Kulinaria Ewy

Wpisy

  • sobota, 29 września 2012
    • Zupa dyniowa z nutą kokosa

      W końcu nadeszła wiekopomna chwila i zdecydowałam się rozkroić moją, jedenastokilogramową dynię. Łatwe to nie było, ale z pomocą mojego największego noża udało się obejść bez ofiar.
      Na pierwszy ogień poszła zupa-krem z dyni. Jest to już druga zupa dyniowa na tym blogu, ale moim zdaniem znacznie smaczniejsza od poprzedniej. Zdecydowanie ostrzejsza, lekko orientalna, przełamana delikatnym aromatem kokosa.
      Nam bardzo smakowała, więc polecam!

      Przepis własny.

       

      Zupa dyniowa z kokosem

      Składniki:

      1,5 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę

      1,5 szklanki wody

      1 cebula średniej wielkości

      2 łyżki oleju sezamowego

      2 łyżki oliwy z oliwek

      2 łyżki wiórków kokosowych + 4 łyżki do uprażenia

      2 łyżki sosu ostrygowego

      3 łyżeczki garam masala

      0,5 łyżeczki chili w proszku

      sos sojowy do smaku

       

      Sposób przygotowania:

      Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy w garnku, na oliwie, aż stanie się miękka i szklista. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i jeszcze chwilę smażymy. Następnie zalewamy całość wodą, dodajemy 2 łyżki wiórków kokosowych, przykrywamy i gotujemy do miękkości dyni. Doprawiamy sosem ostrygowym, garam masalą i chili. Miksujemy blenderem na krem. Dodajemy olej sezamowy i doprawiamy sosem sojowym, tak aby zupa była wystarczająco słona. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa dyniowa z nutą kokosa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      sobota, 29 września 2012 08:25
  • środa, 26 września 2012
    • Ciastka czekoladowe z chili

      Bardzo smaczne i bardzo pikantne, mocno czekoladowe ciasteczka. Wspaniale smakują z mocną kawą lub kubkiem zimnego mleka. Jeśli przygotujecie je dla niczego nieświadomych przyjaciół, gwarantuję Wam zaskoczenie na ich twarzach. U mnie ciastka jadły nawet dzieciaki, choć krzywiły się przy nich okrutnie ;).

      Przepis znaleziony na mojej ulubionej stronie.

       

      Ciasteczka czekoladowe z chili

       

      Składniki:

      100 g mąki pszennej

      1 łyżka kakao

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

      1/2 łyżeczki cynamonu

      40 g jasnego brązowego cukru

      50 g masła

      1/4 łyżeczki drobno posiekanego chili

      2 łyżki golden syrupu (może być płynny miód)

      100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej

       

      Sposób przygotowania:

      Składniki suche dokładnie wymieszać. Dodać masło, syrup i czekoladę, wyrobić ciasto. Formować w kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach. Piec przez 8-10 minut w temp. 180ºC. Po upieczeniu zostawić na blasze przez kilka minut, następnie studzić na kratce.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Ciastka czekoladowe z chili”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      środa, 26 września 2012 07:26
  • środa, 19 września 2012
  • wtorek, 18 września 2012
  • poniedziałek, 17 września 2012
  • wtorek, 11 września 2012
    • Zupa krem z jarmużu

      Znacie jarmuż? Ja nie znałam, ale kiedy zobaczyłam go na stoisku warzywnym w jednym z marketów, postanowiłam spróbować. Dopiero w domu zaczęłam się zastanawiać co z niego zrobić. Tym sposobem cały tydzień przeleżał w lodówce, bo zupełnie o nim zapomniałam ;) (nawiasem mówiąc, wytrzymały jest, bo nic nie stracił ze swojej świeżości). Dopiero wczoraj doczekał się premiery, w prostej, warzywnej zupie - krem. Wyszła bardzo smaczna. Nawet dzieciaki się zajadały, mimo, że na początku narzekały na jej bagienny kolorek :).

      Polecam!

       

      Składniki:

      2 marchewki

      1/2 selera

      1 pietruszka

      1 duża cebula

      2 ząbki czosnku

      1/2 białej części pora

      300 g jarmużu

      liść laurowy

      3 kulki ziela angielskiego

      sól

      pieprz

      ser z zieloną pleśnią do dekoracji

       

      Sposób przygotowania:

      Warzywa (poza jarmużem) obrać, zalać 1,5 l zimnej wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy, gotować na wolnym ogniu przez 25 minut. Warzywa i przyprawy usunąć z wywaru, zostawiając w nim czosnek i pora. Jarmuż umyć, usunąć twarde łodyżki i posiekać. Dodać do wywaru i gotować ok. 15 minut. Zmiksować na krem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z pokruszonym serem z zieloną pleśnią.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa krem z jarmużu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 września 2012 06:55
  • niedziela, 02 września 2012
    • Greckie ciasto jogurtowe

       

      Smaczne i proste w przygotowaniu ciasto. Idealne do popołudniowej kawy. Z wyraźnie wyczuwalnym aromatem jogurtu. Jego olbrzymią zaletą jest fakt, że gotowe ciasto będziecie mogli podać w mniej niż godzinę.

      Polecam!

      Przepis pochodzi z książki "Kuchnia grecka - podróże kulinarne" wyd. Rzeczpospolita.

       

      Składniki:

      125g miękkiego masła

      1 szklanka cukru

      3 jajka

      2 szklanki mąki

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

      0,25 szklanki drobno posiekanych, sparzonych migdałów

      1 szklanka jogurtu naturalnego

      cukier puder do dekoracji

       

      Sposób przygotowania:

      Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku nadal ucierając. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej w 2 porcjach, na przemian z jogurtem i migdałami. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.

      Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nałożyć do blachy, wyrównać. Piec w temp. 180ºC przez około 35 minut. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Greckie ciasto jogurtowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 września 2012 12:28

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa