Kulinaria Ewy

Desery

  • poniedziałek, 09 lipca 2012
    • Lody waniliowe

       

      Mamooooo, kup nam lody! Słyszę codziennie od kilkunastu dni. Zazwyczaj ulegam moim małym "szkodnikom" i idziemy razem do sklepu. Tym razem jednak postanowiłam zrobić lody sama, mimo, że nie posiadam specjalnej maszynki.

      Wyszły pyszne i na pewno będę je robić częściej. Nie ma w ogóle porównania z lodami, jakie można dostać w sklepach. To były zdecydowanie najlepsze lody waniliowe w moim życiu!

      Bardzo mocno polecam!

      Przepis znaleziony na kotlet.tv.

       

      Składniki:

      250 ml mleka

      3 żółtka

      70 g cukru

      laska wanilii

      100 ml śmietany kremówki

       

      Sposób przygotowania:

      Mleko wlać do garnka, wsypać połowę cukru. Wanilię przekroić wzdłuż, czubkiem noża wyjąć ziarenka i dodać do mleka. Pustą laskę wanilii również można umieścić w garnku (należy tylko pamiętać aby po zagotowaniu ją wyjąć). Zagotować.

      W misce ubić żółtka z pozostałym cukrem. Zalać gorącym mlekiem, cały czas miksując aby żółtka się nie ścięły. Mieszaninę przelać z powrotem do garnka i podgrzewać do momentu, aż zgęstnieje. Masy nie można zagotować! Ostudzić. Do zimnego kremu dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Co godzinę wyjąć i zmiksować, aby rozbić tworzące się kryształki lodu. Jeśli macie maszynkę do lodów, schłodzoną masę wystarczy przelać do działającego urządzenia i postępować według jego instrukcji.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Lody waniliowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 lipca 2012 00:01
  • czwartek, 03 maja 2012
    • Oszukany sernik na zimno

       

      Szybki "oszukany" sernik na zimno, a właściwie torcik jogurtowy z galaretką idealny na upały. Najprostszy z możliwych. Wystarczy tylko wymieszać składniki i wylać do tortownicy. Na dodatek, jeśli użyjecie gotowych biszkoptów, nie będziecie musieli nawet piec.

      Polecam!

       

      Składniki (na tortownicę o średnicy 20 cm):

      2 galaretki o dowolnym smaku

      400 ml jogurtu naturalnego

      1 paczka okrągłych biszkoptów

      lub biszkopt pieczony:

      2 jajka

      3 łyżki cukru

      3 łyżki mąki pszennej

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

       

      Sposób przygotowania:

      Każdą z galaretek rozpuścić w szklance wody. Ostudzić do temperatury pokojowej.

      Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Na końcu dodać wymieszane i przesiane, oba rodzaje mąki, delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy o średnicy 20 cm i piec przez ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowy biszkopt ostudzić.

      W wersji leniwej: wyjąć biszkopty z paczki i wyłożyć nimi dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.

      Jedną z galaretek wymieszać z jogurtem, wstawić do lodówki i kiedy zacznie tężeć, wylać na biszkoptowy spód. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Na schłodzony deser wylać drugą, tężejącą galaretkę. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia.

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Oszukany sernik na zimno”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 maja 2012 00:18
  • wtorek, 01 maja 2012
    • Odchudzona panna cotta z sosem malinowym

       

      O deserze panna cotta już kiedyś pisałam, więc nie będę się powtarzać. Tą wersję nieco odchudziłam, bo część śmietanki zastąpiłam mlekiem i zmniejszyłam ilość cukru. Smak pozostał prawie ten sam, ale kalorii jakby nieco mniej ;). Nie zmienia to faktu, że deser do dietetycznych nie należy, ale jest tak pyszny, że raz na jakiś czas można sobie na niego pozwolić.

      Polecam!

       

      Składniki:

      500 ml śmietany kremówki

      250 ml mleka

      3 łyżki cukru

      1 łyżka żelatyny

      1 laska wanilii

      300 g malin (mogą być mrożone) + cukier do smaku

       

      Sposób przygotowania:

      Mleko i śmietankę wlać do garnka, wsypać cukier. Wanilię przeciąć wzdłuż, wyskrobać nasionka i razem z pustą laską dodać do mleka. Całość mocno podgrzać, aż do rozpuszczenia cukru, ale nie dopuścić do zagotowania. Wyjąć laskę wanilii, wsypać żelatynę i mieszać aż do jej dokładnego rozpuszczenia. Schłodzić do temperatury pokojowej, przelać do kokilek lub foremek, wstawić do lodówki na min. 4 godziny.

      Przygotować sos. Maliny włożyć do garnka o grubym dnie i gotować przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Przetrzeć przez sito, tak aby pozbyć się wszystkich pestek, ewentualnie dosłodzić do smaku. Schłodzić.

      Zastygnięty deser wyjąć z foremek (można ułatwić sobie zadanie wstawiając go w foremce na klika sekund do gorącej wody) i udekorować sosem.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Odchudzona panna cotta z sosem malinowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 maja 2012 09:25
  • piątek, 13 kwietnia 2012
    • Biała pavlova z truskawkami

       

      Trio idealne. Wspaniała słodka beza, krucha z zewnątrz i piankowa w środku pokryta warstwą bitej śmietany i przyozdobiona truskawkami. Szybko się ją przygotowuje, ale równie szybko znika w niewyjaśnionych okolicznościach ;).

      Bardzo polecam!

       

      Składniki:

      7 białek

      300 g cukru kryształu (absolutnie nie używajcie cukru pudru!)

      1 łyżeczka octu z białego wina lub soku z cytryny

      400 g śmietany kremówki

      250 g truskawek (albo więcej jeśli macie ochotę)

      odrobina płatków migdałowych do dekoracji

       

      Sposób przygotowania:

      Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, aż całość będzie bardzo sztywna i lśniąca, dodać ocet, zmiksować. Masę białkową wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, uformować koło o średnicy ok. 26-28 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C i piec przez 60-80 minut, aż wierzch bezy będzie sztywny. Zdjąć ostrożnie z papieru do pieczenia ostudzić.
      Kremówkę ubić na sztywno, wyłożyć na wystudzoną bezę, udekorować truskawkami i płatkami migdałowymi.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Biała pavlova z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      piątek, 13 kwietnia 2012 08:19
  • wtorek, 11 października 2011
    • Waniliowa panna cotta

       

      Panna cotta czyli gotowana śmietanka, to tradycyjny włoski deser przygotowywany ze śmietanki kremówki, wanilii i żelatyny, a następnie mocno schłodzony. Można podawać go z sosami owocowymi, czekoladą, ale według mnie równie dobrze smakuje bez dodatków. Ważne jest tylko aby używać składników najwyższej jakości i prawdziwej wanilii. Tutaj nie sprawdzi się cukier waniliowy! A jeśli przerażają was ceny wanilii w sklepach, to polecam sklepy internetowe lub allegro. Wanilię w laskach kupuję tylko tam i jeszcze za żadną z nich nie zapłaciłam więcej niż 2zł :).

      Bardzo polecam!

       

      Przepis pochodzi z książeczki "Desery - Nowa Kuchnia Włoska" wyd. Gazety Wyborczej.

       

      Składniki na 6 porcji:

      750 ml śmietany kremówki

      1 laska wanilii

      50 g cukru

      1 łyżka żelatyny

       

      Sposób przygotowania:

      Śmietankę i cukier wrzucić do garnka z grubym dnem. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydrążyć nasionka, całość dodać do śmietanki i podgrzewać do momentu zagotowania. Zdjąć z ognia, wyjąć pustą laskę wanilii, dodać żelatynę (można ją wcześniej namoczyć w odrobinie gorącej wody) i mieszać do momentu aż się rozpuści.

      Masę przelać do 6 foremek (lub kieliszków, jak u mnie). Schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Jeśli przygotowywaliście deser w foremkach, wstawić je na moment do gorącej wody i szybko wyjąć na talerzyk. Jeśli deser jest w kieliszku, jest gotowy do podania.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Waniliowa panna cotta”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 października 2011 13:27
  • piątek, 08 lipca 2011

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa