Kulinaria Ewy

Ciasta

  • czwartek, 04 kwietnia 2013
    • Babka z bakaliami

      Dopadła mnie niemoc twórcza. Prawie nic ostatnio nie gotuje, ani nie piekę. Dojadam resztki po świętach i czekam z utęsknieniem na wiosnę, której na razie nie widać z pod śniegowych zasp :(.

      Babka, którą Wam dzisiaj przedstawiam, powstała na święta. Jest wilgotna wewnątrz, z chrupiącymi brzegami, a środek aż ugina się od bakalii.

      Polecam na późno-zimową chandrę ;).

       

       

      Składniki:

      4 jajka

      1 szklanka cukru

      1 szklanka mąki pszennej

      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

      200 g masła

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      3 łyżeczki cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu

      garść bakalii (u mnie skórka pomarańczowa, rodzynki, posiekane daktyle)

       

       

      Sposób przygotowania:

      Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki, zmiksować. Masło roztopić, lekko przestudzić i powoli łączyć z masą. Na końcu dodać proszek do pieczenia i bakalie, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do formy na babkę, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 50-60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

      Przestudzoną babkę udekorować lukrem przygotowanym z kilku łyżek cukru pudru wymieszanego z sokiem pomarańczowym, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

      Smacznego!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Babka z bakaliami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 kwietnia 2013 09:54
  • niedziela, 17 marca 2013
    • Biszkopt z jabłkami

      Pyszny i szybki do przygotowania biszkopt z jabłkami. Idealny do popołudniowej kawy. Wilgotny dzięki dodatkowi jabłek. Najlepiej przygotować go z kwaśnych i twardych odmian, aby nie rozmiękły za bardzo w czasie pieczenia.

      Spróbujcie koniecznie jak dobre ciasto można zrobić z zaledwie 4 składników!

      Polecam!

       

      Składniki:

      5 jajek

      1 szklanka mąki pszennej

      3/4 szklanki cukru

      3 kwaskowate jabłka

       

      Sposób przygotowania:

      Jabłka umyć, obrać, pokroić na cienkie plasterki.

      Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier i nadal ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Dodać żółtka, ponownie ubić. Mąkę przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Gotową masę przelać do tortownicy (spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia), na wierzchu delikatnie ułożyć plasterki jabłek. Piec przez 35-45 minut w temp. 180ºC. 
      Ciasto rewelacyjnie smakuje jeszcze lekko ciepłe.

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Biszkopt z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 marca 2013 00:01
  • poniedziałek, 25 lutego 2013
    • Tort migdałowy z jagodami

       

      Tak jak obiecałam wczoraj, wrzucam przepis na mój urodzinowy tort migdałowy z borówkami leśnymi. Połączenie nieco cierpkich jagód, kremowej śmietanki i słodkich migdałów okazało się doskonałe! 

      Tort nieco się rozciapał przy krojeniu, więc jeśli będziecie chcieli go robić, radzę usztywnić kremówkę żelatyną lub fixem.

      Niestety do zdjęć uchował się zaledwie jeden mizerny kawałek, ale możecie mi wierzyć na słowo, że w całości prezentował się okazale i wywołał efekt "wow" u gości ;).

      Bardzo mocno polecam!

      przepis własny

       

      Składniki:

      5 jajek

      150 g migdałów (zmielonych na mąkę)

      6 łyżek mąki pszennej

      100 g cukru

      500 ml śmietany kremówki (+ ew. fix do śmietany lub 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody)

      60 g cukru pudru

      500 g jagód (borówek leśnych, mogą być mrożone)

      150 g płatków migdałowych do dekoracji

      kakao do oprószenia

      1/2 szklanki soku ananasowego do nasączenia biszkoptu

       

      Sposób przygotowania:

      Białka ubijać na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier, do czasu aż masa będzie bardzo sztywna i lśniąca. Pojedynczo dodawać żółtka, cały czas miksując. Migdały wymieszać z mąką i ostrożnie (łyżką) wmieszać do masy. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm (dno należy wyłożyć papierem do pieczenia) i piec przez ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Gotowy biszkopt ostudzić na kratce.

      Jagody wrzucić do garnka i gotować, często mieszając, do czasu aż się rozpadną i odparują, tworząc gęsty dżem. Ostudzić.

      Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno (ewentualnie dodać zagęstnik).

      Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni, ostudzić.

      Biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny ułożyć na paterze i nasączyć połową soku (jeśli tort mają jeść również dzieci) lub sokiem wymieszanym ze spirytusem/wódką/białym rumem (w wersji dla dorosłych). Nałożyć przygotowane wcześniej jagody oraz połowę ubitej śmietany. Przykryć drugim blatem, nasączyć i pokryć całość ciasta pozostałą kremówką. Boki i górny brzeg tortu udekorować płatkami migdałowymi, środek oprószyć kakao. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tort migdałowy z jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 lutego 2013 20:09
  • wtorek, 19 lutego 2013
    • Prosty tort z truskawkami

       

      Mam już dość tegorocznej zimy. Brakuje mi słońca, ptaków, kwiatów i przede wszystkim aromatycznych owoców i warzyw. Tęsknię za latem, jego smakami i kolorami. Dlatego postanowiłam przywołać lato do swojej kuchni. Prosty tort z truskawkami przypomina lato przynajmniej kolorami, bo niestety zimowe truskawki nie umywają się nawet do tych z sezonu. Ale to nic, z takim torcikiem mogę czekać do czerwca ;).

       

      Składniki na biszkopt:

      3 jajka

      9 łyżek mąki pszennej

      9 łyżek cukru

      Składniki na krem:

      500 ml śmietany kremówki

      2 łyżeczki żelatyny

      5 łyżek cukru pudru

      Dodatkowo:

      250 g truskawek

      1 galaretka truskawkowa

      sok lub alkohol do nasączenia biszkoptu

       

      Sposób przygotowania:

      Białka ubić na średnio sztywną pianę. Cały czas miksując powoli dodawać cukier aż masa stanie się sztywna i lśniąca. Pojedynczo dodawać żółtka. Na końcu do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę (łyżką). Biszkopt wylać do tortownicy o średnicy 22 cm (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w temp. 180ºC przez 20-30 min., do zrumienienia. Ostudzić. Ponownie włożyć do tortownicy.

      Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać ostudzoną żelatynę i szybko zmiksować aby nie zrobiły się grudki.

      Biszkopt hojnie nasączyć sokiem w wersji dla dzieci lub alkoholem (np. likierem pomarańczowym, nalewką truskawkową) w wersji dla dorosłych. Ułożyć pokrojone w plastry truskawki, przykryć kremem (1/4 odstawić do dekoracji). Odstawić do lodówki na ok. godzinę.
      Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody. Tężejącą zalać torcik. Odstawić do lodówki.

      Pozostałym kremem tort dowolnie udekorować.

      Podawać mocno schłodzony.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Prosty tort z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 lutego 2013 09:21
  • wtorek, 12 lutego 2013
    • Serniko - brownies o smaku kawowym

       

      Brownies pod każdym względem doskonałe! Niesamowicie kremowe, smakuje jak kawowa trufla. Dodatek serka nadaje ciastu delikatności i przełamuje intensywność kawowo - czekoladowej podstawy.

      Bardzo mocno polecam!

      Przepis pochodzi z książki "Home Bake" Eric'a Lanlrard

       

      Składniki:

      200 g gorzkiej czekolady

      150 g masła

      100 ml świeżo zaparzonego, mocnego espresso

      250 g cukru

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      szczypta soli

      3 jajka

      100 g mąki pszennej

      Masa serowa:

      150 g kremowego serka (powinien być lekko słony np. Philadelphia albo Twój Smak z Piątnicy)

      60 g cukru

      1 jajko

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

       

      Sposób przygotowania:

      Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej, delikatnie przestudzić. Dodać cukier, sól i ekstrakt waniliowy, wymieszać. Następnie zmiksować z jajkami aż mieszanina stanie się gładka. Wlać kawę, wymieszać. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wmieszać łyżką, do czasu aż w masie nie będzie żadnych grudek. Wylać do formy (kwadratowa o boku 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.

      Serek ubić z cukrem, dodać jajko i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać.
      Masę serową wylać na czekoladowy spód, tworząc wzorki, delikatnie przemieszać wykałaczką, aby utworzyły się dekoracyjne smugi.

      Piec przez 30-40 minut w temp. 180ºC, do czasu aż wierzch ciasta będzie ścięty (środek nadal powinien być kremowy, nie może się upiec "do sucha").

      Ciasto wystudzić, podawać mocno schłodzone.

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Serniko - brownies o smaku kawowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 lutego 2013 10:49
  • środa, 02 stycznia 2013
    • Roladka kokosowa mojej mamy

       

      Pyszna i ekstremalnie słodka roladka kokosowa bez pieczenia. Tym razem przygotowana przez moją mamę, a nie przeze mnie, ale ten przepis jest w naszej rodzinie od lat, więc postanowiłam się z Wami podzielić. Naprawdę wart jest wypróbowania!

      Jeśli nie lubicie kokosa, można go zastąpić zmielonymi orzechami włoskimi lub laskowymi, a likier kokosowy, orzechowym lub nawet zwykłą wódką. W tej wersji jest równie pyszna.

       

      Składniki:

      Masa I:

      1 szklanka wody

      15 dag cukru

      5 dag kakao

      1 łyżka cukru waniliowego

      40 dag herbatników

      15 dag masła

      1 łyżka rumu (opcjonalnie)

      Masa II:

      15 dag masła

      15 dag cukru pudru

      15 dag wiórków kokosowych

      garść rodzynek

      likier kokosowy do smaku (ok. 50 ml)

       

      Sposób przygotowania:

      Wodę, cukier, kakao, cukier waniliowy i masło zagotować, a następnie przestudzić. Do masy dodać zmielone na proszek herbatniki oraz rum (jeśli mamy ochotę), zagnieść. Całość uformować w prostokąt i rozprowadzić równomiernie na papierze do pieczenia, tak aby ciasto miało ok. 0,3 cm grubości.

      Przygotować masę kokosową. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać wiórki kokosowe, rodzynki i alkohol, wymieszać. Masę kokosową rozprowadzić na kakaowej, całość zwinąć jak roladę. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Roladka kokosowa mojej mamy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      środa, 02 stycznia 2013 09:43
  • poniedziałek, 31 grudnia 2012
    • Red velevet cake

       

      Wyjątkowe ciasto, a właściwie tort w amerykańskim stylu, na bardzo specjalną okazję, bo na kolejne urodziny mojego ukochanego męża. Red velvet cake jest zupełnie innym tortem, niż tradycyjne polskie wypieki na biszkopcie. Zdecydowanie cięższy, można się nawet pokusić o stwierdzenie, że nieco gliniasty, z ciężkim kremem na bazie słonawego serka. Dość ciekawy w smaku, choć mnie nie powalił na kolana. Na szczęście mężowi bardzo smakował :).

      Z pewnością warto spróbować choć raz!

       

      Źródło.

       

      Składniki:

      2 1/2 szklanki mąki pszennej

      1 1/4 szklanki cukru

      1 łyżka kakao

      1 łyżeczka soli

      1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku

      2 duże jajka

      1 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

      1 szklanka maślanki lub kefiru

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      1 łyżka octu

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      Krem:

      200 g miękkiego masła

      600 g kremowego serka Philadelphia

      1 1/2 szklanki cukru pudru

      2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

       

      Sposób przygotowania:

      Składniki ciasta powinny mieć temp. pokojową. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, barwnik i sól. W drugiej misce wymieszać widelcem jaka, kefir, ekstrakt i olej. Składniki mokre wlać do suchych, szybko wymieszać widelcem na jednorodną masę. Do szklanki wlać ocet, wsypać sodę, wymieszać. Powstałą pianę dodać szybko do ciasta i wymieszać. Ciasto wylać do 2 tortownic o średnicy 24 cm, wyłożonych na dnie papierem do pieczenia i piec przez ok. 30 cm w temp. 180ºC (do suchego patyczka). Mi zależało aby blaty były wyższe, więc piekłam w tortownicach o średnicy 20 cm przez ok. 45 minut.

      Masło zmiksować z cukrem na puszysty krem, dodać ekstrakt waniliowy i dokładnie utrzeć . Kremem przekładać wystudzone blaty, dowolnie udekorować (jeśli chcecie czerwone okruszki, z jednego blatu należy ściąć kilka mm ciasta i dokładnie pokruszyć).

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Red velevet cake”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 grudnia 2012 11:26
  • środa, 26 grudnia 2012
    • Ciasto krówka

       

      Jeśli lubicie miodowe placki, ciasto krówka będzie idealne dla Was. Dwa kruche blaty, masa budyniowa, kajmak i orzechy tworzą tu całkiem udaną kompozycję. Dla mnie jest nieco za słodkie, ale rodzince bardzo smakowało. Musicie się jednak uzbroić w cierpliwość. Ciasto należy przygotować 3-4 dni wcześniej, aby blaty zdążyły zmięknąć.

      Polecam!

      Przepis podaję z moimi modyfikacjami, oryginał znajdziecie tutaj.

       

      Składniki:

      500 g mąki pszennej

      250 g masła

      1/2 szklanki cukru

      2 jajka

      2 łyżeczki sody oczyszczonej

      2 łyżki miodu

      2 łyżki wody

      Masa:

      550 ml mleka

      3/4 szklanki cukru

      3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej

      2 kopiate łyżki mąki pszennej

      ziarenka z 1 laski wanilii

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      1 żółtko

      250 g masła

      Dodatkowo:

      400 g kajmaku (gotowej masy krówkowej)

      300 g posiekanych orzechów włoskich

       

      Sposób przygotowania:

      Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Rozwałkować na 2 prostokątne placki o grubości ok. 0,5 cm i piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 15-20 min w temp. 180ºC. Ostudzić.

      Przygotować masę: z mleka odlać 3/4 szklanki, pozostałą część doprowadzić do wrzenia razem z cukrem i ziarenkami wanilii.

      Odłożone mleko wlać do miski, dodać obie mąki i żółtko, dokładnie wymieszać. Masę wlać do gotującego się mleka, bardzo energicznie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gotować przez ok. 2 minuty, ciągle mieszając. Gotowy budyń przykryć szczelnie folią spożywczą, aby nie utworzył się na nim kożuch i odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Miękkie masło ubić na puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń, aż do uzyskania puszystego kremu.

      Na wystudzonym placku rozsmarować połowę masy krówkowej, posypać połową orzechów i nałożyć mas budyniową. Przykryć drugim plackiem, posmarować masą krówkową i udekorować pozostałymi orzechami. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni, aby placki zmiękły.

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto krówka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      środa, 26 grudnia 2012 10:49
  • wtorek, 11 grudnia 2012
    • Piernik staropolski

       

      To chyba najbardziej wychwalany piernik jaki znam. Pojawił się na prawie wszystkich blogach kulinarnych, które czytam. Wstyd się przyznać, ale sama jeszcze nigdy go nie próbowałam i w tym roku postanowiłam to zmienić.
      Ciasto na ten piernik powinno dojrzewać w chłodzie przez 4-6 tygodni, choć niektóre źródła podają, że wystarczą zaledwie 2 tygodnie. Piecze się je 20 grudnia i przekłada powidłami śliwkowymi, a w Wigilię dekoruje polewą czekoladową.
      Jeśli wyjdzie, po Świętach dodam zdjęcia gotowego wyrobu. Trzymajcie kciuki :)!

      Źródło.

       

      Składniki:

      500 g miodu (dałam wielokwiatowy)

      1 kg mąki pszennej

      2 szklanki cukru (dałam 1,5)

      250 g masła

      3 jajka

      3 łyżeczki sody oczyszczonej

      0,5 łyżeczki soli

      0,5 szklanki mleka

      2-3 torebki przyprawy do piernika

       

      Sposób przygotowania:

      Masło, miód i cukier podgrzać prawie do wrzenia, ostudzić. W mleku rozpuścić sodę oczyszczoną, dodać do masy miodowej razem z mąką i pozostałymi składnikami. Dokładnie wyrobić ciasto za pomocą miksera. Przełożyć do kamionkowej lub szklanej misy, przykryć szczelnie ściereczką lub ponakłuwaną folią spożywczą i odstawić do lodówki na 4-6 tygodni.

      Dojrzałe ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na blaty o grubości ok. 0,5 cm. Piec na dużej (największej jaką mamy) blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w temp. 170ºC przez ok. 20 minut. Ostudzone blaty przełożyć powidłami śliwkowymi (i marcepanem, jeśli lubicie), obciążyć i odstawić na 3-4 dni do skruszenia. Przed podaniem udekorować polewą czekoladową.

      Smacznego!

       

       

      Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik staropolski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 grudnia 2012 10:01
  • środa, 14 listopada 2012
    • Sernik Piña Colada

       

      Nie będę skromna ani obiektywna. To był najlepszy sernik jaki kiedykolwiek upiekłam! Przepyszny, puszysty jak pianka i wilgotny. Z dodatkiem ananasa i wiórków kokosowych, które doskonale ze sobą współgrały i stworzyły kompozycję idealną.

      Spróbujcie koniecznie! Warto!

      Przepis własny.

       

      Składniki:

      1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie lub dobrej jakości ser wiaderkowy

      10 jajek

      200 g masła

      75 g mąki pszennej

      3 łyżki mąki ziemniaczanej

      1 łyżka ekstraktu waniliowego

      1 szklanka cukru

      1 puszka ananasa

      50 g wiórków kokosowych

       

      Sposób przygotowania:

      Żółtka ubić z masłem i cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać ekstrakt waniliowy i obie mąki, wymieszać. Powoli dodawać ser cały czas miksując. Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie, łyżką, wmieszać ją do masy.

      Masę serową wyłożyć na blachę (u mnie miała wymiary 25x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia, ułożyć na niej posiekanego w kostkę ananasa i posypać kokosem.

      Sernik wstawić do nagrzanego do 170ºC piekarnika i piec przez ok. 70 min.*

      Środek sernika powinien być ścięty, ale może być jeszcze lekko galaretowaty. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.

      Smacznego!

       

      * czas pieczenia należy dostosować do własnego piekarnika. Mój jest stary, nieszczelny, na gaz i wszystko muszę piec dłużej niż w przepisie, więc u mnie piekł się 90 min. Wam podaję czas jaki powinien wystarczyć przy piekarniku elektrycznym (grzanie góra i dół).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Piña Colada”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      bebak21
      Czas publikacji:
      środa, 14 listopada 2012 09:23

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Top Blogi
my foodgawker gallery
Napisz do mnie

Durszlak.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa