Kulinaria Ewy

Wpisy

  • piątek, 08 lipca 2011
  • czwartek, 07 lipca 2011
    • Hoagie Rolls - pyszne bułeczki pszenne

      Hoagie rolls

       

      Chrupiące bułeczki o miękkim wnętrzu, bardzo przyjemne do formowania i proste w wyrabianiu. Przepis znalazłam 2 lata temu u Arabeski i od tego czasu piekę je kilka razy w miesiącu. Nie wymagają wielkiego nakładu pracy, a smakują wybornie. Za każdym razem znikają w ekspresowym tempie.

      Bardzo polecam!

       

      Składniki:

      1 szklanka + 2 łyżki ciepłej wody

      1 i 2/3 łyżewczki soli

      1 łyżka cukru

      1 i 2/3 łyżki oliwy z oliwek

      45 dag mąki pszennej chlebowej

      2 i 1/2 łyżeczki drożdży instant

       

      Sposób przygotowania:

      Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody, połączyć z resztą składników i wyrabiać przez ok. 5 minut, aż ciasto zrobi się miękkie i elastyczne. Podzielić na 6 kulek, przykryć lekko naoliwioną folią i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Następnie każdą kulkę rozpłaszczyć na dość cienki placek i zwinąć jak roladę.

      Ułożyć na lekko natłuszczonej blasze (lub blasze z papierem do pieczenia) łączeniem do dołu, zachowując dość duże odstępy. Przykryć folią i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 60-90 minut. Bułki naciąć i wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika. Lekko spryskać wodą i piec ok. 20 minut.

      Studzić na kratce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Hoagie Rolls - pyszne bułeczki pszenne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 lipca 2011 00:02
  • wtorek, 05 lipca 2011
    • Muffiny z morelami

       

      Wspaniałe, pachnące latem muffiny, które wprost rozpływają się w ustach. Znikają błyskawicznie, najczęściej jeszcze na ciepło, więc musiałam się bardzo postarać, żeby uchować kilka sztuk do zdjęcia.

      Polecam!

       

      Składniki:

      250 g mąki pszennej

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      szczypta soli

      2 jajka

      100 g cukru

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      1 szklanka mleka

      125 g roztopionego masła (ostudzonego)

      5-6 moleli pokrojonych na kawałki

       

      Sposób przygotowania:

      Piekarnik nagrzać do 200°C. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sól, wymieszać. Jajka, cukierer, ekstrakt wanilowy, mleko i masło zmiksować aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Stopniowo dodawać suche składniki i miksować na wolnych obrotach do czasu aż masa będzie gładka i kremowa.

      Do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami wykładać po łyżcze ciasta, następnie kilka kawałków moreli i znowu łyżkę ciasta.

      Babeczki wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec ok. 20 min, do zrumienienia. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

      Smacznego!

      Przepis pochodzi z książeczki "Nowa kuchnia włoska" wyd. Gazety Wyborczej i został przeze mnie nieznacznie zmodyfikowany.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 lipca 2011 13:43
  • poniedziałek, 04 lipca 2011
    • Pan de horiadaki - grecki chleb pszenny na zakwasie

      Zrobienie tego chleba zajmuje sporo czasu, ale zapewniam, że trud się opłaci. Jest miękki, niesamowicie puszysty, z cudownie zrumienioną, miękką skórką, o smaku na tyle neutralnym, że pasuje do wszystkich dodatków. Najpyszniejszy oczywiście z sałatką grecką ;).

      Przepis znaleziony na forum cincin.

       

      Składniki na zaczyn:

      70 g mąki pszennej chlebowej

      20 g zakwasu

      40 g wody

      Wszyskie składniki dokładnie wymieszać w misce (masa będzie dość gęsta), szczelnie przykryć folią i zostawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Zaczyn powinien potroić swoją objętość i opaść.

      Składniki na ciasto właściwe:

      130 g zaczynu przygotowanego dzień wcześniej

      440 g mąki pszennej chlebowej

      300 g wody

      15 g cukru

      10 g soli

      1 łyżka oliwy z oliwek

       

       

      Sposób przygotowania:

      W dniu wypieku mąkę dokładnie wymieszać z wodą i odstawić pod przykryciem na min. 20 minut. Natępnie dodać cały zaczyn i wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (najlepiej mikserem z hakami). Dodać cukier, sól i oliwę, ponownie wyrobić do połączenia składników.

      Ciasto przełożyć do naoliwionej miski na 3 godziny do wyrośnięcia i szczelnie przykryć aby nie wyschło. W czasie wyrastania chleb należy dwukrotnie odgazować rozpłaszczając go na blacie i składając jak list, a następnie ponownie wkładając do miski.

      Po wyrośnięciu z ciasta uformować okrągły bochenek i włożyć do naoliwionej, wysypanej sezamem lub otrębami tortownicy o średnicy ok. 22-24 cm. Przykryć szczelnie folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 5 godzin. Ciasto powinno potroić swoją objętość.

      Piec w temp. 200°C przez ok. 35-40 minut.

      Studzić na kratce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 lipca 2011 15:57
  • sobota, 28 maja 2011
    • Chleb polski z ziarnami, na zakwasie

      Od lutego piekę chleb na zakwasie. Tego z piekarni już praktycznie nie kupuję, bo przestał mi smakować.

      Mimo, że na początku zakwas mnie trochę przerażał, w końcu go oswoiłam i teraz służy mi bardzo oddanie ;).

      Ten chleb wypatrzyłam na blogu dorotus i odkąd go upiekłam, stał się moim ulubionym. Przepis  nieco zmodyfikowałam i podaję ze swoimi zmianami.

       

       

      Chleb polski z ziarnami, na zakwasie

      Składniki:

      200 g zakwasu żytniego

      550 g mąki pszennej (typ 650)

      50 g mąki pszennej pełnoziarnistej

      1 łyżeczka cukru lub miodu

      1 płaska łyżka soli

      ok. 300 g wody w temp. pokojowej

      1 łyżka kminku

      garść siemienia lnianego wymieszanego z uprażonym słonecznikiem lub pestkami dyni.

       

      Sposób przygotowania:

      Wszystkie składniki wymieszać w misce, następnie wyrobić na stolnicy gładkie i elastyczne ciasto (jeśli wyrabiamy ręcznie zajmie to ok. 5-7 minut). Z ciasta uformować kulę i włożyć do miski do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godzin.

      Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, rozpłaszczyć i uformować bochenek. Włożyć do koszyczka i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny lub do czasu aż chleb podwoi swoją objętość.

      Chleb naciąć i piec w naparowanym piekarniku przez 10 minut w temp. 260 stopni. Następnie zmniejszyć temp. do 230 stopni i piec jeszcze ok. 25 minut.

      Upieczony chleb studzić na kratce.

      POLECAM!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      sobota, 28 maja 2011 19:10

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa