sposób przygotowania:

      Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 minut. Dodać 375 g białej mąki, zakwas, sól i ocet, wymieszać i odstawić do podwojenia objętości. Następnie dodać pozostałą mąkę i wyrobić przez chwilę (najlepiej mikserem z hakami, bo ciasto jest dość luźne i klejące). Przełożyć do 2 keksówek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami lub bułką tartą. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min (do podwojenia objętości). Posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką słodkiej śmietanki (tym razem nie smarowałam chleba jajkiem tylko posypałam ziarenkami, taka wersja też jest bardzo smaczna).

      Piec w piekarniku nagrzanym do 230ºC przez 10 min. następnie zmniejszyć temp. do 200ºC i piec kolejne 35 minut.  Po upieczeniu wyjąć z foremki i studzić na kratce. 

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb z San Francisco”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 sierpnia 2011 20:14

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa