Kulinaria Ewy

Tarty

  • wtorek, 27 maja 2014
    • Tarteletki potrójnie truskawkowe.

      Wspaniałe, kruche i rozpływające się w ustach tarteletki potrójnie truskawkowe.

      Na dole kruche ciasto, w środku warstwa ekstremalnie truskawkowej galaretki, puszysty truskawkowy krem na bazie serka mascarpone, a na wierzchu świeże i aromatyczne truskawki. Spróbujcie koniecznie, na pewno będą Wam smakować!

       

      Składniki:

      Ciasto:

      100 g masła

      50 g cukru

      200 g mąki pszennej

      1 żóltko

      Galaretka ekstremalnie truskawkowa:

      1 opakowanie galaretki truskawkowej Winiary

      250 g truskawek

      250 ml wrzącej wody

      Krem:

      250 g serka mascarpone

      200 ml śmietany kremówki

      3 łyżki cukru pudru

      100 g truskawek

      Do dekoracji:

      świeże truskawki, pokrojone na połówki

       

      Sposób przygotowania:

      Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schować do lodówki na co najmniej godzinę.
      Schłodzone ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować i wyłożyć nim 4 foremki do tarteletek o średnicy 12 cm (najlepsze są takie z ruchomym dnem). Ciasto w foremkach przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Piec w temp. 180oC przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i dopiekać jeszcze przez ok. 10 minut, do zezłocenia. Upieczone spody ostudzić.

      Galaretkę truskawkową Winiary rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Truskawki zblendować na płynną masę, dodać do rozpuszczonej galaretki i dokładnie wymieszać.  Odstawić do wystygnięcia.

      Mascarpone, cukier i kremówkę zmiksować razem na gęsty krem, dodać 100 g zblendowanych na płyn truskawek, dokładnie wymieszać. Jeśli mamy kwaśne truskawki można dodać odrobinę więcej cukru.

      Na upieczone kruche spody wylewamy lekko tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
      Na schłodzone tarteletki wykładamy krem truskawkowy i dekorujemy świeżymi truskawkami.

      Podajemy mocno schłodzone.

      Smacznego!

       

       

      Wpis bierze udział w konkursie Winiary:

      Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Tarteletki potrójnie truskawkowe.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 maja 2014 12:21
  • piątek, 08 marca 2013
    • Tarteletki z kremem czekoladowym

      Pyszne, nieco wytrawne tarteletki z kremem czekoladowym na bazie serka mascarpone. Tarty są proste do przygotowania, a jeśli macie w lodówce wcześniej zrobione kruche ciasto, to będą również ekspresowe.

      Do masy czekoladowej dodałam nieco cynamonu, a całość udekorowałam skórką startą z cytryny. Takie połączenie smaków bardzo mi odpowiada i na pewno powtórzę przepis jeszcze nie raz.

      Polecam!

       

      Składniki:

      100 g masła

      200 g mąki pszennej

      50 g drobnego cukru (lub cukru pudru)

      2-3 łyżki zimnej wody

      Krem:

      250 g sera mascarpone

      100 g czekolady gorzkiej

      1/2 łyżeczki cynamonu

      Do dekoracji:

      skórka starta z cytryny (ekologicznej)

       

      Sposób przygotowania:

      Mąkę posiekać z masłem i cukrem, dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez min. 30 minut w lodówce.

      Ciasto podzielić na 4 równe części, rozwałkować na okrągłe placki i wyłożyć formy do tarteletek o średnicy 12 cm. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kaszą/ryżem/kulkami ceramicznymi i piec w temp. 200ºC przez 15 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniem i dopiec spody przez ok. 10 minut, do zezłocenia. Ostudzić.

      Ser ogrzać do temperatury pokojowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, delikatnie przestudzić. Powoli, po łyżce dodawać ser, energicznie mieszając (łyżką), aż krem stanie się gładki. Dodać cynamon, wymieszać. Spody do tart wypełnić kremem, udekorować skórką cytrynową.

      Przed podaniem schłodzić, aby krem nieco stężał.

      Smacznego!

      P.S. Jeśli krem wydaje się Wam mało słodki, można dodać do niego nieco cukru pudru.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Tarteletki z kremem czekoladowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      piątek, 08 marca 2013 08:20
  • wtorek, 21 sierpnia 2012
  • poniedziałek, 20 sierpnia 2012
    • Tarta z malinami i białą czekoladą

      Jeśli kochacie maliny i białą czekoladę, ta tarta na pewno będzie Wam smakować. Jest pyszna! Wilgotna i nieco kwaskowata od malin, karmelowa i chrupiąca dzięki kruszonce, a miejscami piekielnie słodka od białej czekolady. Przepis znalazłam kilka lat temu na forum gazety i od tej pory co roku, w sezonie malinowym, gości na moim stole.

      Bardzo mocno polecam!

       

      Składniki:

      Ciasto:

      150 g masła

      250 g mąki pszennej

      2 łyżki ciemnego, brązowego cukru (dark muscovado)

      2-3 łyżki lodowatej wody

      Wypełnienie:

      koszyczek malin

      2 tabliczki białej czekolady

      Kruszonka:

      100 g mąki pszennej wymieszanej z płatkami owsianymi

      100 g cukru dark muscovado

      100 g masła

       

      Sposób przygotowania:

      Składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez min. 30 minut. Rozwałkować na grubość 3-4 mm, włożyć do formy na tartę o średnicy ok. 30 cm, obciążyć fasolą, grochem lub kulkami do pieczenia. Piec przez 15 minut w temp. 180ºC pod obciążeniem, następnie zdjąć obciążenie i dopiec przez ok. 10 minut.

      Na podpieczony spód wysypać posiekaną białą czekoladę, a następnie maliny. Składniki kruszonki wymieszać i posypać tartę.

      Gotowe ciasto wstawić ponownie do pieca o temp. 180ºC na ok. 30 minut.

      Smacznego!

      W malinowym raju

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z malinami i białą czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 sierpnia 2012 08:19
  • sobota, 30 czerwca 2012
    • Tarta z grillowanym bakłażanem

       

      Przepyszne połączenie grillowanego bakłażana, pomidorów, czerwonej cebuli i sera pleśniowego. Na chrupiącym spodzie z ciasta francuskiego, skropione aromatyczną oliwą z oliwek i udekorowane świeżą bazylią.

      Z lampką białego wina tarta świetnie sprawdzi się jako danie na romantyczną kolację we dwoje.

      Polecam!

       

      Składniki:

      1 gotowy płat ciasta francuskiego

      1 duży bakłażan

      1 czerwona cebula

      1,5 pomidora malinowego

      100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie Lazur)

      50 g parmezanu

      4 łyżki oliwy z oliwek Monini Extra Vergine Classico

      garść listków bazylii

       

      Sposób przygotowania:

      Bakłażana pokroić na plastry o grubości 1 cm. Smażyć na suchej patelni grillowej przez 2-3 minuty z każdej strony (jeśli wasza patelnia nie posiada powłoki nieprzywieralnej, możecie przed smażeniem posmarować każdy plaster odrobiną oliwy). Ostudzić.

      Pomidory, cebulę i ser pleśniowy pokroić na plastry.

      Piekarnik nagrzać do 200ºC. Formę do tarty o średnicy 24 cm wyłożyć ciastem francuskim wraz z papierem do pieczenia, na którym się znajduje. Posmarować ciasto 1 łyżką oliwy z oliwek Monini Extra Vergine Classico (zapobiegnie to rozmoczeniu ciasta podczas pieczenia). Na tarcie układać naprzemiennie plaster bakłażana, cebulę, pomidor i ser. Na wierzch zetrzeć odrobinę parmezanu i skropić całość 3 łyżkami oliwy z oliwek Monini Extra Vergine Classico, oprószyć solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec przez ok 25-35 minut, aż do lekkiego zezłocenia brzegów. Gotową tartę podzielić na porcje, posypać listkami bazylii i natychmiast podawać.

      Smacznego!

       

      A tu tarta jeszcze przed pieczeniem:

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z grillowanym bakłażanem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      sobota, 30 czerwca 2012 00:14
  • poniedziałek, 18 czerwca 2012
    • Tarta z kremem i borówkami

       

      Letnia, aromatyczna, pachnąca owocami tarta. Tak pyszna, że trudno powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnego kawałka. Łatwa do zrobienia, więc nie powinna nikomu nastręczyć trudności. Jeśli lubicie borówki, koniecznie musicie ją przygotować!

      Polecam!

       

      Składniki na ciasto:

      175 g miękkiego masła

      1/3 szklanki cukru

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      1 jajko

      350 g mąki pszennej

       

      Składniki na krem:

      200 ml śmietanki kremówki

      250 g sera mascarpone

      2 łyżki cukru pudru

      1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

       

      Dodatkowo:

      70 g czekolady gorzkiej (min. 60% kakao)

      1/2 litra borówek leśnych (w ostateczności mogą być też amerykańskie, ale to już nie będzie to samo)

       

      Sposób przygotowania:

      Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy i jajko, nadal ucierać. Na końcu wsypać mąkę i szybko zagnieść miękkie ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na min. godzinę.

      Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 32 cm i ponakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia, obciążyć fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok. 15 minut. Następnie zdjąć papier wraz z obciążeniem i dopiekać ciasto jeszcze przez ok. 10 minut, do zezłocenia. Wyjąć z piekarnika. Na gorące ciasto położyć posiekaną na drobne kawałki czekoladę i kiedy się rozpuści dokładnie rozsmarować. Ciasto ostudzić.

      Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać ser mascapone, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać. Krem nałożyć na wystudzony spód pokryty czekoladą, posypać borówkami.

       

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z kremem i borówkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 czerwca 2012 00:04
  • poniedziałek, 30 kwietnia 2012
    • Tarta z warzywami

       

      Nie miałam pomysłu na obiad. Przeszukałam lodówkę i znalazłam paczkę mrożonych warzyw na patelnię. Porcja była za mała na czteroosobową rodzinę, ale potrzeba jest matką wynalazków, wymyśliłam więc, że zrobię tartę. Wyszła pyszna. Krucha, sycąca i kolorowa.

      Polecam!

       

      Składniki na ciasto:

      150 g zimnego masła

      300 g mąki

      1 łyżeczka soli

      1 jajko

      2 łyżki zimnej wody

       

      Masło posiekać z pozostałymi składnikami, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.

       

      Składniki na nadzienie:

      450 g mieszanki "warzywa na patelnię" (lub świeże warzywa, np: papryka, brokuły, ziemniaki)

      2 jajka

      4 łyżki śmietany 18%

      0,5 szklanki mleka

      1 łyżka mąki pszennej

      50 g startego sera żółtego

      zioła prowansalskie

      sól

      pieprz

       

      Sposób przygotowania:

      Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm, wyłożyć formę do tarty o średnicy 30 cm. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Następnie zdjąć papier z fasolą i dopiekać spód jeszcze przez 5 minut.

      Warzywa podsmażyć na łyżce oliwy, przez kilka minut, na półtwardo. Składniki nadzienia dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć warzywa, zalać nadzieniem. Wstawić do piekarnika i piec przez 30-40 minut, do lekkiego zezłocenia brzegów.

      Smacznego!

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 kwietnia 2012 08:25
  • poniedziałek, 29 sierpnia 2011
    • Tarta ze szpinakiem i serem feta

      Uwielbiam klasyczne połączenie szpinaku i sera feta. Bardzo lubię też wszelkiego rodzaju tarty, dlatego tarta ze szpinakiem jest jedną z moich ulubionych. Można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie sprawdza się jako przystawka na spotkaniach z przyjaciółmi, a także jako danie obiadowe dla mniejszej ilości osób.


      Polecam!

       

      Składniki:

      Ciasto:

      200 g mąki pszennej

      100 g masła

      1 łyżeczka soli

      Farsz:

      duży pęczek świeżego szpinaku

      1 ząbek czosnku

      100 g sera feta

      1 jajko

      150 ml śmietany kremówki

      20 g mąki

      pieprz i sól do smaku

       

      Sposób przygotowania:

      Masło posiekać z mąką i solą. Następnie szybko zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt suche można dodać 1 łyżkę zimnej wody), wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 25 cm, przykryć folią i wstawić do lodówki na min. 30 min.

      Szpinak dokładnie umyć, posiekać i podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę podsmażać.

      Jajko, śmietankę, mąkę i przyprawy wymieszać aby nie było grudek.

      Na schłodzonym cieście ułożyć szpinak i pokrojony ser feta, zalać masą śmietanowo-jajeczną. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez ok. 35 min., aż ciasto stanie się złociste. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu. 

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 sierpnia 2011 19:14
  • niedziela, 31 lipca 2011
    • Tarta śliwkowa z bezą

       

      Miałam dziś wielką ochotę na ciasto ze śliwkami. Zapomniałam tylko, że śliwki, które wczoraj kupiłam, przerobiłam wieczorem na dżem ;). Postanowiłam go wykorzystać i dzięki temu powstała ta właśnie tarta. Bardzo kruche, nie za słodkie ciasto, o delikatnie karmelowym posmaku, kwaśny dżem i słodka, krucho-piankowa beza tworzą wyjątkowo smaczne połączenie. Bardzo polecam!

       

      Składniki na ciasto:

      100g zimnego masła

      200g mąki

      2 żółtka

      szczypta soli

      3 łyżki jasnobrązowego cukru

      1 łyżka zimnej wody

       

      Składniki na dżem:

      1/2 kg śliwek (najlepiej kwaśnych)

      ok. 1/2 szkl. cukru

      1/2 łyżeczki cynamonu

       

      Składniki na bezę:

      2 białka

      150 g cukru

      

      Sposób przygotowania:

      Masło posiekać na drobne kawałki z mąką, cukrem i solą, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Rozpłaszczyć na dość cienki placek, zawinąć w folię i schłodzić przez 2 godziny w lodówce.

       

      Śliwki umyć, usunąć z nich pestki i pokroić na połówki. Wsypać do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem, dodać cynamon i gotować często mieszając aż do uzyskania dość gęstego dżemu (u mnie zajęło to ok. 1 godziny). Gotowy dżem ostudzić.

       

      Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec powoli dosypując cukier (po jednej łyżce). Piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca.

       

      Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim formę do tarty o śrenicy 25 cm. Podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Nałożyć dżem, a następnie ubitą pianę z białek. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180ºC i dopiekać tartę przez ok. 30 minut. Po upieczeniu ostudzić. 

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta śliwkowa z bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      niedziela, 31 lipca 2011 14:59
  • sobota, 09 lipca 2011
    • Tarta z borówkami amerykańskimi

      Tarta z borówkami

       

      Doskonała tarta z borówkami amerykańskimi z książki "Desery" Pierre Hermè. Wspaniale kruche, maślane, rozpływające się ustach ciasto połączone ze smakiem świeżych owoców. Dla mnie po prostu ideał! Córci też bardzo smakowało ;)

       

      Składniki:

      133 g masła

      35 ml zimnego mleka lub wody

      175 g mąki pszennej

      5 g soli (ja nie przepadam za połączeniem słonego ciasta i owoców, więc sól zredukowałam do szczypty i dodałam łyżkę cukru pudru)

      400 g borówek amerykańskich

      70 g cukru pudru

       

      Sposób przygotowania:

      Masło pokroić na małe kawałki, włożyć do miski i delikatnie utrzeć. Mleko lub wodę połączyć z solą (lub jak u mnie z cukrem i solą) i wymieszać aż do rozpuszczenia soli. Mieszaninę wlać do masła i ponownie utrzeć. Mąkę przesiać i stopniowo dodawać do masy. Wymieszać do połączenia składników. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrobić do gładkości. Następnie zawinąć je w folię i schować na 2 godziny do lodówki (koniecznie!).

      Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę (można ją wcześniej posmarować masłem i wysypać mąką, ja mam szklaną formę i niczym jej nie smarowałam), nakłuć widelcem. Oczyszczone borówki wymieszać z 60 g cukru pudru i równomiernie ułożyć na cieście. Piec w temp. 200°C przez ok. 30 minut. Wystudzoną tartę posypać cukrem pudrem.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z borówkami amerykańskimi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      sobota, 09 lipca 2011 14:22

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa