Kulinaria Ewy

Wpisy

  • środa, 31 października 2012
    • Brązowy cukier - zrób to sam!

       

      Dzisiaj mam dla Was prosty i szybki sposób na tani brązowy cukier. Smakuje, pachnie i wygląda dokładnie tak samo, jak ten ze sklepowych półek, a do jego zrobienia będziecie potrzebować zaledwie dwóch składników. Spróbujcie, a już nigdy nie sięgniecie po cukier paczkowany ;).

      Źródło.

       

      Składniki:

      1 szklanka cukru

      2 łyżki melasy z trzciny cukrowej*

       

      Sposób przygotowania:

      Melasę wymieszać z cukrem za pomocą malaksera lub, jeśli go nie macie, widelca. Przesypać do szczelnego pojemnika. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
      Jeśli chcecie uzyskać cukier dark muscovado, dodajcie 4 łyżki melasy na szklankę cukru.

       

      * Melasę możecie kupić w sklepach internetowych i serwisach aukcyjnych, a także w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli mieszkacie w Krakowie, to dostaniecie ją w dwóch małych sklepikach na ul. Krupniczej (niestety nie pamiętam nazwy tych sklepów) oraz na stoisku z kuchniami świata w Galerii Krakowskiej. Butelka ok. 700ml kosztuje ok. 15 zł i starcza na baaaardzo długo.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Brązowy cukier - zrób to sam!”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      środa, 31 października 2012 14:27
  • poniedziałek, 29 października 2012
    • Mleczna kanapka

       

      To zdecydowanie nie jest ciasto dla osób mających problemy z cholesterolem. Nie nadaje się też dla tych na diecie. Jeśli jednak nie straszne Wam są te miliony kalorii, a miażdżyca nie spędza Wam snu z powiek, to koniecznie spróbujcie. Jest pyszne!

      Polecam!

      Źródło.

       

      Składniki:

      6 jajek

      3/4 szklanki cukru

      1/2 szklanki mąki pszennej

      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      2 łyżki oleju

      3 łyżki kakao

      Masa:

      1/2 szklanki zwykłego mleka

      1/2 szklanki cukru

      16 g cukru waniliowego

      2 szklanki mleka w proszku

      350 g masła

      Polewa:

      100 g czekolady gorzkiej

      50 g masła

       

      Sposób przygotowania:

      Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier. Dodawać po kolei żółtka, cały czas ucierając, a następnie olej. Mąki wymieszać z kakao i proszkiem, przesiać i ostrożnie wmieszać do masy. Przelać do blachy (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180ºC przez ok. 15-25 minut (sprawdzić patyczkiem).

      Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, ostudzić. Mało utrzeć na puszystą masę, dodać wystudzone mleko, zmiksować. Stopniowo dosypywać mleko w proszku i ucierać do momentu uzyskania gładkiej masy.

      Ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty, posmarować masą, złożyć.

      Przygotować polewę. Masło roztopić w garnku, dodać połamaną na kostki czekoladę i mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Gotową polewą polać ciasto.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Mleczna kanapka ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 października 2012 07:23
  • sobota, 27 października 2012
    • Prosta zupa cebulowa - wersja wegetariańska

       

      Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa cebulowa. Idealna na obecne chłody, naprawdę świetnie rozgrzewa. Do tego niskokoaloryczna, bo składa się z samych warzyw, a jedyny tłuszcz jaki zawiera to masło użyte do duszenia cebuli.

      Bardzo Polecam!

      Przepis własny.

       

      Składniki:

      500 g cebuli

      2 łyżki masła klarowanego

      1/2 szklanki białego wina wytrawnego

      3 marchewki

      2 pietruszki

      1 mały seler

      1/2 dużego pora

      3 ząbki czosnku

      2 liście laurowe

      5 kulek ziela angielskiego

      sól i pieprz do smaku

       

      Sposób przygotowania:

      Na dużej patelni rozpuścić masło klarowane. Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na patelnię i dusić na bardzo małym ogniu przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu.

      Kiedy cebula nabierze jasno-brązowej barwy, dolać do niej wino. Zwiększyć gaz i dusić do momentu jego całkowitego odparowania.

      Przygotować bulion. Wszystkie warzywa obrać, zalać 1,5 litra zimnej wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować do miękkości warzyw (ok. 20-30 minut). Warzywa i zioła wyłowić z bulionu.

      Do gotowego wywaru dodać uduszoną cebulę, gotować jeszcze przez ok. 10 min. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

      Podawać na gorąco, solo lub z grzankami i startym serem żółtym.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Prosta zupa cebulowa - wersja wegetariańska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      sobota, 27 października 2012 07:46
  • środa, 17 października 2012
    • Puszyste bułeczki z cynamonem

      Jedne z najsmaczniejszych drożdżówek, jakie kiedykolwiek piekłam. Bardzo puszyste, maślane i pięknie pachnące cynamonem. Bardzo proste do wykonania. Jeśli macie problemy z przygotowaniem ciasta drożdżowego, to na pewno Wam się uda! Przepis znalazłam tutaj i odrobinę uprościłam.

      Polecam!

       

      Składniki:

      4 szklanki mąki

      1 szklanka mleka

      2 jajka

      6 łyżek cukru

      100 g masła roztopionego i ostudzonego

      4 dag świeżych drożdży lub 2 dag suszonych

      szczypta soli

      Nadzienie:

      1/4 kostki masła roztopionego

      1/2 szklanki cukru

      4 łyżeczki cynamonu

      jajko do posmarowania

       

      Sposób przygotowania:

      Wszystkie składniki ciasta wymieszać łyżką, a następnie dobrze wyrobić mikserem z hakami. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Składniki nadzienia wymieszać. Ciasto rozwałkować na cienki, prostokątny placek, posmarować masą cynamonową, zwinąć jak roladę. Kroić na niewielkie plasterki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach (inaczej się posklejają, tak jak moje). Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem.

      Piec w temp. 180ºC przez ok. 15 minut, do zezłocenia.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Puszyste bułeczki z cynamonem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      środa, 17 października 2012 08:14
  • poniedziałek, 15 października 2012
    • Blog Forum Gdańsk 2012 i porażka z cateringiem

       

      Kilkadziesiąt godzin bez snu, 16 godzin spędzonych na konferencjach i 24 godziny w pociągu, w tym ponad 12 bez ogrzewania. Tak w skrócie wyglądała moja wycieczka na Blog Forum Gdańsk.


      Ogólnie z całej imprezy jestem zadowolona. Było ciekawie i dowiedziałam się wielu rzeczy, które mimo, że wydają się oczywiste, to sama na nie nie wpadłam ;).

      Po niektórych wykładach miałam mieszane uczucia, ale największe rozczarowanie przeżyłam na warsztatach ze stylizacji kulinarnej. Niestety Pani Stylistka nie odzywała się prawie w ogóle i całe warsztaty poprowadził Pan Fotograf, który również nie miał za wiele do powiedzenia...nie tego się spodziewałam :(.

       

      Na zdjęciu warstwowy mus z czarnej porzeczki i truskawek z (prawdopodobnie) panna cottą (nie jestem pewna, bo jadłam inną wersję), który fotografowaliśmy.

       

      Podobała mi się prezentacja Doroty Kamińskiej, na temat kręcenia filmów kulinarnych. Jej wskazówki mam zamiar wkrótce wykorzystać w praktyce :).

       

      Dorota i jej niesamowite nogi ;)

      Ogromnym plusem była też możliwość poznania wspaniałych ludzi, z którymi łączy mnie wspólna pasja. Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie i mam nadzieję, że jeszcze kiedyś spotkamy się w "realu", a nie tylko na blogach :).

      A żeby na koniec nie było tak słodko, to napiszę kilka słów o cateringu na Blog Forum. Niestety nie wiem z jakiej restauracji był zamawiany lunch, ale tak paskudnego obiadu chyba nigdy w życiu nie jadłam! Jedyne co mnie zmusiło do skończenia swojej porcji, to fakt, że byłam już naprawdę bardzo głodna, a perspektywa picia czwartej kawy na pusty żołądek, nie była zbyt zachęcająca.

      Zdecydowałam się na "polędwiczki" z dorsza w sosie pomidorowym, ziemniaki i gotowane warzywa. O ile do warzyw ciężko się było przyczepić, bo były ugotowane na półtwardo, tak jak lubię, to ziemniaki wołały o pomstę do nieba! Były niedogotowane z bardzo mocno wyczuwalnym, piekącym posmakiem sody oczyszczonej! Ryba była sucha, pełna ości i kompletnie niedoprawiona. Poza tym kucharz, który wmawiał mi, że dorsz ma polędwicę, powinien się chyba cofnąć do szkoły... ŻADNA RYBA NIE MA POLĘDWICY!!!

      Niesławny lunch

      Na osłodę wrzucam jeszcze kilka zdjęć i mam nadzieję spotkać Was w Gdańsku za rok :)

       

      Sałatka z grillowanych warzyw z pseudo fetą ;) Była smaczna, choć ja podałabym ją na ciepło, a nie w temperaturze lodówkowej.

       

      Desery były bardzo smaczne choć nieco przywiędłe.

      I na koniec stadion.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Blog Forum Gdańsk 2012 i porażka z cateringiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 października 2012 17:39
  • niedziela, 07 października 2012

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa