Kulinaria Ewy

Chleby na zakwasie

  • wtorek, 15 stycznia 2013
    • Prosty chleb pszenny na zakwasie

       

      Bardzo prosty chleb pszenny na zakwasie, z niewielkim dodatkiem drożdży. Jest to najmniej kłopotliwy chleb jaki do tej pory robiłam i nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności, więc nawet początkujące w kuchni osoby bez problemu sobie z nim poradzą.

      Na dodatek chleb ma bardzo chrupiącą skórkę, miękkie wnętrze i zachowuje świeżość nawet przez kilka dni.

      Polecam!

      Radzę tylko wziąć większą keksówkę (moja miała 25x10cm), bo mój bochenek wyrósł sporo ponad nią i ukształtował się w "eleganckiego" grzybka ;).

       

      Źródło.

       

      Składniki:

      150 g zakwasu żytniego

      500 g mąki pszennej

      300 g wody

      1 łyżeczka soli (dałam 1,5)

      8 g świeżych drożdży (przy silnym zakwasie można je ewentualnie pominąć)

      ew. ziarna do posypania

       

      Sposób przygotowania:

      Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto (najłatwiej mikserem z hakami). Przykryć i dostawić do wyrośnięcia na na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 40 minut).
      Chleb piec przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 210ºC. Upieczony chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Prosty chleb pszenny na zakwasie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 stycznia 2013 14:00
  • wtorek, 31 stycznia 2012
    • Chleb pszenno orkiszowy z kminkiem

       

      Wspaniały, aromatyczny chleb o miękkim, sprężystym miąższu z mnóstwem małych, regularnych dziurek i pysznej, chrupiącej skórce. Bardzo prosty do przygotowania. Dość długo zachowuje świeżość i nawet 3 dnia jest tak samo smaczny jak po upieczeniu, choć skórka już tak nie chrupie.

      Polecam!

      Przepis własny.

       

      Składniki:

      200 g zakwasu żytniego dokarmionego 8 godzin wcześniej (powinien mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego)

      500 g mąki pszennej chlebowej

      100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

      10 g soli

      350 ml wody w temp. pokojowej

      1/2 łyżeczki drożdży instant

      1 łyżka kminku

      3 łyżki słonecznika (do posypania chleba)

       

      Sposób przygotowania:

      Suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać zakwas i wodę, wyrabiać przez kilka minut mikserem z hakami, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Dokładnie przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Następnie przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Posypać słonecznikiem, lekko docisnąć. Odstawić do podwojenia objętości (u mnie zazwyczaj zajmuje to ok. 1,5 godziny). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250°C i piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec kolejne 25-30 minut. Chleb będzie gotowy kiedy pukając w jego spód usłyszymy pusty odgłos.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 stycznia 2012 07:35
  • czwartek, 11 sierpnia 2011
    • Light Silesian Rye

       

      Wczoraj wieczorem piekłam ten chleb po raz pierwszy i od razu się w nim zakochałam. Ma mięciuteńki miąższ, baaardzo chrupiącą skórkę i smak na tyle neutralny, że pasują do niego wszelkie dodatki. Idealny jako chleb codzienny. Już teraz mogę powiedzieć, że stał się jednym z moich ulubionych. Smakował nam do tego stopnia, że do zdjęcia zachowała się jedynie piętka, reszta została pożarta jeszcze na ciepło ;).

      Chleb można go przygotować na samym zakwasie, jednak wtedy trzeba będzie nieco dłużej poczekać na wyrośnięcie. 

      Przepis Daniela Leader'a, znaleziony na forum cincin.

       

      Składniki na zaczyn:

      50 g aktywnego zakwasu żytniego

      75 g mąki żytniej jasnej

      75 g wody

      Składniki wymieszać, przykryć szczelnie folią i odstawić na 8-12 godzin.

       

      Składniki na ciasto chlebowe:

      cały zaczyn

      500 g mąki pszennej chlebowej

      300 g wody

      10 g soli morskiej

      1 łyżeczka suchych drożdży (opcjonalnie)

      w moim chlebie znalazły się jeszcze 2 łyżki siemienia lnianego, bo lubię jak coś chrupie ;)

       

      Sposób przygotowania:

      Zaczyn wymieszać, dodać do niego pozostałe składniki i wyrobić mikserem z hakami na gładkie i elastyczne, ale luźne i kleiste ciasto (ok. 7 minut). Odstawić pod przykryciem do czasu aż podwoi objętość. Następnie uformować bochenek (moje ciasto było prawie lejące, więc nawet nie próbowałam), lub przelać do foremki, przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia.

      Piec w piekarniku nagrzanym do 230ºC przez 15 minut, następnie zmniejszyć temp. do 200ºC i piec jeszcze ok. 20-25 minut. Upieczony chleb postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.

      Smacznego!

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Light Silesian Rye”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 sierpnia 2011 16:40
  • wtorek, 02 sierpnia 2011
    • Chleb z San Francisco

       

      Dzisiaj będzie przepis na pyszny chleb na zakwasie, który gości na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. Bardzo prosty do wykonania, a dzięki dodatkowi drożdży rośnie w ekspresowym tempie, więc nie będziecie musieli długo na niego czekać. Chleb ma bardzo apetczną, cienką skórkę i miękki miąższ z regularnymi dziurkami. Długo zachowuje świeżość. Przepis znaleziony na blogu Liski.

       

      Składniki:

      400 g mąki pszennej chlebowej

      200 g mąki pszennej pełnoziarnistej

      2 łyżeczki drożdży instant

      1/2 łyżki cukru

      2 łyżki octu balsamicznego

      250 g zakwasu żytniego

      1 i 1/4 łyżeczki soli

      375 g wody

       

      Sposób przygotowania:

      Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 minut. Dodać 375 g białej mąki, zakwas, sól i ocet, wymieszać i odstawić do podwojenia objętości. Następnie dodać pozostałą mąkę i wyrobić przez chwilę (najlepiej mikserem z hakami, bo ciasto jest dość luźne i klejące). Przełożyć do 2 keksówek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami lub bułką tartą. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min (do podwojenia objętości). Posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką słodkiej śmietanki (tym razem nie smarowałam chleba jajkiem tylko posypałam ziarenkami, taka wersja też jest bardzo smaczna).

      Piec w piekarniku nagrzanym do 230ºC przez 10 min. następnie zmniejszyć temp. do 200ºC i piec kolejne 35 minut.  Po upieczeniu wyjąć z foremki i studzić na kratce. 

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb z San Francisco”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 sierpnia 2011 20:14
  • sobota, 16 lipca 2011
    • Chleb ze słonecznikiem i siemieniem lnianym

       

      Bardzo smaczny chleb, dość łatwy do zrobienia, mimo, że przygotowania trzeba zacząć dzień przed pieczeniem. Nie zajmie nam to jednak więcej niż kilka minut. U nas w domu smakował wszystkim i z pewnością będę go piekła jeszcze nie raz.

      Przepis J. Hamelmana znaleziony na forum cincin.

       

      Składniki:

      Na ziarno:

      35 g siemienia lnianego

      100 g zimnej wody

      Siemię zalać wodą w misce, szczelnie przykryć i odstawić na 12-16h.

      Zaczyn:

      75 g mąki pszennej (u mnie chlebowa)

      90 g wody

      2 łyżki zakwasu

      Dokładnie wymieszać, przykryć folią i odstawić w temp. pokojowej na 12-16h.

      Ciasto właściwe:

      380 g mąki pszennej (u mnie chlebowa)

      40 g mąki żytniej

      60 g uprażonych ziaren słonecznika

      30 g uprażonego siemienia lnianego

      175 g wody

      1 łyżka soli

      130 g namoczonego wcześniej siemienia lnianego

      170 g zaczynu


      Sposób przygotowania:

      Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić przy pomocy miksera przez ok. 3 minuty (ręcznie ok. 10 min.). Ciasto powinno być średnio ścisłe. Zostawić do wyrośnięcia na 2,5 h. W trakcie wyrastania ciasto dwukrotnie odgazować (ponownie krótko wyrobić).

      Następnie uformować bochenek i umieścić w koszyku do wyrastania na ok. 2,5 h w temp. 25ºC lub do 18 h jeśli chcemy aby chleb wyrastał w lodówce. Wyrośnięty chleb szybkim ruchem przełożyć na łopatę, naciąć i wsunąć do nagrzanego do 220ºC piekarnika. Piec ok. 40-45 min. Upieczony chleb postukany od dołu powinien wydawać głuchy odgłos. Studzić na kratce.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb ze słonecznikiem i siemieniem lnianym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      sobota, 16 lipca 2011 19:24
  • poniedziałek, 04 lipca 2011
    • Pan de horiadaki - grecki chleb pszenny na zakwasie

      Zrobienie tego chleba zajmuje sporo czasu, ale zapewniam, że trud się opłaci. Jest miękki, niesamowicie puszysty, z cudownie zrumienioną, miękką skórką, o smaku na tyle neutralnym, że pasuje do wszystkich dodatków. Najpyszniejszy oczywiście z sałatką grecką ;).

      Przepis znaleziony na forum cincin.

       

      Składniki na zaczyn:

      70 g mąki pszennej chlebowej

      20 g zakwasu

      40 g wody

      Wszyskie składniki dokładnie wymieszać w misce (masa będzie dość gęsta), szczelnie przykryć folią i zostawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Zaczyn powinien potroić swoją objętość i opaść.

      Składniki na ciasto właściwe:

      130 g zaczynu przygotowanego dzień wcześniej

      440 g mąki pszennej chlebowej

      300 g wody

      15 g cukru

      10 g soli

      1 łyżka oliwy z oliwek

       

       

      Sposób przygotowania:

      W dniu wypieku mąkę dokładnie wymieszać z wodą i odstawić pod przykryciem na min. 20 minut. Natępnie dodać cały zaczyn i wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (najlepiej mikserem z hakami). Dodać cukier, sól i oliwę, ponownie wyrobić do połączenia składników.

      Ciasto przełożyć do naoliwionej miski na 3 godziny do wyrośnięcia i szczelnie przykryć aby nie wyschło. W czasie wyrastania chleb należy dwukrotnie odgazować rozpłaszczając go na blacie i składając jak list, a następnie ponownie wkładając do miski.

      Po wyrośnięciu z ciasta uformować okrągły bochenek i włożyć do naoliwionej, wysypanej sezamem lub otrębami tortownicy o średnicy ok. 22-24 cm. Przykryć szczelnie folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 5 godzin. Ciasto powinno potroić swoją objętość.

      Piec w temp. 200°C przez ok. 35-40 minut.

      Studzić na kratce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 lipca 2011 15:57
  • sobota, 28 maja 2011
    • Chleb polski z ziarnami, na zakwasie

      Od lutego piekę chleb na zakwasie. Tego z piekarni już praktycznie nie kupuję, bo przestał mi smakować.

      Mimo, że na początku zakwas mnie trochę przerażał, w końcu go oswoiłam i teraz służy mi bardzo oddanie ;).

      Ten chleb wypatrzyłam na blogu dorotus i odkąd go upiekłam, stał się moim ulubionym. Przepis  nieco zmodyfikowałam i podaję ze swoimi zmianami.

       

       

      Chleb polski z ziarnami, na zakwasie

      Składniki:

      200 g zakwasu żytniego

      550 g mąki pszennej (typ 650)

      50 g mąki pszennej pełnoziarnistej

      1 łyżeczka cukru lub miodu

      1 płaska łyżka soli

      ok. 300 g wody w temp. pokojowej

      1 łyżka kminku

      garść siemienia lnianego wymieszanego z uprażonym słonecznikiem lub pestkami dyni.

       

      Sposób przygotowania:

      Wszystkie składniki wymieszać w misce, następnie wyrobić na stolnicy gładkie i elastyczne ciasto (jeśli wyrabiamy ręcznie zajmie to ok. 5-7 minut). Z ciasta uformować kulę i włożyć do miski do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godzin.

      Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, rozpłaszczyć i uformować bochenek. Włożyć do koszyczka i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny lub do czasu aż chleb podwoi swoją objętość.

      Chleb naciąć i piec w naparowanym piekarniku przez 10 minut w temp. 260 stopni. Następnie zmniejszyć temp. do 230 stopni i piec jeszcze ok. 25 minut.

      Upieczony chleb studzić na kratce.

      POLECAM!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      sobota, 28 maja 2011 19:10

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa