Kulinaria Ewy

Dania obiadowe

  • wtorek, 20 listopada 2012
    • Lasagne - wersja wegetariańska

       

      Bezmięsna wersja jednego z najpopularniejszych włoskich dań. Z aromatycznym sosem pomidorowym, szpinakiem i odrobiną sosu beszamelowego. Lasagne wegetariańska jest oczywiście moją dość luźną interpretacją tego dania, ale wyszła tak pyszna, że z czystym sumieniem mogę ją Wam polecić.

       

      Składniki:

      10 płatów makaronu lasagne

      Sos pomidorowy:

      2 puszki pomidorów pelatti (ok. 800g)

      1 ząbek czosnku

      2 łyżki oliwy z oliwek

      pół łyżeczki soli

      garść posiekanych listków bazylii

      pieprz do smaku

      Warstwa szpinakowa:

      100 g młodego szpinaku (baby)

      1 ząbek szpinaku

      1 łyżka oliwy z oliwek

      sól i pieprz do smaku

      Sos beszamelowy:

      2 łyżki masła

      2 łyżki mąki pszennej

      1 szklanka mleka

      sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

      Dodatkowo:

      ok. 250g łatwo topiącego się sera

       

      Sposób przygotowania:

      Sos pomidorowy: na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać przez chwilę. Dodać pomidory i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż do lekkiego zgęstnienia. Doprawić do smaku bazylią, oregano, solą i pieprzem.

      Sos beszamelowy: na głębokiej patelni lub w garnku lekko podgrzać mąkę (nie rumienić!). Dodać masło i mieszać do połączenia składników. Powoli wlewać mleko, cały czas mieszając i gotować do momentu zgęstnienia. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.

      Szpinak dokładnie umyć i podsmażyć na oliwie, razem z czosnkiem. Doprawić.

      Na dno naczynia do zapiekania (u mnie 24x24 cm) wylać ok. 2 łyżki beszamelu, ułożyć 2 płaty makaronu (suchego). Polać 1/3 sosu pomidorowego, posypać serem. Następnie ponownie ułożyć 2 płaty makaronu i powtórzyć wszystkie czynności. Powinniśmy mieć 3 warstwy z sosem pomidorowym. Czwartą warstwę makaronu polać połową sosu beszamelowego, ułożyć warstwę szpinaku i posypać serem. Ułożyć ostatnią warstwę makaronu, polać pozostałym sosem beszamelowym i obficie posypać serem.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiekać przez 35 minut. Po upieczeniu lasagne odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej (pozwoli to na łatwiejsze porcjowanie), a następnie podzielić na porcje.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne - wersja wegetariańska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 listopada 2012 09:18
  • wtorek, 13 listopada 2012
    • Gulasz z szynki wersja de lux

       

      Muszę się do czegoś przyznać. Nie lubię jeść mięsa. Nie ze względów ideologicznych. Po prostu odkąd pamiętam, mięso lekko mnie obrzydzało i raczej się to nie zmieni. Nie dla mnie schabowe, mielone, karkówka czy golonka. Smakują mi jedynie ryby, niektóre owoce morza i kurczak, jeśli jest dobrze zrobiony. Niestety cała moja rodzina jest typowo mięsożerna, więc od czasu do czasu muszę im coś "konkretnego" ugotować. Tym razem padło na gulasz. Wyszedł tak pyszny, że nawet mi smakował! Małż pochłonął połowę i prawie siłą musiałam odciągać od garnka, żeby zostawił coś dla dzieci ;).

      Gulasz jest z dodatkiem wina, ale nie musicie się martwić, że zawiera procenty. Cały alkohol w trakcie gotowania wyparowuje, więc kierowcy i dzieci także mogą go jeść.

      Spróbujcie koniecznie!

       

      Składniki:

      0,5 kg niezbyt tłustej szynki bez kości

      2 łyżki oleju lub masła klarowanego

      3 duże cebule

      1 szklanka białego wina wytrawnego

      2 listki laurowe

      5 kulek ziela angielskiego

      1 duży ząbek czosnku

      1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

      3-4 gałązki świeżego tymianku

      2 łyżki przecieru pomidorowego

      2 łyżki śmietany (12 lub 18%-kwaśnej)

      sól

       

      Sposób przygotowania:

      Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę i zeszklić na oleju lub maśle. Dodać pokrojone w kostkę mięso i zrumienić je na dość dużym ogniu. Gaz zwiększyć do maksimum, dodać wino i dusić mieszając, aż alkohol odparuje. Dodać liście laurowe, rozmaryn, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy i na bardzo małym ogniu dusić pod przykryciem, przez ok. 90 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli mięso zaczyna przywierać do garnka, należy dolać do niego ok 3/4 szklanki wody i dokładnie wymieszać.
      Na koniec dodać śmietanę, listki tymianku i sól do smaku.

      Podawać gorący.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz z szynki wersja de lux”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 listopada 2012 08:40
  • sobota, 27 października 2012
    • Prosta zupa cebulowa - wersja wegetariańska

       

      Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa cebulowa. Idealna na obecne chłody, naprawdę świetnie rozgrzewa. Do tego niskokoaloryczna, bo składa się z samych warzyw, a jedyny tłuszcz jaki zawiera to masło użyte do duszenia cebuli.

      Bardzo Polecam!

      Przepis własny.

       

      Składniki:

      500 g cebuli

      2 łyżki masła klarowanego

      1/2 szklanki białego wina wytrawnego

      3 marchewki

      2 pietruszki

      1 mały seler

      1/2 dużego pora

      3 ząbki czosnku

      2 liście laurowe

      5 kulek ziela angielskiego

      sól i pieprz do smaku

       

      Sposób przygotowania:

      Na dużej patelni rozpuścić masło klarowane. Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na patelnię i dusić na bardzo małym ogniu przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu.

      Kiedy cebula nabierze jasno-brązowej barwy, dolać do niej wino. Zwiększyć gaz i dusić do momentu jego całkowitego odparowania.

      Przygotować bulion. Wszystkie warzywa obrać, zalać 1,5 litra zimnej wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować do miękkości warzyw (ok. 20-30 minut). Warzywa i zioła wyłowić z bulionu.

      Do gotowego wywaru dodać uduszoną cebulę, gotować jeszcze przez ok. 10 min. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

      Podawać na gorąco, solo lub z grzankami i startym serem żółtym.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Prosta zupa cebulowa - wersja wegetariańska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      sobota, 27 października 2012 07:46
  • sobota, 29 września 2012
    • Zupa dyniowa z nutą kokosa

      W końcu nadeszła wiekopomna chwila i zdecydowałam się rozkroić moją, jedenastokilogramową dynię. Łatwe to nie było, ale z pomocą mojego największego noża udało się obejść bez ofiar.
      Na pierwszy ogień poszła zupa-krem z dyni. Jest to już druga zupa dyniowa na tym blogu, ale moim zdaniem znacznie smaczniejsza od poprzedniej. Zdecydowanie ostrzejsza, lekko orientalna, przełamana delikatnym aromatem kokosa.
      Nam bardzo smakowała, więc polecam!

      Przepis własny.

       

      Zupa dyniowa z kokosem

      Składniki:

      1,5 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę

      1,5 szklanki wody

      1 cebula średniej wielkości

      2 łyżki oleju sezamowego

      2 łyżki oliwy z oliwek

      2 łyżki wiórków kokosowych + 4 łyżki do uprażenia

      2 łyżki sosu ostrygowego

      3 łyżeczki garam masala

      0,5 łyżeczki chili w proszku

      sos sojowy do smaku

       

      Sposób przygotowania:

      Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy w garnku, na oliwie, aż stanie się miękka i szklista. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i jeszcze chwilę smażymy. Następnie zalewamy całość wodą, dodajemy 2 łyżki wiórków kokosowych, przykrywamy i gotujemy do miękkości dyni. Doprawiamy sosem ostrygowym, garam masalą i chili. Miksujemy blenderem na krem. Dodajemy olej sezamowy i doprawiamy sosem sojowym, tak aby zupa była wystarczająco słona. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa dyniowa z nutą kokosa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      sobota, 29 września 2012 08:25
  • wtorek, 18 września 2012
  • wtorek, 11 września 2012
    • Zupa krem z jarmużu

      Znacie jarmuż? Ja nie znałam, ale kiedy zobaczyłam go na stoisku warzywnym w jednym z marketów, postanowiłam spróbować. Dopiero w domu zaczęłam się zastanawiać co z niego zrobić. Tym sposobem cały tydzień przeleżał w lodówce, bo zupełnie o nim zapomniałam ;) (nawiasem mówiąc, wytrzymały jest, bo nic nie stracił ze swojej świeżości). Dopiero wczoraj doczekał się premiery, w prostej, warzywnej zupie - krem. Wyszła bardzo smaczna. Nawet dzieciaki się zajadały, mimo, że na początku narzekały na jej bagienny kolorek :).

      Polecam!

       

      Składniki:

      2 marchewki

      1/2 selera

      1 pietruszka

      1 duża cebula

      2 ząbki czosnku

      1/2 białej części pora

      300 g jarmużu

      liść laurowy

      3 kulki ziela angielskiego

      sól

      pieprz

      ser z zieloną pleśnią do dekoracji

       

      Sposób przygotowania:

      Warzywa (poza jarmużem) obrać, zalać 1,5 l zimnej wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy, gotować na wolnym ogniu przez 25 minut. Warzywa i przyprawy usunąć z wywaru, zostawiając w nim czosnek i pora. Jarmuż umyć, usunąć twarde łodyżki i posiekać. Dodać do wywaru i gotować ok. 15 minut. Zmiksować na krem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z pokruszonym serem z zieloną pleśnią.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa krem z jarmużu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 września 2012 06:55
  • czwartek, 30 sierpnia 2012
    • Pstrąg na sałatce z rukoli

       

      Moja przyjaciółka Asia, zarzuciła mi ostatnio, że na blogu mam za mało dań obiadowych. Dlatego dzisiaj przepis z dedykacją specjalnie dla niej :).

      Pstrąg jest przepyszny! Z chrupiącą skórką i delikatnym, wilgotnym mięsem. Świetnie się komponuje z wyrazistą sałatką z rukoli i pomidorów. Całość przygotowań nie zajmie Wam więcej niż 15 minut, więc nawet po ciężkim dniu pracy będziecie się mogli szybko cieszyć ciepłym posiłkiem.

       

      Składniki na 2 porcje:

      2 pstrągi (świeże)

      2 łyżki masła

      pół pęczka koperku

      pół cytryny

      masło klarowane do smażenia

      sól morska

      pieprz

      Sałatka:

      pęczek rukoli

      1 duży pomidor

      50 g parmezanu

      pieprz

      oliwa z oliwek

      sok z cytryny

       

      Sposób przygotowania:

      Pstrąga dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Do środka każdej ryby włożyć po łyżce masła i kilka gałązek koperku. Skropić cytryną. Na patelni grillowej (lub innej dużej) rozgrzać odrobinę masła klarowanego. Pstrągi smażyć po ok. 5 minut z każdej strony (moje ważyły po ok. 300g i taki czas był dla nich idealny).

      Rukolę umyć i dokładnie osuszyć. Pomidora pokroić na niewielkie kawałki. Parmezan zetrzeć na cienkie plasterki. Całość oprószyć pieprzem (i solą jeśli chcecie, mi wystarczył słony parmezan), polać oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać.

      Usmażonego pstrąga ułożyć na talerzu, udekorować sałatką i natychmiast podawać.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pstrąg na sałatce z rukoli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 sierpnia 2012 06:20
  • środa, 22 sierpnia 2012
    • Risotto z rydzami i oliwą truflową

      Danie idealne na romantyczną kolację lub uroczysty obiad. Przygotowanie risotto wymaga nieco wysiłku, ale smak wynagradza prawie półgodzinne, ciągłe mieszanie.

      Polecam!

       

      Składniki:

      350 g ryżu do risotto (najlepsza jest odmiana arborio)

      8 łyżek oliwy truflowej

      1 łyżka masła

      800-1000 ml bulionu grzybowego

      1/2 szklanki białego wina wytrawnego

      1 cebula

      1 ząbek czosnku

      300 g rydzów czerwonych pokrojonych na niewielkie kawałki

      pietruszka zielona

      sól

      pieprz

      tarty parmezan (opcjonalnie)

       

      Sposób przygotowania:

      Cebulę posiekać z czosnkiem, zeszklić na oliwie z dodatkiem masła. Dodać grzyby i podsmażać przez ok. 3-4  minuty. Dodać ryż i ciągle mieszając poczekać aż stanie się prawie przezroczysty. Zalać winem i mieszać aż wyparuje. Następnie dodawać po łyżce wazowej bulionu i gotować mieszając, aż cały płyn się wchłonie. Czynność powtarzać do momentu ugotowania ryżu i osiągnięciu przez risotto kremowej konsystencji. Całość powinna zająć ok. 15-18 minut. Zestawić z ognia, doprawić solą, pierzem, posiekaną natką pietruszki. Nałożyć na talerze, posypać parmezanem (opcjonalnie), natychmiast podawać.

      Smacznego!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Risotto z rydzami i oliwą truflową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      środa, 22 sierpnia 2012 08:01
  • poniedziałek, 06 sierpnia 2012
    • Knedle ze śliwkami

       

      Danie mojego dzieciństwa. Proste, pyszne, sycące i tanie. Knedle zawsze podaję z bułką tartą zrumienioną na maśle i odrobiną cukru. Takie smakują mi najbardziej.

      Polecam!

      Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej".

       

      Składniki:

      700 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków

      300 g mąki pszennej

      szczypta soli

      2 jajka

      1 kg śliwek

       

      Sposób przygotowania:

      Śliwki umyć, usunąć pestki, nie przecinając owoców do końca. Ziemniaki wymieszać z mąką, solą i jajkami, zagnieść gładkie ciasto. Odrywać po małym kawałku, formować kulki nieco większe od orzecha włoskiego, spłaszczać, wkładać śliwkę i tocząc w dłoniach zamykać owoc w środku. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować przez ok. 4 minuty, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe knedle podawać ze zrumienioną na maśle bułką tartą lub polane roztopionym masłem i posypane cukrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Knedle ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 sierpnia 2012 15:16
  • środa, 01 sierpnia 2012
    • Musaka po polsku

       

      Nie będę Was oszukiwać. To nie jest szybkie danie. Nie jest też dietetyczne ani lekkostrawne. Za to jego smak wynagradza wszelkie trudy i nawet na te miliony kalorii nie powinny Was powstrzymać przed jego przygotowaniem. Na upieczenie musaki musicie sobie zarezerwować około 2 godzin, ale uwierzcie, warto!

      W oryginale przygotowuje się ją z bakłażanem. Moja wersja jest z cukinią i również jest bardzo smaczna.

      Polecam!

       

      Składniki:

      0,5 kg mielonej wołowiny

      1 kg pomidorów

      1,5 kg cukinii

      1 duża cebula

      2 ząbki czosnku

      2 łyżki mąki pszennej

      2 łyżki masła

      1 szklanka mleka

      30 dag sera żółtego o łagodnym smaku (u mnie gouda)

      bazylia

      oregano

      1 łyżeczka cynamonu

      sól

      pieprz

      oliwa z oliwek

       

      Sposób przygotowania:

      Cukinię obrać (jeśli macie młodą cukinię, to nie trzeba jej obierać) i pokroić na 1 cm plastry. Smażyć na oliwie z oliwek z obydwu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Odstawić.

      Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Zeszklić na oliwie, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę podsmażać. Dodać wołowinę i dusić do momentu aż przestanie być surowa. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dodać do mięsa. Dusić przez około pół godziny pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Kiedy pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje, doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano, bazylią i cynamonem.

      Przygotować sos beszamelowy:

      Masło roztopić, dodać mąkę i chwilę podgrzewać, cały czas mieszając, nie dopuszczając do zrumienienia. Dodać mleko, cały czas podgrzewać i mieszać rózgą do czasu aż sos zgęstnieje. Gotowy doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

      W dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę cukinii, sos mięsno-pomidorowy, ser. Następnie ponownie, cukinia, mięso i ser. Wierzch wykończyć warstwą cukinii, polać sosem beszamelowym i posypać resztą sera.

      Zapiekać przez ok. 40 minut, w temperaturze 180ºC.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Musaka po polsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      środa, 01 sierpnia 2012 07:55

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa