Kulinaria Ewy

Ciasteczka

  • sobota, 15 grudnia 2012
    • Makaroniki z kremem truskawowym

       

      Makaroniki. Podobno trudne do zrobienia, wymagają zachowania aptekarskiej dokładności przy odmierzaniu składników i bacznego pilnowania w trakcie pieczenia. Podobno, bo prawdę mówiąc nie zauważyłam żeby tak było. Ot zwykłe małe beziki z migdałami. Piekłam je pierwszy raz i na pewno nie ostatni, bo bardzo nam wszystkim smakowały.

      Polecam!

      Źródło przepisu na ciasteczka. Krem własnego pomysłu.

       

      Składniki:

      70 g białek (wysuszonych przez 12 godzin w temperaturze pokojowej)

      35g + 135g cukru pudru

      100 g mąki migdałowej

      czerwony barwnik w proszku

      Krem*:

      100 g truskawek (u mnie mrożone, ale ze świeżymi będzie jeszcze lepsze)

      3 łyżki cukru pudru

      250 g sera mascarpone

       

      Sposób przygotowania:

      Białka ubić na sztywno, dodać 35 g cukru pudru i ubić maksymalnie, na bardzo gęstą i lśniącą masę. Migdały, wymieszać z cukrem i barwnikiem, przesiać i ostrożnie wmieszać do białek. Masę (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany) przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać równej wielkości ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Makaroniki odstawić na 30 minut, aż ich powierzchnia podeschnie. Piec w temp. 140ºC przez 12-15 min. Studzić na kratce.

      Przygotować krem. Truskawki zmiksować, wymieszać z cukrem i serem. Na makaronik nałożyć porcję kremu, przykryć drugim. Podawać natychmiast (po dłuższym czasie krem może rozmoczyć ciasteczka i nie będą już takie apetyczne).

      * Kremu wychodzi bardzo dużo, więc możecie spokojnie zrobić z połowy porcji.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Makaroniki z kremem truskawowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      sobota, 15 grudnia 2012 08:32
  • środa, 26 września 2012
    • Ciastka czekoladowe z chili

      Bardzo smaczne i bardzo pikantne, mocno czekoladowe ciasteczka. Wspaniale smakują z mocną kawą lub kubkiem zimnego mleka. Jeśli przygotujecie je dla niczego nieświadomych przyjaciół, gwarantuję Wam zaskoczenie na ich twarzach. U mnie ciastka jadły nawet dzieciaki, choć krzywiły się przy nich okrutnie ;).

      Przepis znaleziony na mojej ulubionej stronie.

       

      Ciasteczka czekoladowe z chili

       

      Składniki:

      100 g mąki pszennej

      1 łyżka kakao

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

      1/2 łyżeczki cynamonu

      40 g jasnego brązowego cukru

      50 g masła

      1/4 łyżeczki drobno posiekanego chili

      2 łyżki golden syrupu (może być płynny miód)

      100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej

       

      Sposób przygotowania:

      Składniki suche dokładnie wymieszać. Dodać masło, syrup i czekoladę, wyrobić ciasto. Formować w kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach. Piec przez 8-10 minut w temp. 180ºC. Po upieczeniu zostawić na blasze przez kilka minut, następnie studzić na kratce.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Ciastka czekoladowe z chili”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      środa, 26 września 2012 07:26
  • poniedziałek, 17 września 2012
  • niedziela, 15 lipca 2012
  • poniedziałek, 19 marca 2012
    • Tarteletki z kremem grysikowym

      Miałam ochotę na kulinarne eksperymenty, a że na wypróbowanie czekała kupiona ostatnio foremka do tarteletek, powstały takie właśnie babeczki. Są kruche, maślane, wypełnione kremem grysikowym i odrobiną powideł śliwkowych. Pyszne i efektowne, idealne jako dodatek do popołudniowej kawy.

      Polecam!

      Przepis własny.

       

      Składniki na ciasto:

      100 g masła (zimnego)

      200 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

      50 g cukru pudru

      1 jajko

      1 łyżka zimnej wody

      Składniki na krem:

      250 ml mleka

      2,5 łyżki kaszy manny

      1/4 szklanki cukru

      50 g masła

      Dodatkowo:

      6 łyżeczek powideł śliwkowych

      starta czekolada gorzka do dekoracji

       

      Sposób przygotowania:

      Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać jajko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.

      Schłodzone ciasto podzielić na 6 części, każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wyłożyć foremki do tarteletek. Foremki z ciastem wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć specjalnymi kulkami do pieczenia lub fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok. 10 minut. Następnie usunąć obciążenie i papier do pieczenia, dopiekać przez 5-10 min. do zezłocenia. Babeczki wyjąć z foremek, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia.

      Mleko wymieszać z kaszą manną, zagotować cały czas mieszając. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, stopniowo dodawać wystudzony grysik aż masa będzie jednolita.

      Na każdą z tarteletek nałożyć łyżeczkę powideł, a następnie wypełnić kremem grysikowym. Udekorować startą czekoladą.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tarteletki z kremem grysikowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 marca 2012 07:53
  • środa, 15 lutego 2012
    • Batony śniadaniowe z mlekiem

       

      Pyszne, pożywne batoniki, idealne na szybkie śniadanie. Pełne ziaren, płatków i mleka. Nawet jeśli zjecie kilka sztuk, nie powinniście mieć wyrzutów sumienia, w końcu to samo zdrowie ;). Autorka przepisu twierdzi, że można je przechowywać w puszce przez kilka dni. Ja niestety nie mogłam tego sprawdzić, bo batoniki tak wszystkim smakowały, że zniknęły w kilka godzin.

      Polecam!

      Przepis pochodzi z książki "Nigella Ekspresowo" Nigelli Lawson.

       

      Składniki:

      1 puszka słodkiego mleka skondensowanego

      250 g płatków owsianych górskich

      75 g wiórków kokosowych

      100 g suszonej żurawiny (u mnie pół na pół z rodzynkami)

      125 g mieszanki ziaren sezamu, pestek dyni i słonecznika

      125 g niesolonych orzeszków ziemnych (zastąpiłam migdałami i orzechami włoskimi)

       

      Sposób przygotowania:

      Mleko podgrzać na dużej patelni. Pozostałe składniki wymieszać w dużej misce, zalać ciepłym mlekiem, dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną olejem. Piec przez ok. godzinę w temp. 130°C. Po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika pokroić na batoniki.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Batony śniadaniowe z mlekiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      środa, 15 lutego 2012 08:16
  • wtorek, 07 lutego 2012
    • Chrupiące ciasteczka owsiane

      Lubicie płatki owsiane? Ja uwielbiam!

      Ciasteczka z dużą ilością płatków należą do moich ulubionych przegryzek do kubka kawy czy filiżanki herbaty. Te są bardzo chrupiące i maślane. Po protu doskonałe!

      Bardzo polecam!

      Z przepisu znalezionego u Doroty, nieco zmodyfikowane.

       

      Składniki:

      200 g miękkiego masła

      1 jajko

      1/2 szklanki białego cukru

      1/2 szklanki brązowego cukru

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

      1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

      szczypta soli

      1 szklanka mąki

      2,5 szklanki płatków owsianych (najlepiej "górskich")

       

      Sposób przygotowania:

      Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i nadal ucierać. Dodać pozostałe składniki, ponownie zmiksować (ja wymieszałam ręką, bo masa była za gęsta dla mojego miksera). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C przez 15-17 min. Upieczone ciasteczka zostawić na chwilę na blasze by nieco stwardniały. Następnie studzić na kratce. 

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Chrupiące ciasteczka owsiane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 lutego 2012 07:32
  • niedziela, 05 lutego 2012
    • Pączki na jednym jajku

       

      Moje pierwsze samodzielnie usmażone pączki. Nie wiem czemu wcześniej nie odważyłam się ich zrobić. Chyba zawsze trochę mnie przerażało smażenie ciasta drożdżowego. Na szczęście moje obawy były bezpodstawne. Pączki okazały się całkiem prostym wypiekiem. Trzeba im tylko poświęcić nieco czasu i pilnować by tłuszcz, w którym smażymy, nie był zbyt gorący.

      Przepis znalazłam na forum cincin. Nie chciałam ryzykować zepsucia dużej ilości ciasta gdyby mi coś nie wyszło, więc zrobiłam z połowy porcji i taką zmniejszoną wersję Wam podaję. Mi wyszło 16 dużych pączków.

       

      Składniki:

      450g mąki pszennej

      1 duże jajko

      155 ml letniego mleka

      75 ml letniej wody

      50 g masła roztopionego i ostudzonego

      50 g cukru

      1 płaska łyżeczka soli

      1 łyżeczka drożdży instant

      Dodatkowo:

      dżem do nadziania pączków

      olej do smażenia

      cukier puder

       

      Sposób przygotowania:

      Mąkę przesiać z solą, dodać drożdże i cukier, wymieszać. Następnie dodać mleko, wodę i roztrzepane jajko, wyrabiać ciasto (najlepiej mikserem z hakami gdyż masa będzie dość kleista). Na końcu dodać roztopione masło i dokładnie wyrobić. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Następnie przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać pączki (ja wykrawałam specjalną foremką do pączków o średnicy 8 cm, ale można też użyć większej szklanki). Odstawić na blachę wysmarowaną olejem, na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy pączki wyraźnie urosną, smażyć na oleju rozgrzanym do 180°C przez ok. 1-2 minut z każdej strony. Układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, a kiedy lekko przestygną nadziewać dżemem za pomocą worka dekoratorskiego z odpowiednią końcówką. Następnie każdy pączek pokryć lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody. 

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pączki na jednym jajku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 lutego 2012 11:44
  • środa, 25 stycznia 2012
    • Ciastka francuskie z kaki i bitą śmietaną

       

      Pomysł na szybki deser, do przygotowania kiedy goście już pukają do drzwi. Potrzebne będą tylko trzy składniki: ciasto francuskie, bita śmietana i dowolne owoce sezonowe. U mnie tym razem egzotyczne kaki, ale świetnie sprawdził by się tutaj ananas, pomarańcza, kiwi albo truskawki.

       

      Składniki:

      1 opakowanie ciasta francuskiego

      200 ml śmietany kremówki

      2 owoce kaki

       

      Sposób przygotowania:

      Ciasto podzielić na 16 równej wielkości kwadratów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 10-15 min., do lekkiego zezłocenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając cukier puder do smaku. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Połowę ciastek pokryć sporą porcją kremu, ułożyć cząstki pokrojonych owoców, przykryć drugim ciastkiem. Udekorować cukrem pudrem i rozetką z bitej śmietany.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      środa, 25 stycznia 2012 09:21
  • środa, 21 grudnia 2011
    • Ja pierniczę ;)

      Pyszne pierniczki z przepisu mojej wieloletniej, internetowej koleżanki-Aniołka :). Zaraz po upieczeniu są mięciutkie, potem twardnieją i ponownie miękną gdy trochę poleżą. Idealne do powieszenia na choince.

      Moje dodatkowo zostały udekorowane lukrem białkowym. Jest z tym sporo zachodu, ale zachęcam, to świetna zabawa! Dekorowanie ciasteczek działa terapeutycznie, można zapomnieć o wszystkich problemach i dać się ponieść wyobraźni :D.

       

      Składniki:

      1/2 kostki masła

      1 szklanka cukru (dałam 3/4, pierniczki były wystarczająco słodkie)

      20 dag miodu

      3 szklanki mąki

      2 łyżeczki sody

      20 g przyprawy do piernika (ja robiłam sama, ale można dać gotową mieszankę)

      1 jajko

       

      Sposób przygotowania:

      Miód, cukier i masło rozpuścić w garnku, a następnie ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wykrawać pierniczki. Piec przez 10-15 min. w temp. 180°C.

      Po ostudzeniu polukrować.

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      środa, 21 grudnia 2011 09:25

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa