Kulinaria Ewy

Muffinki

  • czwartek, 17 stycznia 2013
    • Babeczki z kremem czekoladowym

       

      Babeczki powstały na bazie przepisu na ciasto red velvet. Udekorowałam je kremem z mascarpone z dodatkiem ciemnej czekolady. Bardzo nam wszystkim smakowały, a właściwie smakują, bo z przepisu powstało ich aż 25 i jeszcze kilka sztuk uchowało się w lodówce :). 

      Spróbujcie koniecznie!

       

      Składniki:

      2 1/2 szklanki mąki pszennej

      1 1/4 szklanki cukru

      3 łyżki kakao

      1 łyżeczka soli

      2 duże jajka

      1 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

      1 szklanka maślanki lub kefiru

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      1 łyżka octu

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      Krem:

      250 g sera mascarpone

      500 ml śmietanki kremówki

      3-4 łyżki cukru pudru

      100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości

       

      Sposób przygotowania:

      Składniki ciasta powinny mieć temp. pokojową.

      W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać widelcem jaka, kefir, ekstrakt, ocet i olej. Składniki mokre wlać do suchych, szybko wymieszać widelcem na jednorodną masę. Ciasto wylać do 25 foremek na babeczki, wypełniając je do połowy wysokości. Piec przez ok. 30 cm w temp. 180ºC (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.

      Kremówkę zmiksować z cukrem pudrem, prawie na sztywno. Czekoladę roztopić i delikatnie przestudzić. Zmiksować z mascarpone i połączyć z ubitą kremówką, miksując na niskich obrotach, aby krem się nie zważył.

      Krem przełożyć do worka dekoratorskiego z końcówką w kształcie gwiazdki, wycisnąć spiralnie na babeczki.

      Smacznego!

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Babeczki z kremem czekoladowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 stycznia 2013 10:05
  • środa, 07 listopada 2012
  • poniedziałek, 02 lipca 2012
    • Muffiny czereśnowe z popękaną bezą

       

      Miękkie, aromatyczne, wilgotne od owoców muffiny, przykryte chrupiącą i słodką czapeczką z bezy. Właściwie to był to muffinkowy eksperyment, ale wyszedł udany, więc polecam i Wam :).

       

      Składniki:

      2 szklanki mąki pszennej

      3/4 szklanki jasno-brązowego cukru

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      2 jaja

      1/2 szklanki kwaśnej śmietany

      1/2 szklanki wody

      1/2 szklanki oleju

      2 łyżki wiśniówki

      300 g wydrylowanych czereśni lub wiśni

      Na bezę:

      1 duże białko

      60 g cukru kryształu

       

      Sposób przygotowania:

      Beza: białko ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier. Ubijać aż masa będzie bardzo sztywna i lśniąca, a cukier się rozpuści. Odstawić na czas przygotowania muffinek.

      Suche składniki wymieszać w misce. W drugiej połączyć składniki mokre. Mokre wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać wiśnie i wmieszać je ostrożnie do masy.

      Ciasto nakładać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości dołków. Na każdą muffinkę nałożyć dodatkowo dużą łyżeczkę ubitego białka.

      Piec przez 20-25 minut w temp. 200ºC.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny czereśnowe z popękaną bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 lipca 2012 08:51
  • piątek, 25 maja 2012
  • wtorek, 21 lutego 2012
    • Razowe muffiny z jabłkami

       

      Wspaniałe śniadaniowe muffiny, które równie dobrze sprawdzą się jako deser. Dzięki użyciu mąki razowej są zdecydowanie zdrowsze od tradycyjnych muffinek, a duży dodatek jabłek sprawia, że długo zachowują świeżość.

      Bardzo polecam!

      przepis własny.

       

      Składniki (na ok. 16 sztuk):

      1/2 szklanki cukru brązowego (jasnego)

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub orkiszowej pełnoziarnistej)

      2 duże jajka

      1 szklanka mleka

      2 łyżki melasy z trzciny cukrowej

      1/3 szklanki oleju

      2 duże jabłka

      2 łyżeczki cynamonu

       

      Sposób przygotowania:

      Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na niewielkie kawałki, posypać cynamonem. Cukier, proszek i mąkę wymieszać w dużej misce. W drugiej misce wymieszać mleko, olej, melasę i jajka. Składniki mokre wlać do suchych, dodać jabłka i szybko wymieszać tylko do połączenia składników. Nie mieszać zbyt długo, bo babeczki będą zbite i gumowate. Masę przełożyć do foremek na muffinki, piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20-25 minut, do delikatnego zezłocenia przy brzegach.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Razowe muffiny z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 lutego 2012 07:25
  • czwartek, 02 lutego 2012
    • Muffiny krówkowe z migdałami

      Słodkie, karmelowe muffinki z dodatkiem migdałów. Idealne na deser lub na słodkie śniadanie. Tylko ostrzegam, znikają w ekspresowym tempie.

      Polecam!

      Przepis własny.

       

      Składniki:

      2 szklanki mąki pszennej

      1/2 szklanki cukru

      2 łyżki melasy z trzciny cukrowej

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 szklanka jogurtu naturalnego

      1/2 szklanki oleju lub 100 g roztopionego i ostudzonego masła

      2 jajka

      200 g masy krówkowej

      50 g posiekanych migdałów

       

      Sposób przygotowania:

      Cukier dokładnie połączyć z melasą za pomocą widelca, dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Składniki mokre wymieszać w drugiej misce, wlać do suchych i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Do foremki na muffiny nakładać łyżkę ciasta, łyżkę masy krówkowej i ponownie łyżkę ciasta. Babeczki piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

      Ostudzone babeczki posmarować z wierzchu masą krówkową i posypać siekanymi migdałami.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny krówkowe z migdałami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 lutego 2012 08:53
  • wtorek, 15 listopada 2011
    • Muffiny piernikowe

       

      Pyszne, mięciutkie, korzenne mufinki. Smakują niczym najlepszy piernik, a ich przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 10 minut. Z niezawodnego przepisu Nigelli Lawson.

      Bardzo polecam!

       

      Składniki:

      250g mąki pszennej

      50g jasnobrązowego cukru

      50g cukru dark muscovado

      1,5 łyżeczki mielonego imbiru

      1 łyżeczka cynamonu

      0,25 łyżeczki mielonych goździków

      0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      4 łyżki melassy z trzciny cukrowej

      6 łyżek oleju

      6 łyżek golden syrup

      0,25 łyżeczki octu balsamicznego

      150 ml mleka

      1 jajko

       

      Sposób przygotowania:

      Mąkę, cukry, przyprawy, proszek i sodę wymieszać w dużej misce. W drugiej misce wymieszać pozostałe składniki. Składniki mokre wlać do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników. Mogą zostać grudki (zbyt długie mieszanie spowoduje, że muffiny będą zbite, twarde i mało apetyczne). Przełożyć do formy na muffinki wyłożonej pailotkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15-20min.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny piernikowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 listopada 2011 15:09
  • wtorek, 08 listopada 2011
    • Muffiny mocno czekoladowe

       

      Muffiny dla czekoladoholików. Bardzo intensywne i pachnące. Absolutna rozkosz dla wielbicieli czekolady. Najlepsze z filiżanką aromatycznej kawy lub kubkiem mleka.

      Polecam!

       

      Składniki:

      2 szklanki mąki

      1/2 szklanki brązowego cukru

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      3 czubate łyżki ciemnego kakao

      150 g gorzkiej czekolady posiekanej na niewielkie kawałki

      szczypta mielonego kardamonu

      100 g masła roztopionego i ostudzonego

      1 szklanka mleka

      2 jajka

       

      Sposób przygotowania:

      Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kardamon, kakao i czekoladę wymieszać. W osobnej misce wymieszać masło z mlekiem i jajkami. Wlać do suchych składników i wymieszać tylko do połączenia składników. Gotową masę nałożyć do foremek na muffinki wyłożonej papilotkami i piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 20-25 min. Po ostudzeniu można polać roztopioną czekoladą. Ja tego nie zrobiłam, bo potrzebowałam babeczek, które nie rozwalą mi się w torebce, w drodze do pracy.

      Polecam!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny mocno czekoladowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 listopada 2011 10:28
  • piątek, 04 listopada 2011
    • Muffiny z oliwkami i serem feta

       

      Tym razem muffinowy eksperyment. Jeszcze nigdy nie robiłam wytrawnych muffinek i byłam ciekawa jak smakują. Wyszły dość specyficzne, takie niby bułeczki. Mi smakowały, mężowi nie bardzo, a dzieci nawet na nie nie chciały patrzeć, ale one nie jedzą oliwek ;).

       

      Składniki:

      2 szklanki mąki pszennej

      1 łyżeczka soli

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      0,5 szklanki oliwy z oliwek

      1 szklanka mleka

      2 jajka

      garść oliwek

      150 g sera feta

       

      Sposób przygotowania:

      W jednej misce wymieszać suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia), w drugiej składniki mokre (oliwę, jajka, mleko). Składniki mokre wlać do suchych, dodać oliwki oraz pokruszony lub pokrojony w kostkę ser feta. Wymieszać tylko do połączenia składników.

      Nałożyć do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. Piec w temp. 200ºC przez 20-25 min. do zezłocenia.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      piątek, 04 listopada 2011 19:07
  • poniedziałek, 31 października 2011

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa