Kulinaria Ewy

Bułki

  • niedziela, 10 lutego 2013
    • Bułki hamburgerowe

      Mięciutkie i pachnące bułki hamburgerowe. Są idealne do przygotowania domowych burgerów, ale świetnie sprawdzą się też jako podstawa kanapki. O niebo lepsze od bułek sprzedawanych w sklepach. Są proste do przygotowania, a ciasto wyjątkowo bezproblemowe w obróbce i mimo, że trzeba im poświęcić nieco czasu, to zapewniam, że warto. Odwdzięczą się Wam doskonałym smakiem!

      Polecam!

       

      Źródło.

       

      Składniki:

      3/4 szklanki ciepłej wody

      1/3 szklanki mleka w proszku

      2 łyżki roztopionego, ostudzonego masła

      1 1/2 łyżki cukru

      3/4 łyżeczki soli

      1 łyżeczka drożdży instant

      1 jajko

      2 1/2 szklanki mąki

      Glazura:

      1 żółtko

      1łyżka mleka

      sezam (u mnie siemię lniane)

       

      Sposób przygotowania:

      Wodę, mleko, cukier i masło wymieszać w dużej misce. Dodać drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać jako, sól i połowę mąki, zagnieść luźne ciasto. Stopniowo dosypywać resztę mąki, do czasu aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne i nie będzie się kleić do rąk (nie zawsze trzeba użyć całej mąki).
      Ciasto włożyć do miski, przykryć szczelnie folią i odstawić na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości.
      Po wyrośnięciu, ciasto podzielić na 6 równych części, uformować kulki i delikatnie spłaszczyć je dłonią. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

      Żółtko delikatnie ubić z mlekiem, posmarować wyrośnięte bułki, posypać sezamem.

      Piec w temp. 180ºC przez ok. 12-15 minut, do zezłocenia (w moim starym, gazowym piekarniku piekły się 22 minuty). Studzić na kratce.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki hamburgerowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 lutego 2013 10:20
  • środa, 17 października 2012
    • Puszyste bułeczki z cynamonem

      Jedne z najsmaczniejszych drożdżówek, jakie kiedykolwiek piekłam. Bardzo puszyste, maślane i pięknie pachnące cynamonem. Bardzo proste do wykonania. Jeśli macie problemy z przygotowaniem ciasta drożdżowego, to na pewno Wam się uda! Przepis znalazłam tutaj i odrobinę uprościłam.

      Polecam!

       

      Składniki:

      4 szklanki mąki

      1 szklanka mleka

      2 jajka

      6 łyżek cukru

      100 g masła roztopionego i ostudzonego

      4 dag świeżych drożdży lub 2 dag suszonych

      szczypta soli

      Nadzienie:

      1/4 kostki masła roztopionego

      1/2 szklanki cukru

      4 łyżeczki cynamonu

      jajko do posmarowania

       

      Sposób przygotowania:

      Wszystkie składniki ciasta wymieszać łyżką, a następnie dobrze wyrobić mikserem z hakami. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Składniki nadzienia wymieszać. Ciasto rozwałkować na cienki, prostokątny placek, posmarować masą cynamonową, zwinąć jak roladę. Kroić na niewielkie plasterki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach (inaczej się posklejają, tak jak moje). Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem.

      Piec w temp. 180ºC przez ok. 15 minut, do zezłocenia.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Puszyste bułeczki z cynamonem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      środa, 17 października 2012 08:14
  • czwartek, 31 maja 2012
    • Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

       

      Pachnące, mięciutkie i aromatyczne drożdżówki z truskawkami i słodką kruszonką. Bardzo proste do zrobienia, choć ciasto lepiej wyrobić mikserem z hakami niż ręcznie. Nie będzie was kusiło, żeby dosypywać mąki ;).

       

      Przepis pochodzi z bloga Doroty.

       

      Składniki:

      2 i 1/4 szklanki mąki

      3 czubate łyżki cukru

      1 jajko

      1 żółtko

      60 g stopionego masła

      3/4 szklanki letniego mleka

      7 g drożdży instant lub 12 g świeżych

      1/4 łyżeczki soli

      ok. 400 g truskawek

      Kruszonka:

      1/2 szklanki mąki pszennej

      5 łyżek cukru

      60 g roztopionego masła

       

      Sposób przygotowania:

      Składniki kruszonki wymieszać, odstawić.

      Mokre składniki wymieszać i wlać do mąki z drożdżami (przy świeżych należy je najpierw rozpuścić w mleku). Wyrobić miękkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

      Podzielić na 9 części, uformować okrągłe bułeczki i odstawić pod przykryciem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, do podwojenia objętości. Kiedy urosną, dnem szklanki zrobić w każdej bułeczce wgłębienie, mocno dociskając. Ułożyć truskawki, posmarować boki roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką.

      Piec przez ok. 22 minuty w piekarniku nagrzanym do 190ºC.

      Smacznego!

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z truskawkami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      czwartek, 31 maja 2012 09:30
  • czwartek, 07 lipca 2011
    • Hoagie Rolls - pyszne bułeczki pszenne

      Hoagie rolls

       

      Chrupiące bułeczki o miękkim wnętrzu, bardzo przyjemne do formowania i proste w wyrabianiu. Przepis znalazłam 2 lata temu u Arabeski i od tego czasu piekę je kilka razy w miesiącu. Nie wymagają wielkiego nakładu pracy, a smakują wybornie. Za każdym razem znikają w ekspresowym tempie.

      Bardzo polecam!

       

      Składniki:

      1 szklanka + 2 łyżki ciepłej wody

      1 i 2/3 łyżewczki soli

      1 łyżka cukru

      1 i 2/3 łyżki oliwy z oliwek

      45 dag mąki pszennej chlebowej

      2 i 1/2 łyżeczki drożdży instant

       

      Sposób przygotowania:

      Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody, połączyć z resztą składników i wyrabiać przez ok. 5 minut, aż ciasto zrobi się miękkie i elastyczne. Podzielić na 6 kulek, przykryć lekko naoliwioną folią i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Następnie każdą kulkę rozpłaszczyć na dość cienki placek i zwinąć jak roladę.

      Ułożyć na lekko natłuszczonej blasze (lub blasze z papierem do pieczenia) łączeniem do dołu, zachowując dość duże odstępy. Przykryć folią i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 60-90 minut. Bułki naciąć i wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika. Lekko spryskać wodą i piec ok. 20 minut.

      Studzić na kratce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Hoagie Rolls - pyszne bułeczki pszenne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 lipca 2011 00:02

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa