Kulinaria Ewy

Wpisy

  • niedziela, 02 września 2012
    • Greckie ciasto jogurtowe

       

      Smaczne i proste w przygotowaniu ciasto. Idealne do popołudniowej kawy. Z wyraźnie wyczuwalnym aromatem jogurtu. Jego olbrzymią zaletą jest fakt, że gotowe ciasto będziecie mogli podać w mniej niż godzinę.

      Polecam!

      Przepis pochodzi z książki "Kuchnia grecka - podróże kulinarne" wyd. Rzeczpospolita.

       

      Składniki:

      125g miękkiego masła

      1 szklanka cukru

      3 jajka

      2 szklanki mąki

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

      0,25 szklanki drobno posiekanych, sparzonych migdałów

      1 szklanka jogurtu naturalnego

      cukier puder do dekoracji

       

      Sposób przygotowania:

      Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku nadal ucierając. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej w 2 porcjach, na przemian z jogurtem i migdałami. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.

      Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nałożyć do blachy, wyrównać. Piec w temp. 180ºC przez około 35 minut. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Greckie ciasto jogurtowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 września 2012 12:28
  • czwartek, 30 sierpnia 2012
    • Pstrąg na sałatce z rukoli

       

      Moja przyjaciółka Asia, zarzuciła mi ostatnio, że na blogu mam za mało dań obiadowych. Dlatego dzisiaj przepis z dedykacją specjalnie dla niej :).

      Pstrąg jest przepyszny! Z chrupiącą skórką i delikatnym, wilgotnym mięsem. Świetnie się komponuje z wyrazistą sałatką z rukoli i pomidorów. Całość przygotowań nie zajmie Wam więcej niż 15 minut, więc nawet po ciężkim dniu pracy będziecie się mogli szybko cieszyć ciepłym posiłkiem.

       

      Składniki na 2 porcje:

      2 pstrągi (świeże)

      2 łyżki masła

      pół pęczka koperku

      pół cytryny

      masło klarowane do smażenia

      sól morska

      pieprz

      Sałatka:

      pęczek rukoli

      1 duży pomidor

      50 g parmezanu

      pieprz

      oliwa z oliwek

      sok z cytryny

       

      Sposób przygotowania:

      Pstrąga dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Do środka każdej ryby włożyć po łyżce masła i kilka gałązek koperku. Skropić cytryną. Na patelni grillowej (lub innej dużej) rozgrzać odrobinę masła klarowanego. Pstrągi smażyć po ok. 5 minut z każdej strony (moje ważyły po ok. 300g i taki czas był dla nich idealny).

      Rukolę umyć i dokładnie osuszyć. Pomidora pokroić na niewielkie kawałki. Parmezan zetrzeć na cienkie plasterki. Całość oprószyć pieprzem (i solą jeśli chcecie, mi wystarczył słony parmezan), polać oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać.

      Usmażonego pstrąga ułożyć na talerzu, udekorować sałatką i natychmiast podawać.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pstrąg na sałatce z rukoli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 sierpnia 2012 06:20
  • środa, 22 sierpnia 2012
    • Risotto z rydzami i oliwą truflową

      Danie idealne na romantyczną kolację lub uroczysty obiad. Przygotowanie risotto wymaga nieco wysiłku, ale smak wynagradza prawie półgodzinne, ciągłe mieszanie.

      Polecam!

       

      Składniki:

      350 g ryżu do risotto (najlepsza jest odmiana arborio)

      8 łyżek oliwy truflowej

      1 łyżka masła

      800-1000 ml bulionu grzybowego

      1/2 szklanki białego wina wytrawnego

      1 cebula

      1 ząbek czosnku

      300 g rydzów czerwonych pokrojonych na niewielkie kawałki

      pietruszka zielona

      sól

      pieprz

      tarty parmezan (opcjonalnie)

       

      Sposób przygotowania:

      Cebulę posiekać z czosnkiem, zeszklić na oliwie z dodatkiem masła. Dodać grzyby i podsmażać przez ok. 3-4  minuty. Dodać ryż i ciągle mieszając poczekać aż stanie się prawie przezroczysty. Zalać winem i mieszać aż wyparuje. Następnie dodawać po łyżce wazowej bulionu i gotować mieszając, aż cały płyn się wchłonie. Czynność powtarzać do momentu ugotowania ryżu i osiągnięciu przez risotto kremowej konsystencji. Całość powinna zająć ok. 15-18 minut. Zestawić z ognia, doprawić solą, pierzem, posiekaną natką pietruszki. Nałożyć na talerze, posypać parmezanem (opcjonalnie), natychmiast podawać.

      Smacznego!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Risotto z rydzami i oliwą truflową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      środa, 22 sierpnia 2012 08:01
  • wtorek, 21 sierpnia 2012
  • poniedziałek, 20 sierpnia 2012
    • Tarta z malinami i białą czekoladą

      Jeśli kochacie maliny i białą czekoladę, ta tarta na pewno będzie Wam smakować. Jest pyszna! Wilgotna i nieco kwaskowata od malin, karmelowa i chrupiąca dzięki kruszonce, a miejscami piekielnie słodka od białej czekolady. Przepis znalazłam kilka lat temu na forum gazety i od tej pory co roku, w sezonie malinowym, gości na moim stole.

      Bardzo mocno polecam!

       

      Składniki:

      Ciasto:

      150 g masła

      250 g mąki pszennej

      2 łyżki ciemnego, brązowego cukru (dark muscovado)

      2-3 łyżki lodowatej wody

      Wypełnienie:

      koszyczek malin

      2 tabliczki białej czekolady

      Kruszonka:

      100 g mąki pszennej wymieszanej z płatkami owsianymi

      100 g cukru dark muscovado

      100 g masła

       

      Sposób przygotowania:

      Składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez min. 30 minut. Rozwałkować na grubość 3-4 mm, włożyć do formy na tartę o średnicy ok. 30 cm, obciążyć fasolą, grochem lub kulkami do pieczenia. Piec przez 15 minut w temp. 180ºC pod obciążeniem, następnie zdjąć obciążenie i dopiec przez ok. 10 minut.

      Na podpieczony spód wysypać posiekaną białą czekoladę, a następnie maliny. Składniki kruszonki wymieszać i posypać tartę.

      Gotowe ciasto wstawić ponownie do pieca o temp. 180ºC na ok. 30 minut.

      Smacznego!

      W malinowym raju

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z malinami i białą czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 sierpnia 2012 08:19
  • poniedziałek, 06 sierpnia 2012
    • Knedle ze śliwkami

       

      Danie mojego dzieciństwa. Proste, pyszne, sycące i tanie. Knedle zawsze podaję z bułką tartą zrumienioną na maśle i odrobiną cukru. Takie smakują mi najbardziej.

      Polecam!

      Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej".

       

      Składniki:

      700 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków

      300 g mąki pszennej

      szczypta soli

      2 jajka

      1 kg śliwek

       

      Sposób przygotowania:

      Śliwki umyć, usunąć pestki, nie przecinając owoców do końca. Ziemniaki wymieszać z mąką, solą i jajkami, zagnieść gładkie ciasto. Odrywać po małym kawałku, formować kulki nieco większe od orzecha włoskiego, spłaszczać, wkładać śliwkę i tocząc w dłoniach zamykać owoc w środku. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować przez ok. 4 minuty, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe knedle podawać ze zrumienioną na maśle bułką tartą lub polane roztopionym masłem i posypane cukrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Knedle ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 sierpnia 2012 15:16
  • sobota, 04 sierpnia 2012
    • Sernik z borówkami amerykańskimi

       

      Przeziębiłam się straszliwie i czuję się jak kupka nieszczęścia. Musiałam się jakoś pocieszyć, więc upiekłam sernik pełen borówek. Wyszedł kremowy i aksamitny w smaku. Taki sernik w stylu nowojorskim. Orzeźwiający przez duży dodatek borówek amerykańskich. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.

      Polecam!

      Przepis własny.

       

      Składniki:

      1 kg sera białego zmielonego trzykrotnie

      4 jajka

      4 łyżki mąki pszennej

      1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

      200 g cukru

      500 g borówek amerykańskich

      Na spód:

      200 g ciastek Digestive (lub innych ciastek pełnoziarnistych)

      100 g masła roztopionego

       

      Sposób przygotowania:

      Ciastka wrzucić do blendera i zmielić na proszek, dodać masło wymieszać aby konsystencją przypominały mokry piasek. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Wsypać masę ciasteczkową, dokładnie uklepać łyżką lub dłonią. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      Pozostałe składniki (oprócz borówek) zmiksować na gładką masę. Dodać 3/4 borówek, wymieszać. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Na wierzch sernika wyspypać pozostałą część borówek. Piec przez ok. 60-70 minut, w temp. 170ºC. Upieczony sernik powinien mieć ścięty, ale nieco galaretowaty, trzęsący się środek. Ostudzić w uchylonym piekarniku, schłodzić w lodówce przez noc. Podawać bardzo mocno schłodzony.

      Smacznego!

       

      A tu jeszcze zdjęcie w tonacji białej, bo nie mogłam się zdecydować, które wrzucić na bloga ;)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z borówkami amerykańskimi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      sobota, 04 sierpnia 2012 00:04
  • środa, 01 sierpnia 2012
    • Musaka po polsku

       

      Nie będę Was oszukiwać. To nie jest szybkie danie. Nie jest też dietetyczne ani lekkostrawne. Za to jego smak wynagradza wszelkie trudy i nawet na te miliony kalorii nie powinny Was powstrzymać przed jego przygotowaniem. Na upieczenie musaki musicie sobie zarezerwować około 2 godzin, ale uwierzcie, warto!

      W oryginale przygotowuje się ją z bakłażanem. Moja wersja jest z cukinią i również jest bardzo smaczna.

      Polecam!

       

      Składniki:

      0,5 kg mielonej wołowiny

      1 kg pomidorów

      1,5 kg cukinii

      1 duża cebula

      2 ząbki czosnku

      2 łyżki mąki pszennej

      2 łyżki masła

      1 szklanka mleka

      30 dag sera żółtego o łagodnym smaku (u mnie gouda)

      bazylia

      oregano

      1 łyżeczka cynamonu

      sól

      pieprz

      oliwa z oliwek

       

      Sposób przygotowania:

      Cukinię obrać (jeśli macie młodą cukinię, to nie trzeba jej obierać) i pokroić na 1 cm plastry. Smażyć na oliwie z oliwek z obydwu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Odstawić.

      Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Zeszklić na oliwie, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę podsmażać. Dodać wołowinę i dusić do momentu aż przestanie być surowa. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dodać do mięsa. Dusić przez około pół godziny pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Kiedy pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje, doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano, bazylią i cynamonem.

      Przygotować sos beszamelowy:

      Masło roztopić, dodać mąkę i chwilę podgrzewać, cały czas mieszając, nie dopuszczając do zrumienienia. Dodać mleko, cały czas podgrzewać i mieszać rózgą do czasu aż sos zgęstnieje. Gotowy doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

      W dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę cukinii, sos mięsno-pomidorowy, ser. Następnie ponownie, cukinia, mięso i ser. Wierzch wykończyć warstwą cukinii, polać sosem beszamelowym i posypać resztą sera.

      Zapiekać przez ok. 40 minut, w temperaturze 180ºC.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Musaka po polsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      środa, 01 sierpnia 2012 07:55
  • wtorek, 31 lipca 2012
    • Konfitura morelowa z wanilią i moja wpadka

       

      Uwielbiam konfiturę morelową! W niedzielę udało mi się kupić ładne owoce i postanowiłam je przerobić. Na moje nieszczęście był już wieczór i byłam koszmarnie zmęczona po ciężkim, sześciodniowym tygodniu pracy. Wsypałam owoce do garnka, dodałam cukier waniliowy i laskę wanilii i gotowałam całość przez 1,5 godziny. Po całym domu roznosił się smakowity zapach. A kiedy wreszcie przyszła pora na spróbowanie konfitury, okazało się że pomyliłam cukier waniliowy z solą! Zmarnowałam kilogram moreli :(.

      Następnego dnia zrobiłam powtórkę i tym razem wyszło już dobrze.

      Polecam wersję z cukrem ;).

       

      Składniki:

      1 kg moreli

      250 g cukru lub cukru waniliowego (domowego)

      1 laska wanilii

       

      Sposób przygotowania:

      Morele umyć, usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka z grubym dnem, dodać nasionka wydrążone z laski wanilii oraz pustą laskę, zasypać cukrem. Wlać 1/4 szklanki zimnej wody i gotować na małym ogniu aż morele się rozpadną, a całość stanie się szklista. Usunąć pustą laskę wanilii. Konfiturę przelać do wyparzonych słoików, pasteryzować przez ok. 30 minut.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Konfitura morelowa z wanilią i moja wpadka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 lipca 2012 08:39
  • niedziela, 29 lipca 2012
    • Proste ciasto ze śliwkami

       

      Dostałam od cioci kilka kilogramów pysznych śliwek, prosto z jej ogródka. Postanowiłam zrobić ciasto, ale nie chciało mi się szukać odpowiedniego przepisu, więc wymyśliłam własny. Wyszło bardzo puszyste, pachnące wanilią i lekko kwaskowate od śliwek, po prostu pyszne! Takie typowe ciasto ucierane, do przygotowania w 10 minut.

      Polecam!

       

      Składniki:

      200 g masła

      170 g cukru

      200 g mąki

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      4 jajka

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      500 g śliwek

      Kruszonka:

      2 łyżki masła

      2 łyżki cukru

      2 łyżki otrębów owsianych

      1 łyżka melasy z trzciny cukrowej

      1 łyżeczka cynamonu

       

      Sposób przygotowania:

      Przygotować kruszonkę: masło roztopić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Odstawić na czas przygotowania ciasta.

      Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Wlać ekstrakt waniliowy, zmiksować. Na końcu wmieszać do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (można mikserem). Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (kwadratową o boku 24 cm). Ułożyć połówki wydrylowanych śliwek, skórką do dołu. Posypać kruszonką.

      Piec przez 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Proste ciasto ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 lipca 2012 13:52

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa