Kulinaria Ewy

Zrób to sam!

  • piątek, 08 lutego 2013
    • Mleczko kokosowe - zrób to sam!

       

      Lubicie mleko kokosowe? Ja uwielbiam i często stosuję je w moich daniach. Pech jednak chciał, że ostatnio zerknęłam na skład mleka sprzedawanego w puszkach i włosy stanęły mi dęba z przerażenia! W gotowym mleku, które miałam, były konserwanty, zagęstniki, aromaty i Bóg wie co jeszcze.
      Postanowiłam zrobić mleczko sama. Z pomocą przyszła mi ta strona, bo przepis wydawał się najprostszy i najszybszy ze wszystkich jakie znalazłam. Nie pomyliłam się. Całe przygotowania zajęły mniej niż 10 minut (plus godzina na studzenie mieszanki), a mleczko smakuje doskonale! Domowe mleczko kokosowe w niczym nie odbiega od mleka sklepowego, a nawet jest bardziej aromatyczne.

      Polecam!

       

      Składniki na ok. 400 ml mleczka:

      1 szklanka wiórków kokosowych

      2 szklanki gorącej wody

       

      Sposób przygotowania:

      Wiórki zalać wrzątkiem, wlać do blendera i zmiksować na papkę. Odstawić do ostygnięcia.
      Zimne wiórki przełożyć na gęste sito lub gazę i dokładnie wycisnąć. Mleko zlać do wyparzonego słoika i przechowywać w lodówce do 2 dni. Można je też zamrozić.

      Po pewnym czasie mleko zaczyna się rozwarstwiać, to normalne i nie należy się tym przejmować.

      Pozostałe po produkcji mleczka suche wiórki kokosowe można wykorzystać np. do ciasteczek.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      piątek, 08 lutego 2013 16:27
  • środa, 31 października 2012
    • Brązowy cukier - zrób to sam!

       

      Dzisiaj mam dla Was prosty i szybki sposób na tani brązowy cukier. Smakuje, pachnie i wygląda dokładnie tak samo, jak ten ze sklepowych półek, a do jego zrobienia będziecie potrzebować zaledwie dwóch składników. Spróbujcie, a już nigdy nie sięgniecie po cukier paczkowany ;).

      Źródło.

       

      Składniki:

      1 szklanka cukru

      2 łyżki melasy z trzciny cukrowej*

       

      Sposób przygotowania:

      Melasę wymieszać z cukrem za pomocą malaksera lub, jeśli go nie macie, widelca. Przesypać do szczelnego pojemnika. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
      Jeśli chcecie uzyskać cukier dark muscovado, dodajcie 4 łyżki melasy na szklankę cukru.

       

      * Melasę możecie kupić w sklepach internetowych i serwisach aukcyjnych, a także w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli mieszkacie w Krakowie, to dostaniecie ją w dwóch małych sklepikach na ul. Krupniczej (niestety nie pamiętam nazwy tych sklepów) oraz na stoisku z kuchniami świata w Galerii Krakowskiej. Butelka ok. 700ml kosztuje ok. 15 zł i starcza na baaaardzo długo.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Brązowy cukier - zrób to sam!”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      środa, 31 października 2012 14:27
  • sobota, 24 marca 2012
    • Ekstrakt waniliowy

       

      Ekstrakt z wanilii jest doskonałym dodatkiem do aromatyzowania wszelkiego rodzaju ciast i kremów. Jego zapachu nie da się z niczym porównać. Niestety w Polsce nie jest łatwo go kupić. Widuję go tylko w sklepach internetowych, w bardzo wysokiej cenie. Na szczęście zrobienie ekstraktu waniliowego w domu jest banalnie proste. Wymaga tylko cierpliwości.

       

      Składniki:

      3-4 laski wanilii

      1 szklanka mocnego alkoholu (wódki, rumu lub spirytusu)

       

      Sposób przygotowania:

      Wanilię przekroić wzdłuż zostawiając złączone końcówki. Włożyć do szczelnej butelki z korkiem i zalać alkoholem. Odstawić w ciemne miejsce i co kilka dni potrząsać butelką. Ekstrakt będzie gotowy do użycia po 2 miesiącach.

      Po zużyciu połowy można dopełnić butelkę alkoholem i poczekać kilka dni aby aromat się wzmocnił.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ekstrakt waniliowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      sobota, 24 marca 2012 11:33
  • piątek, 11 listopada 2011
    • Zakwas żytni

       

      Często otrzymuję pytania o przygotowanie zakwasu do pieczenia chleba. Postanowiłam więc zamieścić przepis na blogu.

      Na początku hodowla zakwasu może się Wam wydać skomplikowana, ale zapewniam, że jest to jedna z najprostszych rzeczy do zrobienia w kuchni.


      Do przygotowania zakwasu będziemy potrzebować:

      mąki żytniej (białej lub razowej)

      przegotowanej wody w temperaturze pokojowej

      duży szklany słoik

      i duuuużo cierpliwości ;)

      Zaczynamy od dokładnego umycia i wyparzenia słoika. To bardzo ważne, więc nie pomijajcie tego etapu, bo zakwas może zapleśnieć.

      Do słoja wsypujemy pół szklanki mąki żytniej, wlewamy pół szklanki wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w temperaturze pokojowej, delikatnie przykryte (np. ręcznikiem papierowym przytrzymanym gumką recepturką lub gazą) na 24 godziny. Następnie do naszej mieszaniny dodajemy ponownie pół szklanki mąki oraz pół szklanki wody, mieszamy i odstawiamy na 24 godziny. Procedurę powtarzamy przez 5 dni. Po tym czasie zakwas powinien być już gotowy do użytku. Zakwas powinien mieć kwaśny zapach, a po dokarmieniu (czyli dosypaniu mąki i dolaniu wody) wyraźnie bąbelkować i zwiększać swoją objętość.

      Gotowy zakwas przechowujemy w lodówce i dokarmiamy przynajmniej raz w tygodniu. Przy pieczeniu chleba zostawiamy w słoiku minimum 2 łyżki zakwasu. Będą one zaczątkiem, który po dokarmieniu stworzy coraz mocniejszy zakwas, na kolejne bochenki.

      Na pierwszym zdjęciu zakwas przed dokarmieniem, na drugim po 3 godzinach od dokarmienia, czyli zakwas aktywny, gotowy do użycia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      piątek, 11 listopada 2011 21:17

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa